Fodboldformand: »Alle børnene har jo det her med hjem«

I TST Fodbold ser man EU-forbuddet mod gummigranulat som nødvendigt.

Artiklens øverste billede
Det er ikke direkte TST Fodbold, der har udgifterne til vedligeholdelse af den nuværende kunstbane, men mere inddirekte, da man er den primære bruger af banen og betaler baneleje. Foto: Anders Michaelsen

I Tilst har man i cirka 12 år haft en kunstgræsbane ved DBU Jyllands hovedkontor - men banen, som den er i dag, har en udløbsdato om otte år grundet nye EU-regler, der forbyder brugen af gummigranulat i kunststofbaner.

Selvom det bliver en økonomisk udfordring for den lokale idrætsforening TST at finde midlerne til en ny bane, så kalder fodboldformanden i foreningen det også for et nødvendigt og forståeligt tiltag. 

Marcus Fich, formand i TST Fodbold. Pressefoto

»Nu er der en frist på otte år til at få skiftet banerne ud, og jeg tænker umiddelbart, det er lang tid med tanke på den miljøpåvirkning, som der er med de nuværende baner. Men jeg forstår også godt klubber, der måske lige har fået anlagt en bane, at de ville have det stramt med de nye regler, hvis ikke der var en længere tidsfrist,« siger Marcus Fich, formand i TST Fodbold.

Jo hurtigere vi kan skifte, desto bedre er det

Marcus Fich, formand i TST Fodbold.

Han medgiver samtidig, at banen i Tilst, der har mere end 10 år på bagen, også kunne have godt af en overhaling. Hvorfor man i klubben også allerede, inden EU kom med sit direktiv, har sonderet mulighederne for alternative kunstgræs-underlag.

»Alternativerne er dyrere, ja, men som sagt der er også en miljøpåvirkning, som er vigtig at have for øje. Alle børnene har jo det her granulat med hjem i skoene og sokkerne, og så ryger det senere i vaskemaskinen og ender i afløbet til sidst. Noget skal i hvert fald gøres. Og uden at det er min spidskompetence, kan vi jo også se, at andre typer af underlag også fungerer andre steder,« lyder det fra TST’s fodboldformand.

Jo hurtigere, des bedre

Allerede nu har man en intern dialog med TST’s hovedforening om og hvordan, man eventuelt kan komme videre med en ny bane, der lever op til de kommende regler. Der er dog ikke nogle konkrete planer på bedding endnu.

»Men man kan sige; jo hurtigere vi kan skifte, desto bedre er det reelt - for så er vi ligesom ude over det,« lyder det fra Marcus Fich. 

Og kunstgræsbanen, man har, er »sindssygt vigtig« i den lokale fodboldklub, hvor man ifølge formanden også snildt kunne bruge et anlæg mere. 

»Der er trængt om pladsen om efteråret og vinteren, hvor de kommunale græsbaner er lukket. Og vores indendørsmuligheder er ret begrænsede. Så havde vi ikke anlægget, så var der heller ikke den medlemstilgang, vi har, eller eksempelvis et Jyllandsseriehold,« siger Marcus Fich, der nu håber, at kommune og det lokale erhvervsliv er klar på at hjælpe klubberne med kunstgræs-omstillingen fra gummigranulat til mere bæredygtige løsninger som eksempelvis sand, kork og olivenkerner. 

»Nu er lokale fodboldklubber jo sjældent nogen, der har frie midler i millionklassen - hvis overhovedet i 100.000 kroners-klassen - så hvis man lige pludselig skal finde 10 års overskud på en enkelt sæson, så hænger det ikke sammen. Så jeg savner fra politisk side, at man kommer med en hjælpende hånd. Og så er der også mange gode virksomheder i Østjylland, så jeg håber også, der er nogle af dem, der vil gå ind og støtte med de millioner, der nu skal til,« lyder det fra TST’s fodboldformand.

I Lystrup fik man sidste år en kunstgræsbane med sand, olivenkerner og kork som fyld på banen i stedet for det ”snart” forbudte gummigranulat. Prisen på det er ifølge fodboldformand i Lystrup IF, Peter Dyhr, 1,5-2 millioner kroner dyrere end den traditionelle granulat-løsning. Her havde man i forvejen dræn i den grusbane, den ny bane blev etableret ovenpå, men havde man ikke haft det, havde prisen for en ny og miljørigtig bane kostet i omegnen af 7,5 millioner. 

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.