Mathias Leth Jacobsen i Tigers-outfit.

Mathias Leth Jacobsen i Tigers-outfit.

Football-talent fra Lystrup på vej til USA

15-årige Mathias Leth Jacobsen drømmer om at gøre amerikansk fodbold til sin levevej. Første skridt begynder til august, hvor han drager til 'mulighedernes land'

Af
Kim Skovrup Andersen

Sport Mathias Leth Jacobsen fra Lystrup er 15 år og spiller amerikansk fodbold i Aarhus Tigers, der holder til i Viby. Han er et stort talent i sporten, og lige nu samler hans familie ind, så han kan få et år på en amerikansk high school og forfølge drømmen om en karriere i football. Men der er benspænd undervejs. I december 2019 blev han diagnosticeret med type-1 diabetes, og med et så det hele sort ud. Det har han dog ikke tænkt sig at lade sig stoppe af.

"Det er bare en af den slags ting, man må lære at leve med. Det kommer ikke til at stoppe mig, det er helt sikkert," fastslår han.

Til dagligt går Mathias Leth Jacobsen på Elite Sports Academy Aarhus (ESAA) på Ellevangskolen i Vejlby i 9. klasse. Skolen er Aarhus Kommunes talentudviklingsprogram for unge idrætstalenter med internationalt potentiale, og konkurrencen om pladserne på dette program er hård.

"Jeg har gået i ESAA-klasse siden 8, og vi er en masse forskellige eliteidrætsudøvere i indenfor håndbold, svømning taekwondo, gymnastik og fodbold. Det kan godt være lidt mærkeligt at gå i klasse med så mange, der er fuldt dedikeret til hver deres sportsgren, og der er ikke så meget socialt liv efter skole, fordi alle skal træne," fortæller han.

Mathias Leth Jacobsen til football-stævne i Amsterdam for udvalgte spillere fra hele Europa i oktober 2019.

Mathias Leth Jacobsen til football-stævne i Amsterdam for udvalgte spillere fra hele Europa i oktober 2019.

Lystrup-teenageren begyndte med at kaste og ikke mindst gribe den ovale bold som 11-årig. Og siden har han været fuldstændig bidt af sporten, som han bruger mellem 10 til 16 timer om ugen på.

"Jeg synes, det er en fantastisk kontaktsport, hvor man få lov at ramme nogen, men også selv kan få nogle knubs. Og så er holdånden helt fantastisk. Det er lige før, holdånden bærer sporten i sig selv," lyder det fra Mathias Leth Jacobsen.

Midlerne mangler

Mathias Leth Jacobsens position er wide receiver. Det vil sige, han skal være banens hurtigste spiller og ham, der løber i angrebet for at gribe bolden. Det kræver intensiv styrke- og tekniktræning og evnen til at sprinte fra alle de andre.

"Det er en position, der kan give nogle tæsk," siger Mathias Leth Jacobsen.

Han er holdkaptajn for Aarhus Tigers U16-hold i denne sæson, og efter sommerferien rejser han til USA på high school for at udvikle sit talent yderligere. Målet er, at han efter high school gerne skulle videre på et collegehold. Det kræver, at han allerede nu er i kontakt med talentspejdere fra de store skoler og får sig vist frem på højeste niveau i USA.

Han er optaget på Whitefish Bay High School i Milwaukee, Wisconsin. Skolen er nummer 1 i hele delstaten og har et særdeles professionelt football-program. Men det koster.

Talentet er der, viljen er der, men midlerne mangler. Derfor kører lige nu familien en fundraisingkampagne på nettet og har modtaget donationer fra både private og fra erhvervsvirksomheder, men der er noget vej endnu.

"Jeg vil gerne kunne leve af min sportsgren, så når jeg tager derover, er mit mål at komme i NFL som den fjerde dansker og bo derovre resten af mit liv," lyder det optimistisk fra den 15-årige Lystrup-dreng.

Publiceret 15 April 2020 15:00