Træner om ny kontrakt: »Jeg føler mig virkelig hjemme i Fremad«

Aarhus Fremads træner Morten Dahm Kjærgaard har forlænget sin kontrakt til 2023, så han nu har samme udløbsdato som de fleste i spillertruppen - alt sammen et led i klubbens mere langsigtede arbejde.

Artiklens øverste billede
Morten Dahm Kjærgaard har forlænget sin kontrakt, så han nu skal stå i spidsen for fodboldklubben Aarhus Fremad frem til sommeren 2023. Arkivfoto: FotoTrine, vildmedfoto.dk.

Det var i januar 2020, at Morten Dahm Kjærgaard kunne køre ind på Risvangen i det nordlige Aarhus som ny cheftræner for 2. divisionsholdet Aarhus Fremad. Det var samtidig også et goddag til rollen som cheftræner, efter flere sæsoner som assistent i Fredericia.

Nu knap to år senere kan træneren se tilbage på en vellykket første tid som chefen for det hele - i hvert fald så vellykket, at den aftale han oprindeligt havde med klubben, som gjaldt til 2022, nu er blevet forlænget med yderligere et år og gælder frem til sommeren 2023.

»Det er forhåbentlig, fordi man har været med til at gøre noget rigtigt,« siger hovedpersonen selv om forlængelsen, der var nem at skrive under på.

»Jeg føler mig virkelig hjemme i Fremad og har virkelig fundet nogle ting i mig selv og fundet ud af, hvor meget det betyder at være med til at bygge noget op over tid og ikke bare lave en kortvarig succes. Det er vigtigere for mig, at vi skaber noget, som er større end os selv, og som kommer til at få en stor betydning for klubben og giver klubben et godt afsæt,« siger Morten Dahm Kjærgaard.

Vi spiller for at ende så højt i den her række, men det er ikke sådan, at hvis vi ikke lykkes med at rykke op, at så brænder vi klubhuset ned.  

Lars Kruse, direktør i Aarhus Fremad.

Handler om stabilitet

For der er ingen hurtige løsninger i Aarhus Fremad, hvor forlængelsen af cheftræneren nærmest har været planlagt siden sommeren. En af grundene til, at forlængelsen så først kommer nu, er, at der drypvis er blevet skrevet kontrakt med flere spillere.

Hvilket også er en af de skelsættende ting, der er sket i den tidligere Superliga-klub i den tid, hvor Morten Dahm Kjærgaard har været ved roret - for kontraktfodbolden er vendt tilbage. Og i dag har man nu en trup med 17 spillere på kontrakter, hvor de fleste vil have kontraktudløb i sommeren 2023 - altså samme udløbsdato som træner Morten Dahm Kjærgaard.

Så når man nu har forlænget med cheftræneren et år yderligere, så er det ifølge klubbens direktør også noget man gør for at skabe ro på bagsmækken.

»Det er et ønske, vi har i ledelsen, at vi skal have noget stabilitet og kontinuitet. Jeg har været involveret i klubben, inden vi fik kontrakter, og der var det ikke særlig rart at gå på juleferie, når du ikke vidste, hvilke spillere, der kom tilbage igen. Og Morten har været med til at sammensætte den her trup, så det har været helt naturligt, at han også skal være med om bord lige så lang tid som spillerne,« siger Aarhus Fremad-direktør Lars Kruse.

Smagte af mere

I Morten Dahm Kjærgaards første halvsæson som cheftræner, var man næsten så tæt på at rykke op i landets næstbedste række, som man overhovedet kan være. Et mål til Jammerbugt på sidste spilledag mod Helsingør, havde sikret aarhusianerne oprykning. Og for en kort stund opstod der noget forvirring, hvor man på Risvangen troede, at Jammerbugt rent faktisk havde scoret - det havde de dog ikke alligevel.

»Det smagte i hvert fald af mere i 15 sekunder i den sæson, og det kunne være rart at bringe sig i en situation, hvor man selv kan afgøre det i stedet for at skulle være afhængig af andre resultater,« siger Lars Kruse, der dog fastslår, at klubben ikke arbejder med nogen målsætning for, at klubben og Morten Dahm Kjærgaard skal rykke op.

»Vi spiller for at ende så højt i den her række, men det er ikke sådan, at hvis vi ikke lykkes med at rykke op, at så brænder vi klubhuset ned. Og når vi er så langt væk økonomisk fra de andre klubber, så kigger vi slet ikke ind i det på den måde,« siger Aarhus Fremad-direktøren.

Klubben vurderer, at man har de ottende eller niende største økonomiske muskler i 2. division, og derfor skal forlængelsen af træner Morten Dahm Kjærgaard også ses i lyset af, at man ved, at man i klubben bliver nødt til at konkurrere på andre parametre end på lige netop det ellers så afgørende økonomiske parameter.

»Hvis du ikke er den klub, der har flest penge, så er vi nødt til at investere i nogle andre ting, som gør, at vi kan vinde på den korte bane. Og det er blandt andet på, at du kan træne de samme spillere over tid, for så styrker vi relationerne og kendskabet til hinanden, og på den måde kan vi bedre træffe de rigtige beslutninger på fodboldbanen, som gør, at vi vinder flere point over tid,«fastslår cheftræner Morten Dahm Kjærgaard.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen