Afstemning om EU-forbud udsat til april: »Det er meget uheldigt«
Flere EU-medlemslande har angiveligt ikke en endelig holdning til et mikroplast-forbud. Kulturrådmand er utilfreds med udsættelsen.
1. marts var det meningen, at der skulle komme en afklaring på, om mikroplast - herunder gummigranulat, som ligger på langt de fleste kunstgræsbaner i Danmark, helt skal forbydes af hensyn til miljøet.
Forslaget om et forbud er baseret på videnskabeligt grundlag fra EU’s kemikalieagentur, ECHA.
Det anslås nemlig, at der hvert år udledes omkring 42.000 tons mikroplastik i EU fra produkter, hvor mikroplastikken har været tilføjet intentionelt. Den største kilde er gummigranulat i kunstgræsbaner. Det er Europa-Kommissionens mål at reducere forurening med mikroplastik med 30 procent inden 2030.
Men afstemningen er så at sige blevet sparket til hjørne.
Kilder i EU, som Din Avis Aarhus har været i kontakt med, fortæller, at afstemningen om mikroplast blev tilsyneladende blev udsat, eftersom flere medlemslande endnu ikke havde en endelig holdning til forslaget. Derfor ville de afstå fra at stemme, hvis Kommissionen sendte forslaget til afstemning på mødet.
Kommissionen valgte derfor ikke at sætte det til afstemning og oplyser, at man har til hensigt at sætte forslaget til afstemning på næste møde, der holdes 26-27. april 2023.
Om udsættelsen siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (RV):
»Det er meget uheldigt. Det er vigtigt at få klarhed, så man ved, hvilken vej man vil gå.«
Hvis forslaget om et mikroplast-forbud bliver vedtaget til den tid, forventes der at komme en overgangsfase på seks år, hvor klubberne kan få tid til at finde alternative løsninger og mulige foranstaltninger på deres kunstgræsbaner.
Den danske regering har i en pressemeddelelse fra 20 februar med miljøminister Magnus Heunicke i spidsen oplyst, at man kan støtte forslaget, men finder det væsentligt, at der i stedet for et forbud mod markedsføring af mikroplast som fyldmateriale til kunstgræsbaner indføres krav om, at der på nuværende og fremtidige baner etableres passende foranstaltninger, som reducerer udslip af mikroplast til miljøet.