Aarhus Fremad-træner Morten Dahm Kjærgaard kigger frem mod en ny sæson med masser motivation og lyst til at være med om oprykningen.

Aarhus Fremad-træner Morten Dahm Kjærgaard kigger frem mod en ny sæson med masser motivation og lyst til at være med om oprykningen. Foto: Anders Michaelsen

Aarhus Fremad jagter følelsen af 14 sekunder

På sidste spillerunde nåede fodboldklubben Aarhus Fremad for en stund at mærke, man var et 1.divisionshold. Sådan gik det ikke, men midt i skuffelsen ser cheftræner Morten Dahm Kjærgaard en kæmpe gave i det øjeblik frem mod næste sæson

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD Nogle gange er det bare ét enkelt spark med den rette vind, den rette mængde skru og den rette hastighed, der på det rette tidspunkt kan ændre alting. Margin på succes og fiasko kan i elitesport oftest koges ned til få øjeblikke - især på den definitive og sidste spillerunde, hvor regningen for en hel sæson skal gøres op.

Et af de øjeblikke havde 2.divisionsklubben Aarhus Fremad i starten af juli. Her gjorde holdet, hvad det skulle, da man kørte BK Frem over med 7-0. Det eneste, der manglede var, at oprykningskonkurrenterne fra Helsingør skulle tabe til Jammerbugt. I overtiden dansede en bold på indersiden af stolpen af sjællændernes mål. Bolden, vinden og fysikken endte dog med at sende Helsingør op i landets næstbedste række. Men øjeblikket, hvor bolden bestemte sig for Aarhus Fremad eller Helsingør, er et, der trods skuffelsen over udfaldet, er vokset på spillertruppen og cheftræneren i det nordlige Aarhus.

"I løbet af kampen bliver der pludseligt jublet ude hos vores fans. Og som vi har fået det genfortalt, er det fordi, der er det her skud på indersiden af stolpen og en triplechance efterfølgende til Jammerbugt," fortæller Aarhus Fremad-træner Morten Dahm Kjærgaard.

En fangruppe ser skuddet på stolpen i Helsingørs kamp på en mobiltelefon og tror, at bolden går i mål og kommer i ren ekstase til at kaste telefonen op i et tag, så telefonen går i stykker. Var der mål, eller hvad sker der, spørger folk omkring. De efterfølgende sekunder breder der sig - i lykkelig uvidenhed - en stemning på Riisvangen af, at bolden er gået i mål i Helsingør-kampen, og at klubben er på vej i 1.division.

"Det der sker i de 14 sekunder - den følelse, der går gennem kroppen dér - er jo ægte nok. Dér tror vi jo reelt, at Jammerbugt har scoret, og vi er ved at rykke op. Så kan man sige, det var fandeme også trælst, at vi fik den følelse, og så rykkede vi alligevel ikke op. Men vi har fået lov til at mærke noget, vi rigtig gerne vil mærke igen. Dén følelse har vi fået en forsmag på, og det er et kæmpe drive. 'Wauw, det var fedt, den følelse skal vi have fat i igen'," fortæller Morten Dahm Kjærgaard.

Udfordrer kulturen

Bolden gik ikke ind i Helsingør-kampen, og Aarhus Fremad kunne ovenpå en overbevisende 7-0-sejr gå rundt på græsset med en mærkelig følelse af skuffelse på sidste spilledag. Alligevel er det svært at bevare pessimismen i klubben, som over en hel sæson beviste, at man kunne spille helt op med profferne fra Helsingør - i hvert fald hvis man kigger på pointene, hvor kun en fire mål bedre målforskel i Helsingørs favør, var den smalle forskel på de to hold.

Lige ved og næsten-oplevelsen, og det momentum klubben har redet på gennem hele den overståede sæson, hvor man blandt andet har været ubesejret i de sidste otte kampe, har været kraftigt medvirkende til, at man nu for første gang i 10 år har genindført kontraktfodbold i klubben.

"Det har været mit største ønske at kunne beholde spillere. Ønsketænkningen er selvfølgelig at kunne beholde hele truppen, og der sigter vi også på at kunne beholde langt de fleste, med mindre de bliver købt fri. Med de her aftaler tror jeg, vi kan undgå vores tilbageskridt bliver så store. Det er min overbevisning, at det vil skabe succes på den lange bane, at vi kan beholde en stamme af spillere, der over længere tid kan dygtiggøre sig og præstere sammen," fortæller cheftræneren.

Klubben har indgået såkaldte bibeskæftigelsesaftaler med fem af de spillere, der har været mest interesse for fra andre klubber. Alle fem spillere har fået den samme aftale, der betyder, at spillerne får 4.000 kroner om måneden af klubben - altså ikke nogen direktørløn, men noget der stadig kan give en ny dynamik på holdet.

"Vi udfordrer kulturen nu, vi har været vant til, at alle er meget lige. Nu har vi valgt at skrive med nogen, som der allerede har været interesse for ude fra, men der er også nogen, der ikke har fået en aftale med det samme, fordi vi økonomisk har været nødt til at lave en prioritering. Og når man gør det, sker der også noget i en gruppe, og det er pissefedt," siger cheftræneren.

Kontrakter eller ej er der stadig ubekendte i forhold til, hvordan truppen ser ud inden sæsonstart i slutningen af august, og hvilke hold man helt præcist kommer i række med, er heller ikke afklaret. Men uanset hvad er det et Aarhus Fremad-hold, der skal ud for at jagte de 14 sekunder, man fik smag for i starten af juli.

"Vi vil spille med om oprykningen i næste sæson, og vi vil være et tophold," fastslår Morten Dahm Kjærgaard.

Publiceret 30 July 2020 15:10