Tobias B. Bjerg havde et vildt Danish Open med en rekord, som han selv betegner som sindssyg.

Tobias B. Bjerg havde et vildt Danish Open med en rekord, som han selv betegner som sindssyg. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Van(d)vittigt hurtigt:

AGF-svømmer bryder magisk grænse

AGF-svømmeren Tobias B. Bjerg fik sit helt store gennembrud ved Danish Open, hvor han kvalificerede sig til VM og satte en vild rekord

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

svømning Danish Open i svømning, der blev afholdt 5.-9. april i Taastrup, blev den 20-årige AGF-svømmer Tobias B. Bjergs helt store gennembrud.

Han brød nemlig den magiske grænse på et minut i 100 brystsvømning som den første dansker nogensinde. Inden stævnet var hans personlige rekord 1.01.19 sat under EM i Glasgow sidste år, men under indledende afsnit ved Danish Open svømmede han i den fænomenale tid på 59.17 sekunder. Det var ny suveræn dansk rekord, men ydermere så gav det ham også en billet til sommerens VM i Sydkorea.

Det var altså ny dansk rekord med over to sekunder. For den ikke svømmekyndige kan det lyde af lidt, men det er det ikke.

"Det var sådan set rimelig fantastisk. For mig er det et stort skridt, for nu kan jeg komme op at svømme med de bedste i verden. For mig var det her startspringet til at få en rigtig professionel svømmekarriere. Det er det, jeg går efter, og forhåbentlig kan det lade sig gøre," fortæller Tobias B. Bjerg, der endnu ikke helt er landet mentalt ovenpå nogle vilde dage i Taastrup.

Også hans klubtræner i AGF, Bjørn Sørensen har svært ved at finde den helt rigtige beskrivelse frem efter præstationen.

"Det er svært at sætte ord på - det var helt crazy. Det er noget, man nærmest aldrig oplever, når man har Tobias' i forvejen høje niveau. Det var en exceptionel tid. Ved EM for seniorer sidste år blev han nummer 22, men den her tid ville have givet ham en plads i OL-finalen i Rio," siger Bjørn Sørensen.

Stolt træner

Bjørn Sørensen er stolt af 'den hviie' stjerne fra Aarhus, og inden stævnet havde han da også en fornemmelse af, at Tobias kunne finde på at svømme hurtigt i indledende, men ikke så hurtigt.

"Da han vendte efter de første 50 meter, og jeg så hans mellemtid, fløj jeg op af stolen, og hele hallen fulgte efter og heppede på ham de sidste 50 meter i mål. Det var en følelse af ekstase," siger Bjørn Sørensen, der kunne se Tobias' sluttid melde 59.17 sekunder og dermed VM-billet og ny dansk rekord.

Flere meter i vandet

At Tobias lige pludselig tager så stort et skridt ind i verdenseliten, er ikke tilfældigt. I sommeren 2018 valgte den unge svømmer at flytte til det nationale træningscenter på Sjælland, hvilket har betydet, at hans hverdag er blevet markant anderledes, og han er blevet en del af et professionelt elitemiljø, hvor alle stræber efter at blive stjerner.

"Det kan virke lidt omsonst, men det handler om, at Tobias har fået en mere stabil træning, efter han er flyttet på det nationale træningscenter. Han har fået de rammer, han har haft brug for. Selv om han har været Danmarks bedste brystsvømmer de seneste år, så har han ikke trænet ligeså meget som mange andre. Nu kan han kombinere sin træning og sit HF-studie på Falkonergårdens Gymnasium, og det ser ud som om, at det fungerer godt for ham," konkluderer AGF-træneren.

OL er næste mål

Med supertiden har han med egne ord sprunget et trin over, og nu kan han være med der, hvor det virkelig gælder.

"Jeg kan ligeså godt indrømme, at jeg ikke havde regnet med, at jeg ville svømme så hurtigt. Jeg kunne godt mærke, at det gik stærkt, og at jeg havde en rar følelse, men da jeg slog hånden ind i bassinkanten var det helt surrealistisk at kigge op og se den sindssyge hurtige tid, jeg havde gået. Det var bare pissefedt, og jeg kommer til at leve højt på det i den kommende tid," siger Tobias B. Bjerg, der 21. april fylder 21 år.

Med den overbevisende tid er en plads på næste års OL-hold lige pludselig ikke så langt væk. Det har i flere år været Tobias' mål, men nu er det lige pludselig noget nemmere at opnå.

"Det er lige før, at en OL-kvalifikation kan blive piece of cake for ham. OL var en svær opgave for halvandet år siden, men han har nu gjort det en hel del lettere for sig selv," siger Bjørn Sørensen.

Tobias selv har også indset, at OL nu er et nemmere mål at få indfriet end før Danish Open, men foreløbig hedder næste skridt VM til sommer, hvor hans mål er at svømme endnu hurtigere.

"Jeg ved endnu ikke, hvordan de andre i verden svømmer til den tid. Nu må jeg se, hvad det rækker til, og hvad jeg er i stand til på den pågældende dag," siger Tobias, der i øvrigt under Danish Open også satte dansk rekord to gange i 50 meter bryst og dermed blev guldvinder, ligesom han også vandt 50 meter fri.

Der er vist ingen tvivl om, at den aarhusianske brystsvømmer har slået sit navn fast i dansk svømning, og at han er godt i gang med at træde ind på den internationale svømmescene.

Publiceret 10 April 2019 19:00