Skyhøje priser på byggematerialer presser lokale idrætsforeninger

Udskydelse, forhøjet lån og projekttilpasning er nogle af konsekvenserne i Åbyhøj, Lystrup og Beder/Malling, hvor lokale idrætsforeninger har gang i store byggeprojekter.

Artiklens øverste billede
I juni 2021 var der rejsegilde på Lystrup Svømnings nye bygning. 11. juni er der åbningsreception. Projektet er med nød og næppe gået fri for de værste prisstigninger, men foreningen forventer alligevel at måtte øge sit lån. Arkivfoto: Kim Skovrup Andersen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

»Lige nu lukker vi vist mest øjnene og håber, at det går over.«

Jørn Riis fra Beder-Malling Idrætsforening (BMI) udtrykker på perfekt vis den frustration, der præger de fleste led i byggebranchen for øjeblikket.

Priserne på byggematerialer er eksploderet det seneste års tid. Især træ, jern og stål er med prisstigninger på 20-40 procent blevet bekostelige varer, der kan sprænge budgettet.

Det har konsekvenser ude i de aarhusianske lokalsamfund, hvor idrætsforeninger har kæmpet med blod, sved og tårer for at rejse penge og få tilladelser til at bygge nogen af de idrætsfaciliteter, som kommunen i den grad mangler.

I det sydlige Aarhus, midt imellem Beder og Malling er det planen, at Egelund Idrætscenter skal udvides med et bibliotek og en multisal. Et 20 mio. kr. stort projekt, der oprindeligt skulle have stået klar i år, men af forskellige årsager er blevet udsat.

Hellere vente

Håbet er nu, at byggeriet kan gå i gang i 2023, men med den nuværende prisudvikling vender styregruppen lige skråen, da det har medført en »væsentlig usikkerhed«.

»Alting er jo lidt gætværk i øjeblikket. Lige nu klør vi bare på med at rejse midler. Vi må få rejst så meget, vi kan, og så må vi se, hvad det koster, når udbuddet skal laves. Vi kan ikke rigtig gøre andet end at afvente og se, om vi er tæt på mål, eller om vi er nødt til at udskyde projektet for at finde flere midler,« siger Jørn Riis, der sidder i BMIs hovedbestyrelse og er med i projektets styregruppe.

Kan de ekstra penge ikke findes, hælder han klart mod at udskyde byggeriet frem for at nedskalere det.

»Det her skal stå de næste 50 år, så det skal også være i orden. Skalerer man ned, så får man måske noget, som ikke rigtig slår til ift. ens behov, og så har man brugt adskillige millioner og masser af kræfter på et halvbagt projekt. Hellere vente et år end forhaste det,« lyder det fra Jørn Riis, der tror, at idræts- og borgercenteret kan stå klar ultimo 2024/primo 2025.

Foreningen Åbyhøj Idrætscenter har indgået aftale med en bygherrerådgiver, som skal hjælpe med at skære projektet til. Privatfoto

»Vi opgiver ikke«

I Åbyhøj bokser man med samme problemstilling. Her har lokale ildsjæle fået grønt lys til et idrætscenter ved Gammelgaardsskolen. Et projekt med et budget på næsten 36 mio. kr., hvor størstedelen af pengene er fundet.

Her har projektgruppen trådt på bremsen og hyret en bygherrerådgiver, som sammen med alle interessenterne frem til efteråret skal definere, hvordan projektet kan skæres til, så kvadratmeterne udnyttes optimalt og pengene rækker længst.

»Derefter må vi tage stilling til, om vi kan skære det nok til og har midlerne til at komme i gang, eller om vi er nødt til at udsætte for at se, om verden retter sig lidt til,« fortæller formand for Foreningen Åbyhøj Idrætscenter, Marie-Louise Brebøl Christensen.

»Vi har fået den melding, at hvis vi laver et udbud nu, så bliver det enten alt for dyrt, eller også er der ikke nogen, der byder ind på det, fordi risikoen er for stor.«

Åbyhøjerne giver den nu fuld gas med at søge midler og rejse penge lokalt, for foreningen vil nødigt forhøje et i forvejen stort lån, da det vil lægge et for stort pres på den efterfølgende drift af idrætscenteret, lyder det fra formanden.

Marie-Louise Brebøl Christensen lægger ikke skjul på, at prisstigningerne har skabt store frustrationer.

»Vi havde jo en ’we did it’-fornemmelse, da vi nåede det oprindelige budget, og så bliver målstregen bare flyttet af udefrakommende faktorer, som vi ikke er herrer over. Det er selvfølgelig superærgerligt. Men det er et vilkår i øjeblikket, som vi bare må forholde os til. Vi opgiver ikke projektet, men det bliver forhalet og måske ændret,« slår hun fast.

Forhøjet kontingent

En helt anden situation står Lystrup Svømning i det nordlige Aarhus i.

Den 11. juni er der åbningsreception i det 42-45 mio. kr. store udvidelsesprojekt Momentet Lystrup Svømme og Aktivitetscenter. Byggeriet har stået på under prisboomet, og heldigvis for svømmeklubben blev de største udgifter prissat forinden under licitationen.

»Men vi venter på de sidste tal, og vi er blevet varslet lidt udgiftsstigninger. Jeg er dog ikke klar over omfanget endnu,« siger direktør Camilla Jørgensen.

Hun forventer dog en markant budgetoverskridelse i forhold til det inventar, der nu skal proppes ind i den nye, flotte bygning.

»Det kommer til at koste mere, end vi havde forestillet os, og der kan også komme noget på fejl og mangler-listen i forhold til byggeriet.«

Lystrup Svømning forventer, at foreningens lån må forhøjes med mellem 800.000 og en million kroner, men det er faktisk ikke materialepriserne, der bekymrer Camilla Jørgensen mest. Det er derimod priserne på el, vand og varme, der også steget markant. Især elpriserne kan blive en bet for foreningen.

»Det bliver noget dyrere at drive bygningen, end vi regnede med, før spaden røg i jorden. Det kommer vi til at kunne mærke,« slår direktøren fast.

Det betyder også, at medlemskontingentet kommer til at stige. Det havde det dog under alle omstændigheder, understreger hun.

»Alene af den grund, at det uanset prisstigninger ville være dyrere at drifte bygningen end tidligere. Men for det får man jo også spritnye faciliteter, flere muligheder og større områder. Det hele er blevet lidt dyrere, og det må vi og vores medlemmer jo bare navigere i efter bedste evne.«

Ifølge eksperter og erhvervsorganisationer er der ikke udsigt til lavere priser på byggematerialer i den nærmeste fremtid.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.