36-årige Morten Dahm Kjærgaard er Aarhus Fremads nye cheftræner med kontrakt frem til sommeren 2022.

36-årige Morten Dahm Kjærgaard er Aarhus Fremads nye cheftræner med kontrakt frem til sommeren 2022. Foto: Anders Michaelsen

Ny Fremad-træner:

'Don't change a winning team' er noget forenklet snak

36-årige Morten Dahm Kjærgaard er ny cheftræner for 2. divisions førerhold Aarhus Fremad. Et job han har masser af visioner for. Forventningerne til holdet afskrækker ham til gengæld ikke. Tværtimod

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD Han har allerede sat sig godt til rette på trænerkontoret, da Lokalavisen Aarhus en regnfuld torsdag kigger forbi anlægget på Riisvangen. Papir med opstillinger og øvelser gør sig til på et lille kontor, der bugner af fodboldtrøjer på væggen.

Forgængerens forbindelser til lokalrivalerne er synlig på væggen, hvor en Celtic-trøje med Morten 'Duncan' Rasmussen og en camouflage-farvet AGF-trøje med Jønsson lurer ned på kontorets nye chef.

Samtidig minder en ældre gul og sort trøje af mærket Puma om den historie og selvforståelse, der også er i den lille Aarhus Nord-klub, fra dengang tilværelsen bød på Faxe Kondi Liga og landets bedste række i slut-halvfemserne.

"Og det her er fra en pokalkamp. Den undrede jeg mig nemlig også over, men den har jeg styr på nu," siger Aarhus Fremads nye cheftræner Morten Dahm Kjærgaard og griner, mens han tager fat om en lilla FC Midtjylland-trøje med navnet Onuachu på.

Forleden blev han præsenteret som klubbens nye afløser for en anden Morten, da Morten Mølkjær efter et pointgivende efterår røg til Kolding i december.

Knap en uge har Morten Dahm Kjærgaard været i klubben, men allerede nu kender han historien bag trøjerne på kontorvæggen, og når han snakker om klubbens direktør og frivillige, så er det på fornavn, som havde han ikke været andre steder. Det er en velforberedt træner, der har taget turen til Aarhus.

Morten Dahm Kjærgaard har sat sig godt til rette i træner-kontorstolen i Aarhus Fremad.

Morten Dahm Kjærgaard har sat sig godt til rette i træner-kontorstolen i Aarhus Fremad. Foto: Anders Michaelsen

Blå mandag og Fremad

Men med syv år som cheftrænerens højre hånd i FC Fredericia har Morten Dahm Kjærgaard været andre steder. Rollen som ny førstemand i Aarhus Fremad er samtidig et skridt ud af assistenttræner-skyggen. Noget som altid har været ambitionen. At det så lige skulle være Aarhus Fremad, gør det ikke mindre specielt for Fredericia- og Taulov-drengen.

"Jeg husker, da jeg blev konfirmeret og havde blå mandag, tog vi til Aarhus, og Aarhus Fremad var i Superligaen på det tidspunkt. Mine konfirmand-kammerater og jeg var en tur på strøget, og jeg var inde og købe et Aarhus Fremad-halstørklæde. Der var lidt en speciel aura af, at det var en lille klub, der gjorde tingene på en anderledes måde og alligevel havde formået at rykke op i Superligaen," fortæller han.

Nu mere end tyve år senere er det Morten Dahm Kjærgaard selv, der er klar til at gøre tingene på en anderledes måde. Og det er på et hold, det kører for. 16 kampe er blevet til 11 sejre, 2 uafgjorte, 35 point og en øjeblikkelig overvintring på førstepladsen i 2. divisions pulje 2. Medfølgende drømme og forventninger om oprykning, der kommer med gode resultater er dog ikke noget, der presser ham.

"Mange trænere får deres første hold, når holdet er i krise. Det vil jeg mene er langt sværere. Jeg synes, det er spændende, og det motiverer mig med de forventninger, der er opbygget. At overtage et hold med selvtillid passer også godt til min stil, og det er et godt udgangspunkt for at gøre de ting, jeg gerne vil," siger han.

Foto: Anders Michaelsen

Ikke bange for at få hug

Alle kampe fra efteråret er blevet set og videoanalyseret i programmet Wyscout. Og den nye cheftræner ser mange positive ting i det, holdet kan og har opnået under Morten Mølkjær, men det betyder ikke, at han er bange for at gå ind og ryste posen og gøre tingene på sin egen måde.

Når man vinder rigtig mange kampe, er der mange, der vil sige; 'Don't change a winning team'. Hvor meget skal man ændre, når man kommer ind som ny træner?

"'Don't change a winning team' er noget snak. Jeg forstår udtrykket, men hvis Barcelona vinder uden Messi, skal de så lade være med at spille med ham næste gang? Det skal de nok ikke. Det er for nemt og forenklet at sige det. Siger du det, frasiger du også dig selv ansvaret for det, du er ansat til. Og det er at kigge på helheden, og på hvordan vi bliver bedre. Det kan godt være, man så får nogle hug for at ændre på et hold, der har vundet, men så stopper udviklingen også bare, hvis man er bange for at få hug," siger Morten Dahm Kjærgaard og fortsætter:

"Hvis jeg skulle prøve at gå ind og se alle Morten (Mølkjærs) kampe, ringe til ham og spørge; 'hvad gjorde du' , og så prøve at efterleve alt det, så vil jeg være forvirret hele tiden. Det vil blive en stor omgang juks, og spillerne ville ikke kunne mærke mig, og de ville føle, jeg var usikker med alt det jeg vil. Så jeg skal komme ind med alt det jeg har."

Skal kontrollere kampe

Morten Dahm Kjærgaard er næsten lige begyndt på at tage pro-trænerlicensen. En licens der gør det muligt at træne hold på øverste niveau, noget der altid også har været en ambition og en drøm på længere sigt.

Nu hedder adressen så i første omgang Aarhus Fremad og 2. division. Et sted hvor det nu er ham, der udstikker strategien og retningen. En tid i klubben han gerne ser skal kulminere i en oprykning. Vejen derhen bliver på et fodboldmæssigt udtryk af kontrol.

"Vi skal skabe begejstring, det gør man ved at vinde. Men også ved at vise mod, vilje og karakter. Jeg vil gerne kontrollere kampene og gerne i endnu flere faser, vi skal kunne kontrollere så mange faser af spillet, så vi ikke bliver 'outsmarted' i kampene. Presser modstanderen os højt, skal vi kunne spille den fladt ud og gennem presset. Presser modstanderen os naivt højt, så skal vi kunne sende bolden henover deres pres, vi skal kunne mestre alle faser af spillet," siger Morten Dahm Kjærgaard.

En længere opstart venter nu, hvor første kamp for Aarhus Fremad nye chef til at vise kontrol i bliver mod Dalum 7. marts.

Publiceret 18 January 2020 07:00