Martin Bang Christensen har måttet udskifte vippe og svømmebassin med skammel og madras - indtil han og hans træner har fået at vide, de må komme tilbage til den ægte vare.

Martin Bang Christensen har måttet udskifte vippe og svømmebassin med skammel og madras - indtil han og hans træner har fået at vide, de må komme tilbage til den ægte vare. Foto: Anders Michaelsen

På vippen: Corona ødelagde OL-formen for aarhusiansk udspringer

Martin Bang Christensen skulle have forsøgt at kvalificere sig til OL i Tokyo i april, men corona udskød det, og nu skal han finde tilbage til topformen, der i mellemtiden er røget

Af
Anders Michaelsen

OL For Martin Bang Christensen er der ét skud i geværet til at komme med til OL i Tokyo. Et skud, der skulle have været affyret i april i år, men så kom en virus og afblæste forsøget på at komme afsted til det, der hele tiden har været drømmen for den 21-årige aarhusianer, og det der kan gøre ham til den første danske 10-meter udspringer ved et OL i 40 år.

Nu kan han så prøve at finde tilbage til den topform, som han havde i begyndelsen af året. Han er vant til at skulle finde ro, fokus og koncentration, når han står for enden af de ti meters frit - men kontrolleret fald ned i det azurblå klorvand. Noget som han nu kan kombinere med en vis mængde tålmodighed.

"Det betyder rigtig meget, hvis man bare er væk fra vipperne i en uge, så kan man meget tydeligt mærke det på ens balance og ens føling med det hele. Den ryger ret hurtigt. Nu hvor der er gået så mange måneder, kommer det helt sikkert til at gå ud over min form, og det kommer til at tage tid at bygge op igen. Det er ret irriterende," fortæller Martin Bang Christensen, der bor i Harlev og træner i Lyseng.

"Jeg tror, der går lang tid, før jeg finder formen, fordi der er mange små bevægelser, der betyder meget for ens spring og ens bevægelse, og jeg tror, der kan gå flere uger, før det er nogenlunde på plads igen," fortsætter han.

Playstation og træning

Det var til World Cup-stævnet i Tokyo i slutningen af april, at AGF-udspringeren skulle have jagtet en placering i top-18, som ville være nok til at komme med til OL. Men ind fra siden kom noget han ikke kunne træne eller kontrollere - coronavirus.

Ud røg træningslejre, stævner og rejser til udlandet for den rejsevante atlet, og ind kom en masse fritid. En tid som han både betegner som anderledes, kedelig og et rart afbræk.

"Jeg spillede Playstation, så film og serier, og så trænede jeg tre timer om dagen, men udover det havde jeg ikke andet planlagt," fortæller han.

"Min træner og jeg aftalte, at vi vil mødes hver dag for at lave et eller andet og på den måde holde os i gang. Det var vigtigt, at jeg havde noget at holde fast i og havde en eller anden form for rutine."

Her er den fysiske del blevet holdt ved lige med løb og styrketræning, mens springteknikken og balancen nu skal genfindes stille og roligt. Stævnespring med flere saltoer som tre en halv baglæns eller fire en halv forlæns er til at starte med erstattet af det mere simple hovedspring og maks halvanden salto fra de mindre vipper. Alt sammen for at undgå unødige slag og skader. Først skal haltiderne dog på plads i de nyligt genåbnede svømmehaller.

Ser tiden an

Det bliver som sagt en smårusten udgave, der indenfor de næste par uger skal springe og igen forsøge at række ud efter OL. Rusten eller ej er de 10 meter dog stadig noget, der kan spille en eliteudspringer et puds.

"Man kan altid mærke, når man kommer op på 10-meteren. Simple ting som at stå på tæer eller stå på hænder bliver svært. Der er mange ting, der kan drille mentalt. Normale ting kan blive sværere og det hele virker farligere."

Blandt andet derfor begyndte Martin Bang Christensen for et års tid siden at benytte sig af en mentaltræner for at blive skarpere i konkurrencesituationer. En træner der også har hjulpet med at holde AGF-udspringeren motiveret i coronapausen. Den største motivation er dog stadig OL, hvor drømmen er en plads i finalen.

"Jeg kan altid godt lide at sigte højt. Sætter jeg et mål, og jeg når det mål, så føler jeg ikke, jeg har sigtet højt nok. Kommer jeg med til OL er det realistisk med en top-18 placering, som er ensbetydende med en semifinaleplads. Men jeg vil gå efter top-12, som vil betyde en plads i finalen," fastslår han.

Kan du på længere sigt se dig selv gå efter en medalje?

"Det kan jeg sagtens forestille mig. Men det kommer an på, hvordan det her år udvikler sig, om jeg stadig synes, det er sjovt, og om jeg har lyst til at fortsætte. Det går jeg udfra, jeg har, men det kan man ikke sige med sikkerhed."

Er det fordi, det kræver så meget træning og fokus?

"Ja, præcis. Hvis det ikke giver mening og resultaterne ikke følger med så, så vil jeg ikke fortsætte."

Publiceret 21 June 2020 08:00