Kæmpe pres på idrætsfacilitetspulje i Aarhus
Ønskerne til Aarhus Kommunes idrætspulje er seks gange så store som puljen. Det viser de mange ansøgninger, som Aarhus Kommune netop har modtaget. Rådmand opfordrer derfor byrådets partier til at prioritere området, når de kommende års budget skal forhandles i denne uge.
De aarhusianske idrætsforeninger står i kø for at få mulighed for at udvide og modernisere deres tilbud og faciliteter. Rekordmange har søgt Aarhus Kommunes anlægspulje til idræts- og fritidsfaciliteter.
I år har foreningerne søgt om tilskud til 67 forskellige projekter. Det er flere end nogensinde før. I alt er der søgt om tilskud for 171 millioner kroner. Den aktuelle pulje der skal fordeles, er på 29 millioner kroner.
Det er sund fornuft, at vi bruger pengene bedre på at forebygge end på at helbrede. Ved at investere i fritidsfaciliteter styrker vi folkesundheden.
»Der er et kæmpe behov for flere og bedre idrætsfaciliteter i Aarhus Kommune. Vi ligger blandt de dårligste, når vi sammenligner os med andre kommuner. Kommunen vokser, og presset på vores faciliteter bliver større år for år. Investeringer i idrætsfaciliteter er investeringer i fællesskab, sundhed og trivsel. Derfor er det afgørende, at byrådet prioriterer området, når vi i denne uge skal lægge de kommende års budget,« siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (RV) i en pressemeddelelse.
I forbindelse med den ti-årige investeringsplan for 2024-2033 blev der i efteråret afsat 270 millioner kroner til idrætsfaciliteter. Beslutningen kom i kølvandet på initiativet AarhusMangler, hvor flere end 800 foreninger og borgere kom med forslag til, hvor der er behov for idrætsfaciliteter. Samtidig holdt Kultur og Borgerservice en konference, der satte fokus på emnet.
»AarhusMangler viste, at der er et kæmpe behov for idrætsfaciliteter overalt i kommunen. Det har vi nu endnu engang fået bekræftet med den seneste ansøgningsrunde. Desværre er behovet så stort, at vi kommer til at skuffe en del af foreningerne, fordi der ikke er penge nok i puljen. Derfor vil jeg blive med arbejde for, at vi får afsat endnu flere penge til idrætsfaciliteter på næste års budget,« siger Rabih Azad-Ahmad.
Projekter for 452 millioner kroner
Hvis alle de projekter, der er blevet søgt om tilskud til, blev gennemført, ville der sammenlagt være projekter for 452 millioner kroner.
I borgmesterens forslag til budgettet for de kommende år er der ikke afsat midler til flere idrætsfaciliteter. Han har lagt op til, at 200 millioner kroner skal omfordeles til blandt andre ældre og udsatte borgere. Det er områder, som alle i forvejen modtager årlige kontante løft, fordi de i modsætning til kultur og fritidsområdet har budgetmodeller.
»Det er vigtigt, at vi tager hånd om samfundets svageste. Det kan ingen være uenig i. Men det er sund fornuft, at vi bruger pengene bedre på at forebygge end på at helbrede. Ved at investere i fritidsfaciliteter styrker vi folkesundheden, den mentale sundhed og modvirker mistrivsel,« siger Rabih Azad-Ahmad.
Aarhus Kommune har fået laven analyse, der sammenligner de forskellige kommunale tilbud på tværs af kommunerne. Den viser at Aarhus bruger 36 procent mindre på området, end en gennemsnitlig sammenlignelig kommune.
Du kan læse hele analysen her.
ksa