Modstanderne har bedre tid til at forberede sig på AGF henover en vinterpause, fortæller cheftræner David Nielsen.

Modstanderne har bedre tid til at forberede sig på AGF henover en vinterpause, fortæller cheftræner David Nielsen. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

AGF-chef: Vi fortsætter ned ad samme vej

David Nielsen kigger ind i sin femte opstartsperiode i klubben. Der er forskel på den første og den femte, men det er stadig med fokus på de ting, der har gjort holdet stærkt

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD David Nielsen har glædet sig til at komme i gang med opstarten, men det gjorde han ikke, da han selv spillede.

"I gamle dage var det jo sådan, at det var koldt, og der var sne. Det kender de unge drenge i dag ikke til," siger cheftræneren og griner.

Denne fredag er der ingen sne. Råkoldt er det dog. Men lav vinter-middagssol over Fredensvangs bane seks har alligevel lokket spillere og en tætpakket kæde af fodboldhungrende tilskuere ud af vinterhiet.

Det er ikke kun vejret, der er anderledes i gamle dag, hvis man tror David Nielsen. På menuen denne torsdag står fodboldklubben AGF overfor årtiets første træningskamp. Modstanderen er førstedivisionsklubben Viborg FF. Engang en ond ånd og et hold som aarhusianerne i en periode på tyve år kun kunne slå på udebane med ti års mellemrum - helt præcis 1997, 2007 og 2017.

Prædikatet som 'ond ånd' mistede midtjyderne i 2017. Da AGF på fire kampe mod holdet fra domkirkebyen vandt tre gange og fik én uafgjort, hvilket også var til at sende viborgenserne en tur ned på næstbedste parket. Et sted de har været siden.

På den måde er 2017 skelsættende. For udover det blev året, hvor AGF blev en ond ånd mindre, var det også et år, der bød på et trænerbytte fra Glen Riddersholm til David Nielsen. Her skabte sidstnævnte juleglæde i det aarhusianske, da skagboen ovenpå et flot efterår og en øjeblikkelige tredjeplads i ligaen forlængede kontrakten med 'de hviie' i december. Noget han kun er den tredje træner til at gøre i nyere AGF-tid. Nu kigger David Nielsen så ind i sin femte opstart som AGF-træner.

Årets første træningskamp mod Viborg FF hjemme på Fredensvang endte i en 2-1-sejr til AGF.

Årets første træningskamp mod Viborg FF hjemme på Fredensvang endte i en 2-1-sejr til AGF. Foto: AGF

Har fundet en vej

Og den opstart AGF og David Nielsen nu har taget hul på anno 2020 er en anderledes opstart fra, da han overtog klubben i slutningen af 2017.

"Vi er jo langt længere nede i detaljerne nu, og det giver sig selv, at det kommer med tiden og kontinuiteten på spillerne. Nu står vi ikke på samme måde og arbejder med systemer; at når han gør det, så skal han gør det. Det skal sidde der. Og det gør også, at spillerne bare går ind og præsterer," forklarer han og fortsætter:

"Vi har fundet en vej for os, og det var noget, vi fandt sammen med spillerne i løbet af efteråret, og den vej fortsætter vi ned ad. Det er alt fra mentalitet til spillestil, til detaljerede ting på hvordan vi løser defensive og offensive opgaver."

Haft fokus på defensiven

Denne fredag er det dog uden Mustapha Bundu og Mustafa Amini på banen, der civilt klædt i dynejakker overværer kampen fra sidelinjen. At det skulle have noget at gøre med de transferspekulationer, der omgærder de to profiler, afviser David Nielsen. Bundu og Amini har 'lidt med sig fra efteråret', som han formulerer det, der har kastet lidt ekstra pause af sig.

Træningskampen mod Viborg ender alligevel i en kontrolleret AGF-sejr på 2-1. Aarhusianerne holder gæsterne nede på to chancer i løbet af kampen, og det på nogle af de samme dyder, der kendetegnede holdet i efteråret.

"Vi har lavet meget i ugen op til, så vi har ikke sparet os frem til den her kamp, af den grund er jeg også glad for, vi kunne spille med så god intensitet, som vi kunne. Vores fokus har været på det fysiske og på at være skarpe defensivt, og at alle har styr på deres positioner," siger David Nielsen.

Modstanderne lurer

Hvad der var holdets styrke i efteråret var - udover en solid defensiv - også omstillinger, og det skal holdet stadig kunne. Men David Nielsen er godt klar over, at vinterpausen også er en tid, hvor modstanderne har mulighed for at aflure det, der indtil videre har været en aarhusiansk opskrift på succes.

"Det er oftest sådan, at når der lige kommer en pause, så får de andre hold også muligheden for at se os efter i sømmene. Vi skal være klar på, at de andre kommer til angribe os på vores styrker. Vi har haft nogle store styrker på vores hold. Men når man har det, så er der også nogle ting, hvor man er sårbar, og det finder modstanderne gerne henover en vinterpause," forklarer David Nielsen.

Hvad tror du så, at modstanderne tænker om jeres hold her i vinterpausen?

"Jeg tror, de tænker, at de skal passe på med at komme for langt frem og miste bolden," lyder det enkle svar.

Hvorvidt det forholder sig sådan, at AGF vil møde mere kompakt og defensivt indstillede hold i det 'mulighedernes forår', man kigger ind i, vil tiden vise. I første omgang består opstarten af kampe mod AaB, FC Nordsjælland samt træningsturneringen Atlantic Cup i Portugal mod tjekkiske Slavia Prag og svenske BK Häcken. Første turneringskamp er 16. februar hjemme mod lokalrivalerne fra Randers FC.

Publiceret 21 January 2020 15:00