Der var flere, der tilsluttede sig og skrev sig op til det nye projekt, om et fan-ejerskab i Aarhus Fremad.

Der var flere, der tilsluttede sig og skrev sig op til det nye projekt, om et fan-ejerskab i Aarhus Fremad. Foto: Anders Michaelsen

Aarhus Fremad vil være Danmarks første fanejede fodboldklub

På et informationsmøde tirsdag blev banen kridtet op for et kommende fanejerskab af fodboldklubben Aarhus Fremad. Et ejerskab der skal ske gennem Foreningen Fremad Folket

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD Det lille klubhus på Hans Egedes Vej var proppet med fans, spillere, bestyrelse og et større presseopbud, der var kommet for at høre nærmere om det, klubben selv har præsenteret som planerne for Danmarks første fanejede fodboldklub. Der var ikke nok siddepladser og enkelte fremmødte var sågar nødsaget til at se tirsdagens velbesøgte møde bag cafeterie-skranken.

Herfra kunne de høre bestyrelsesmedlem Jesper Blicher Dahl, direktør Lars Kruse og bestyrelsesformand Mikkel Sønderup i Aarhus Fremad fremføre tankerne og rammerne for et fremtidigt fanejerskab af fodboldklubben.

Her er det planerne og et delmål, at en fandrevet forening - Foreningen Fremad Folket - skal eje en tredjedel af anparterne i klubben svarende til 250.000 kroner ved udgangen af 2020, samt have to medlemmer udpeget af fan-foreningen i klubbens bestyrelse. Der kommer ingen a- og b-aktier, og fan-foreningen ejer anparter på lige fod med alle andre. Og med 33,3 procent af anparterne vil fansene også blive den største aktionær i klubben.

"Vi tror, hvis vi lykkedes med det her, at så har vi en klub, der økonomisk og driftsmæssigt hviler på mange skuldre. Vi får synliggjort, at vi gøre tingene anderledes, og så er en klub ejet og drevet af fans en god historie, der burde kunne generere nye indtægter," sagde bestyrelsesmedlem Jesper Blicher Dahl på mødet.

Fan-medlemskab - 500 kroner

Af mødet fremgik det, at den fandrevet forening skal købe sig ind i klubben med hjælp fra fan-medlemskaber og crowdfunding. I mødets oplæg lød det årlige bidrag for at være medlem i fan-foreningen på 500 kroner.

På den måde kan man komme i mål med de 250.000 kroner med bidrag fra 500 medlemmer. Bestyrelsesmedlem Jesper Blicher Dahl, gjorde det dog også klart, at medlemsbeløbet var noget, foreningen selv skulle bestemme.

De årlige beløb fra foreningens medlemmer skal fremadrettet, efter man har købt sig ind i klubben, være et potentielt kapitalindskud foreningen råder over. Hvor meget der ryger over i klubkassen kommer foreningen og dens medlemmer til at bestemme, og foreningens penge skal samtidig også være med til at styrke klubbens likviditet.

For de 500 kroner og medlemskabet i foreningen er det tanken, at fans - udover at få indflydelse og en stemme på generalforsamlinger - får rabat på stadion og merchandise, samt mulighed for deltagelse i klub- og forenings events. Yderligere tiltag og goder ved medlemskabet lagde Jesper Blicher Dahl op til, var noget man kunne videreudvikle internt i fan-foreningen.

Mikkel Sønderup bestyrelsesformand i Aarhus Fremad.

Mikkel Sønderup bestyrelsesformand i Aarhus Fremad. Foto: Anders Michaelsen

Vil på sigt i 1. division

Aarhus Fremad nyder for tiden en tilværelse i 2. division, og planerne om et fanejerskab handler også om at flytte og styrke klubben, forklarede bestyrelsesformand Mikkel Sønderup.

"Vi skal da i 1. division på et tidspunkt, det skal vi da," sagde klubformanden forsigtigt på mødet.

Klubben har med en drift bygget op om sponsorindtægter leveret et overskud de sidste tre år. Samtidig har klubben også en negativ egenkapital på 830.000 kroner og en gæld på lidt over en million kroner, som man er i gang med at nedbringe. På Risvangen er der dog udover penge også brug for fysiske ressourcer i klubben.

"Det her initiativ er i første omgang drevet af, vi gerne vil have flere arme og ben-ressourcer, et kapitalindskud og et ejerskab af klubben. Vi tænker, at hvis man som frivillig i Aarhus Fremad får et ejerskab i klubben, så vil det knytte flere frivillige til os. Noget som vi har brug for, hvis vi skal flytte den her klub og få flere på stadion," sagde bestyrelsesformand i Aarhus Fremad, Mikkel Sønderup til Lokalavisen Aarhus og tilføjede:

"Hvis vi skal understøtte Morten (Mølkjær, cheftræner i Aarhus Fremad), så kræver det kapital. Ikke fordi vi nødvendigvis skal ud og have en masse kontraktspillere. Jeg vil primært helst bruge pengene på fællesskabet, som betyder meget i Aarhus Fremad og gøre noget for at løfte det. Men på et tidspunkt mister vi vel vores uskyld og bliver kontraktklub og kan være nød til at lade enkelte spillere kom til på kontrakt, for at sikre en kontinuitet på holdet, eller hvis vi mener, vi kan tjene en skilling på en spiller," siger formand Mikkel Sønderup, der mener Aarhus Fremad skal være førsteudfordrer til 1. division i Aarhus.

Næste skridt i processen er den 10. september, hvor der er opstart af en styregruppe for den nye fan-forening Fremad Folket. Styregruppen skal blandt andet stå for en medlemskampagne, derefter skal selve foreningen oprettes og frembringe kapital via fan-medlemskaber.

Publiceret 28 August 2019 02:30