David Nielsen gør status: »Jeg er ikke typen, der går rundt og ærgrer mig. Det gør jeg ikke. Man må være der fra start af«

Skuden er vendt i AGF, hvis man spørger cheftræner David Nielsen, der halvvejs gennem grundspillet og fra landskampspausen kan kigge tilbage på en vaklende start på sæsonen, som blandt andet er blevet reddet af to vigtige handler på transfervinduets sidste dag.

Artiklens øverste billede
Det var de mindre muntre miner, der var plads til i Herning, da AGF og David Nielsen gik på landskampspause med en snitter på 0-4 til FC Midtjylland. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Landskampspauser bliver tit af diverse fodboldeksperter omtalt som et mulighedernes vindue, hvor hold - oftest dem der er i krise - kan vinde tiltrængt tid og ro til at arbejde med alt det, der indtil videre ikke har virket.

Og har man fulgt det aarhusianske fodboldflagskib AGF i denne sæson, ville man også kunne konstatere, at visse ting ikke har fungeret. Her har resultaterne i sæsonens første 11 kampe mildest talt været en blandet pose bolsjer med mange nye spillere, skiftende taktiske formationer og et tidligt europæisk exit til følge. Den hakkende start er dog siden blevet skiftet ud med et momentum på tre superligasejre i træk, før man med et 4-0-nederlag i Herning gik på den famøse landskampspause.

Skulle man følge førnævnte tv-logik, så kunne man tro, at den næsten overstået landskampspause, havde været kærkommen i AGF, omend holdet umiddelbart har vendt krisen. Men spørger man AGFs cheftræner David Nielsen, hvad sådan en pause har betydet, så er det ikke det det store. Det har været business as usual på træningsbanen.

»Det er ikke sådan, at vi tænker »uh, nu er der landskampspause«. Sådan tænker vi jo ikke. Man skal bare accepterer, det er en del af kalenderen,« siger han.

»Vi træner på samme måde, som vi altid gør, bortset fra at vi har syv afsted på landsholdsopgaver. Men så har vi til gengæld mulighed for, at vi kan få nogle af de unge med op, og de kan blive introduceret for førsteholdstræning lidt tidligere.«

Presset var der på et tidspunkt, men nu har vi fået rettet skuden op igen, og der vil altid være perioder, hvor det går lidt dårligere. Hvis man er i det her og tror, det kun kommer til at gå godt, så kommer man ikke langt.

David Nielsen, cheftræner AGF.

Vigtigt momentum

Alt har dog ikke været fuldstændig, som det plejer. For spillerne har haft fri i weekenden forinden - noget som de normalt ikke kender til, og cheftræneren har heller ikke skullet møde op i et tv-studie og besvare kritisk spørgsmål ovenpå en kamp.

»Så kobler man et eller andet sted også lidt af, og det tror jeg er vigtigt. Man får også ekstra tid til at reflektere og samle op på de seneste kampe, vi har spillet,« siger David Nielsen, der kan gøre status over en første halvdel af grundspillet, som har været præget af startvanskeligheder.

»Det var ekstremt vigtigt, at vi havde den gode periode, vi havde, inden vi kom ud til Midtjylland, ellers havde det været..,« siger David Nielsen, afbryder sig selv og begynder at snakke om holdets seneste kamp mod FCM. Selvom cheftræneren ikke færdiggøre sin første sætning, så er det til at regne ud, at klubben ikke havde befundet sig i nogen god situation uden det sejrsmomentum holdet fandt til sidst.

Facit er, at AGF i skrivende stund ligger nummer ni med to point op til målsætningen om top-6 og mesterskabsslutspillet. En uafgjort mod OB og tre sejre i træk mod henholdsvis Vejle, Silkeborg og Sønderjyske har gjort, at Aarhus-klubben har fået lagt låg på den krise, der stille og roligt tog til i starten af sæsonen.

Presset

Da det så værst ud efter syv kampe af sæsonen, havde klubben på daværende tidspunkt stadig ikke havde vundet en eneste kamp og lå til nedrykning på 11. pladsen. Det var også heromkring, at man kunne læse tiltagende spekulationer om, hvorvidt David Nielsen stadig var den rette mand - både blandt de etablerede medier, men også fra fans på klubbens egne sociale medier.

Hvordan har du kunnet mærke presset i den periode?

»Det er ikke noget, jeg har brugt så meget tid på, men spillerne har mærket det - og på den måde mærker jeg det jo også. Presset var der på et tidspunkt, men nu har vi fået rettet skuden op igen, og der vil altid være perioder, hvor det går lidt dårligere. Hvis man er i det her og tror, det kun kommer til at gå godt, så kommer man ikke langt,« siger cheftræneren.

Hvordan kunne du så mærke det på spillerne?

»Lidt på selvtilliden og på troen på tingene. Det er det der sker, når man hele tiden får negative spørgsmål i stedet for de positive. Men de har håndteret det rigtig godt, og jeg synes, de er kommet flot i gennem det,« siger han.

Fandt ny fart

Gamechangeren for holdet lå på sidste dag i transfervinduet, hvor klubben hentede kantspilleren Mustapha Bundu og midtbanespilleren Mikael Anderson lidt før midnat. Allerede i den første kamp, hvor de kom ind fra bænken mod Vejle, vendte AGFs krigslykke og Anderson blev matchvinder med kampens eneste mål.

»Vores hold ændrede sig, da vi fik Anderson og Bundu ind, for de er købt ind til, at vi kan spille 4-3-3. Og før, da vi havde Gift (Links) ude med skade, manglede vi noget fart på kanterne for at kunne spille det system,« siger træneren, der har haft rig mulighed for at forsvare, hvorfor han i sæsonens begyndelse valgte at spille 3-4-3 i stedet for 4-3-3, som ellers har præget hans fire år i klubben.

Er der noget, der ærgrer dig ved den sæsonstart, I fik?

»Jeg er ikke typen, der går rundt og ærgrer mig. Det gør jeg ikke. Man må være der fra start af. Og vi var ikke stærke nok - det kan vi ikke gå og ærgre os over. Du bryder ikke en dårlig start eller får gang i holdet ved at gå og ærgre dig,« siger David Nielsen, der hellere vil kigge fremad:

»Vi har stadig ting, vi skal blive bedre til, og vi skal bare være klar til de kampe, der kommer nu. Det bliver superintense kampe. For vigtigheden af pointene bliver bare større og større.«

Næste »intense« kamp for AGF bliver i morgen mandag, når AaB gæster Aarhus til en kamp, hvor det er gratis at komme ind. Sidste gang det var gratis at komme til Superligabold på Ceres Park, var 22.175 der så med fra lægterne.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen