AGF klar med millioner til stadion i Vejlby

Sport og Fritid stiler efter at have et midlertidigt stadion i Vejlby klar til AGF i februar 2025. AGF er klar med stort millionbeløb til projektet, der vil koste op mod 75 mio. kr.

Artiklens øverste billede
AGF-direktør Jacob Nielsen (th) ses her med AGFs træner Uwe Rösler. Foto: Ernst van Norde

Mens AGF – måske – nærmer sig toppen af Superligaen, er klubbens genhusning i 2025-2026 også ved at falde i hak.

En ombygning af Vejlby Stadion er den foretrukne løsning, og AGF melder sig nu klar til at skyde millioner i projektet.

»Vi har tilkendegivet, at vi gerne vil bidrage med et anseeligt millionbeløb til de midlertidige foranstaltninger – f.eks. mobiltribuner – mens de permanente tiltag er en opgave for kommunen,« siger AGF-direktør Jacob Nielsen, der endnu ikke vil oplyse størrelsen af det »anseelige millionbeløb«. 

AGF-direktøren tror, at Vejlby Stadion kan blive ”kult” på grund af intimiteten:

»Vi har hele tiden peget på Vejlby som det mest oplagte sted, fordi det i forvejen er et større, afgrænset stadion, hvor vi er ret overbevist om, at det er muligt at skabe et midlertidigt stadion, der – trods de mere spartanske forhold – bliver kultagtigt på grund af den intime ramme,« siger direktøren.

Modellen for genhusningsplanerne for AGF skal være klar 6. februar. I halvandet år skal AGF enten spille i Tilst eller Vejlby. Foto: Stine Schjøtler
Illustration over mulig stadionplacering i Vejlby-Risskov med plads til 10.000 tilskuerpladser. Illustration: Rambøll for Aarhus Kommune

Klar i februar

Det hele handler om byggeriet af det nye stadion til 650 mio. kr. i Kongelunden, som skal stå klar i sommeren 2026. I en del af byggeperioden – hele 2025 og første halvdel af 2026 – vil AGF være nødt til at spille på et andet stadion i byen.

Den genhusning kobles med ønsket om at skabe et nyt stadion for kvindefodbolden, og i februar afleverede Rambøll rapporten ”Bedre rammer for kvindefodbolden i Aarhus”. Heri er undersøgt mulighed for placering af et nyt stadion i Tilst og Vejlby-Risskov, og Rambølls anbefaling er en ombygning af det nuværende Vejlby Stadion til både midlertidigt og permanent stadion. 

Idéen er, at det nuværende Vejlby Stadion skal ombygges, så det i 2025 og 2026 får plads til 10.000 tilskuere på primært mobiltribuner. Når AGF efter planen vender tilbage til et nybygget stadion i Kongelunden i midten af 2026, skal Vejlby Stadion ombygges til brug for især kvindefodbold med 2.000 faste tilskuerpladser. 

Arbejdet med projektet er godt i gang. Det er i hvert fald meldingen fra Sport og Fritid, som er i »fuld gang med at planlægge og programmere projektet i Vejlby«, som det hedder i referatet fra Kongelundens styregruppe. Og heraf fremgår det også, at det midlertidige stadion til AGF skal stå klar i februar 2025.

Hybrid- og naturgræs

AGF tror, at projektet kan give flere gevinster: 

»Vores forventninger er, at vi i fællesskab får lavet en løsning, der dels opfylder de behov, vi har til afvikling af kampe i perioden, dels generelt bidrager til et løft af fodboldfaciliteterne, der kommer andre brugere til gavn – både vores kvindefodbold og VSK – når vi er væk,« siger Jacob Nielsen.

En af overvejelserne for det nye stadion er, hvordan underlaget skal indrettes, og AGF foretrækker hybridgræs, som er en blanding af kunstgræs og naturligt græs:

»Kunstgræs er ikke en mulighed til afvikling af superligakampene på grund af vores spillestil og trupsammensætning, og optimalt set foretrækker vi hybridgræs, ligesom der er på det nuværende stadion. Men også her er der brug for dialog mellem de mange interessenter, så vi er fleksible i forhold til andre krav, f.eks. om det skal være med varme, eller om det skal være hybrid- eller naturgræs,« siger Jacob Nielsen.

AGF skal også tage sig af sikkerheden på det nye stadion i Vejlby, oplyser Jacob Nielsen, som det sker på Ceres Park i forhold til bl.a. adskillelse af hjemme- og udeholdets tilskuere, vagter og videoovervågning. 

AGF's fans må nøjes med 10.000 tilskuerpladser, når klubben skal spille på Vejlby Stadion i 2025 og 2026. Ceres Park har plads til 19.433 tilskuere. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Millioner fra emission

Alle planer er dog under forudsætning af, at økonomien falder på plads.

Det samlede projekt for permanent kvindefodboldstadion med 2.000 faste tilskuerpladser er af Rambøll vurderet til at koste 51,5 mio. kr., og hvis der også skal indrettes midlertidigt AGF-stadion til 10.000 tilskuere, vil det koste yderligere 24 mio. kr. 

AGF vil som nævnt ikke oplyse, om klubben f.eks. er parat til at betale de 24 mio. kr., som et midlertidigt stadion vil koste. Klubben fik i april tilført 43 mio. kr. gennem en aktieemission, og klubbens formand, Lars Fournias, sagde i den forbindelse, at nogle af pengene skal bruges til at dække omkostninger ved etablering af et midlertidigt stadion og ved indflytning på det nye stadion.

Hvordan de resterende – måske over 50 mio. kr. – til Vejlby-projektet skal findes, er foreløbig uvist. Om det bliver kommunekassen eller måske en større lokal fond, vides ikke, men i referatet fra Kongelundens styregruppe i februar hedder det, at »Jacob Bundsgaard arbejder videre med finansiering«.

Spørger man på borgmesterens kontor om en status på det arbejde, er svaret, at »der ikke er noget nyt«.

Hardy Pedersen, projektdirektør for Kongelunden, vurderer umiddelbart, at en samlet ombygningsplan for Vejlby Stadion kan være klar til byrådet i september eller oktober. 


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.