Gustav Gaardsmand på sin fars værksted, hvor han er omgivet af cykler.

Gustav Gaardsmand på sin fars værksted, hvor han er omgivet af cykler.

TV: Gustav er Danmarks bedste cyklecross-rytter

8-årige Gustav Gaardsmand fra Solbjerg IF MTB har netop vundet DM-guld i cyklecross

Af
Kim Skovrup Andersen

Sport På trods af at Gustav Gaardsmand blot er otte år gammel, har han i den grad styr på cykelsporten.

Forleden kørte Solbjerg-drengen fra alt og alle til DM i Cyklecross i Slagelse.

(Artiklen fortsætter under TV-indslaget)

          

Indslaget er produceret af Palle Hansen, TV Aarhus

Her heppede hele familien bestående af storesøster Karla, mor Nete og far Asbjørn til den store guldmedalje.

Hele familien samlet i værkstedet på Søren Nymarks Vej i Højbjerg, hvor Asbjørn Gaardsmand har VVS-firma. Fra venstre mod højre er det storesøster Karla, mor Nete, Gustav Gaardsmand og Asbjørn Gaardsmand.

Hele familien samlet i værkstedet på Søren Nymarks Vej i Højbjerg, hvor Asbjørn Gaardsmand har VVS-firma. Fra venstre mod højre er det storesøster Karla, mor Nete, Gustav Gaardsmand og Asbjørn Gaardsmand.

Vanen tro havde familien taget turen i deres autocamper, som de gør mange gange i løbet af en sæson for at følge og støtte den talentfulde cykelrytter rundt omkring i landet.

Og den støtte er - udover en masse træningstimer på jernhesten - medvirkende årsag til, at Gustav Gaardsmand nærmest er fast inventar på sejrsskamlen. Som i 2019 da han sejrede til DM i MTB og så senest på en af årets første dag, hvor det altså lykkedes det ham at vinde DM i Cyklecross.

Gustav Gaardsmand øverst på sejrsskamlen til DM i Cyklecross. Privatfoto.

Gustav Gaardsmand øverst på sejrsskamlen til DM i Cyklecross. Privatfoto.

Som den yngste rytter i U11-feltet kørte han en forsigtig start og lå i nogen tid placeret som nummer fire, men pludselig kørte Solbjerg IF MTB-rytteren alle de forankørende ind.

"Det var megafedt at vinde, og jeg er glad for det. Jeg fik en lidt dårlig start, men så kom jeg op igen, indhentede dem alle og vandt. Da jeg kørte over målstregen, tænkte jeg: 'Hold kæft et vildt liv, jeg har'," fortæller unge rytter, som fylder ni år i næste måned.

Gustav Gaardsmand kører over målstregen som den første til DM i Cyklecross i Slagelse. Privatfoto.

Gustav Gaardsmand kører over målstregen som den første til DM i Cyklecross i Slagelse. Privatfoto.

Han bor i Drammelstrup ved Solbjerg og går i en specialklasse på Sølystskolen i Egå, fordi han har ADHD.

"Mine klassekammerater synes, det er helt vildt, de går i klasse med en, der har vundet DM to gange. Jeg tror, de er stolte af mig," lyder det fra ham.

Cykelsporten hjælper ham til at få brændt noget energi af, fortæller Gustav Gaardsmands mor, Nete Mæhlisen Gaardsmand:

"Gustav har et ekstra batteri, så det er dejligt for ham at komme ud og cykle," siger hun.

Kører i klub sammen med far

Det foregår ofte i klubben Solbjerg IF MTB sammen med sin far, Asbjørn Gaardsmand.

"Det er megasjovt at køre i klub, hvor jeg har mange gode venner. De er søde allesammen," siger Gustav Gaardsmand.

"Vi cykler både i klub og i fritiden. Det er en rigtig god far-søn-aktivitet, fordi vi også får snakket en masse, mens vi sidder på cyklerne, men også når vi står her på værkstedet," siger faderen, der er indehaver af et VVS-firma i Højbjerg, hvor sønnens syv cykler står.

"Jeg tror ikke engang, han var fyldt tre år, før han havde sat sig på cyklen, og nu kører han fra mig, så det kniber faktisk også at have luft til at snakke sammen under vores ture," siger en smilende og stolt far.

Talentet kunne med tiden muligvis også udfoldes som landevejsrytter, men det er bestemt ikke noget, Gustav Gaardsmand sigter efter lige nu.

"Jeg kunne godt tænke mig at blive professionel på et tidspunkt, men ikke som landevejsrytter. Jeg kan bedst li' at køre ud i noget terræn, hvor der er mere gang i den end på asfalt," siger den nykårede DM-vinder, inden han tager ud på endnu en træningstur.

Fakta om cyklecross

  • Cykelcross er en disciplin, hvor rytterne konkurrerer på en rute, der som regel består af en kombination af veje, marker og stier med forhindringer eller stigninger, der tvinger rytterne til at springe af og på cyklen.
  • Cyklerne ligner almindelige racercykler, men er mere robuste og har en anden geometri, men først og fremmest adskiller dæk og bremser sig fra almindelige racercykler. Der køres med grove, mønstrede dæk, og bremserne er enten cantileverbremser eller skivebremser.

Kilde: Danmarks Cykle Union

Publiceret 25 January 2020 10:00