EU-direktiv peger mod gummigranulat-forbud: Kunstgræsbane i Hasselager kan blive ramt
I Kolt Hasselager IF frygter man et EU-forbud, der kan komme til at fordyre klubbens nye kunstgræsbane.

Glæden var stor hos Tom Samsøe Hansen, da han efter flere års arbejde kunne være med til at indvie en kunstgræsbane i Hasselager i maj 2022.
Men nu kan et EU-forbud spænde ben for kunstgræsbaner, som indeholder gummigranulater.
I EU er der planer om at forbyde gummiet, som ligger på langt de fleste kunstgræsbaner i Danmark - også i Hasselager. En del af de sorte gummigranulater bliver slæbt med uden for banerne og ender i naturen. På den baggrund skal EU-medlemslandene 1. marts stemme om, hvorvidt der skal være et forbud.
»Jeg synes umiddelbart, at det er en overreaktion uden på nogen måde at være fagperson på området. Vores bane er granulatsikret hele vejen rundt, hvor der er koste ved udgangen, så er det forsvindende lidt, der ender uden for banen,« siger formanden for Kolt Hasselager IF’s kunstgræsbane-arbejdsgruppe.
Hvad gør I, hvis der kommer et forbud mod gummigranulat?
»Hvis der kommer et forbud, og vi står til at skulle smide noget andet på banen end gummigranulat, er det ikke noget, vi har penge til. Min umiddelbare tanke er, at kommunen må gå ind og støtte økonomisk. Alt andet ville være en håbløs opgave for os som forening,« fastslår Tom Samsøe Hansen og nævner, at den umiddelbare plan er at skifte belægning på kunstgræsbanen efter ti års brug.
Han oplyser, at da man begyndte med at planlægge kunstgræsbanen for flere år siden, blev det undersøgt, hvad en anden belægning ville koste. Her fandt man frem til, at det kostede en million kroner mere end ved at anvende gummigranulat.
»Undervejs fik vi at vide, at nogle af de alternativer som kork og citrusskaller ikke var det mest optimale til det danske vintervejr. Kork suger vand til sig, og hvis det fryser, så bliver underlaget knaldhårdt, og så er det ikke særligt godt at spille på. Omvendt kan kork eller andet materiale flyve væk, hvis det bliver for tørt på banen. Og det gør granulat ikke,« siger han.
Tom Samsøe Hansen fortæller, at man gerne vil arbejde for at optimere yderligere, når brugerne forlader kunstgræsbanen ved at lave en form for sluse, hvor man bliver opfordret til at tage sine fodboldstøvler og strømper af. Derudover er det blevet drøftet at få en form for støvsuger, der kan fjerne gummigranulat.