I 2025 forventes AGF's nye hjemmebane at være færdigbygget.

I 2025 forventes AGF's nye hjemmebane at være færdigbygget. Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix

Kongelunden inddrager tyske stadion-eksperter

Stadiongruppen hos Vision Kongelunden finder inspiration hos europæiske stadioner og samarbejder med erfarent firma i Tyskland

Af
Jonas Wrede Hansen

Stadion Vision Kongelunden har sat tryk på projektet med byens nye stadion og har i den forbindelse allieret sig med erfarne stadionbyggere fra Tyskland. Det fortæller arkitekt Trine Berthold, der siden 1. oktober har været ansat som chefkonsulent i Kongelundens sekretariat, hvor hun som en del af stadiongruppen arbejder tæt sammen med blandt andre AGF-direktør Jacob Nielsen om planerne angående det nye stadion.

"Det hele går rigtig hurtigt lige nu, for der er ikke særlig lang tid til 2025," fortæller Trine Berthold, der med årstallet henviser til, hvornår det er planen, at det nye stadion skal stå færdigbygget.

Men selvom det er meningen, at AGF skal kunne spille fodboldkampe på et nyt, moderne stadion om under fem år, så er det stadigvæk for tidligt at give et bud på, hvordan det kommer til at se ud.

"Vi har nok først nogle visualiseringer, man kan læne sig op ad, om et års tid. Vi skal jo først invitere de allerbedste arkitekter og ingeniører ind i udviklingen af et nyt stadion. Det regner vi med at kunne gøre i midten af næste år," siger Trine Berthold.

På opdagelse i Europa

I øjeblikket kigger stadiongruppen på, hvad der skal til, for at tilskuerne kan få en god oplevelse, hvilket både omhandler komforten på selve stadion samt infrastrukturen. Det er i den proces, at Vision Kongelunden har valgt at inddrage det tyske firma IFS, der har tæt på 30 års erfaring med at bygge stadioner rundt omkring i Europa, Mellemøsten og Asien.

"De har også nogle gode betragtninger i forhold til trafik og parkering, som også fylder meget i forhold til det nye stadion," fortæller Trine Berthold, som sammen med de tyske eksperter har kikkerten rettet mod flere europæiske stadioner for at få inspiration til AGF's kommende hjemmebane.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Allianz Stadion i den østrigske hovedstad Wien er lige nu den helt store inspirationskilde hos Vision Kongelundens udviklingsgruppe, der arbejder på planerne om Aarhus' nye stadion.

Allianz Stadion i den østrigske hovedstad Wien er lige nu den helt store inspirationskilde hos Vision Kongelundens udviklingsgruppe, der arbejder på planerne om Aarhus' nye stadion. Foto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er især stadionet Groupama Aréna Budapest i Ungarn og Allianz Stadion i den østrigske hovedstad Wien, som Trine Berthold og resten af stadiongruppen bliver inspireret af.

"Vi kigger på disse stadioner, fordi de cirka har samme størrelse og kan noget af det samme i forhold til koncertafholdelse og VIP-arrangementer osv., som vi og AGF drømmer om," forklarer Trine Berthold.

De to stadioner har en kapacitet på henholdsvis 25.000 og 28.000 tilskuerpladser, hvilket er det samme niveau, som det nye stadion i Aarhus forventes at kunne rumme.

Ny konkurrence næste år

På grund af den nuværende corona-pandemi har det dog endnu ikke været muligt for stadiongruppen at besøge de to nævnte lokationer, men Trine Berthold håber, at det kan lade sig gøre til næste år. I stedet har hun de seneste uger blandt andet kigget på de 43 bud på visioner, som er tikket ind fra aarhusianske arkitekter og byudviklere i en visionskonkurrence for hele projektet omkring Kongelunden. En del af de modtagne bud koncentrerer sig nemlig om det nye stadion, og Trine Berthold finder flere af dem inspirerende.

"Der er eksempler på, at det er bebygget med en park ovenpå, og nogle steder er der en kæmpe parkeringsgarage under stadion. Der er også eksempler på butikker og værksteder i kanten af stadion som nye funktioner, der vender sig mod offentligheden. Andre steder er stadionet bygget sammen med boliger. Der er dog ingen planer om at bygge boliger i området, da de store donationer til projektet og byrådets finansiering betyder, at det som udgangspunkt ikke er nødvendigt," pointerer Trine Berthold og tilføjer, at alle idéer bliver taget seriøse og er med i processen, inden der næste år bliver sat endnu mere fart på stadion-projektet.

"Næste skridt er, at vi får forberedt arkitektkonkurrencen, som skal udbydes cirka i midten af 2021. Og for at udbyde den konkurrence, skal vi være helt sikre på, hvor stadion skal ligge, hvordan det skal disponeres, hvor stort skal det være, hvad økonomien er, og hvilke rum der i det hele taget skal være. Så det skal vi have formuleret," siger hun.

Publiceret 24 November 2020 14:37