Sankt Lukas Kirke holder en AGF-andagt før sæsonens første hjemmekamp på Ceres Park.

Sankt Lukas Kirke holder en AGF-andagt før sæsonens første hjemmekamp på Ceres Park. Foto: Jeppe Rafn

AGF går til Gud og beder om hjælp

Aarhusiansk folkekirke holder AGF-andagt før sæsonens første hjemmekamp

Af
Jeppe Rafn

Sankt Lukas Kirke i Aarhus lægger rum til en vaskeægte Danmarkspremiere, når den lokale folkekirke på Frederiksbjerg i samarbejde med AGF inviterer til en særlig AGF-andagt op til sæsonens første hjemmekamp på Ceres Park.

Kirken bliver pyntet i hvidt og blåt, og selve andagten bliver præget af AGF-sangen 'I troede vi var døde og borte'.

Andagtens forspil på kirkeorglet slår tonerne an til melodien af den kendte AGF-sang, som derefter bliver sunget af det aarhusianske juniorkor Eve. Sognepræst Henrik Em. Hansens prædiken handler om fodbold og AGF og baserer sig ligeledes på 'I troede vi var døde og borte', inden AGF-menigheden får lejlighed til at synge med på seks vers af salmen 'Op, al den ting, Gud har gort', der som det eneste element ved andagten ikke har decideret noget med AGF at gøre. Også slutningen på andagten bliver genkendelig for de hvides fans, for organistens efterspil baserer sig på Radetzky March, som bliver spillet på stadion, når AGF scorer.

Glæde ind i kirken

AGF-andagten kommer til at vare 15-20 minutter og finder sted i forbindelse med et større AGF-arrangement foran Sankt Lukas Kirken før sæsonens første hjemmekamp søndag 22. juli.

"Vi synes, det kunne være sjovt at være med i arrangementet og bringe noget glæde ind i kirken. Det er godt at kunne bruge kirken i den sammenhæng, ligesom kirken bliver brugt til konfirmation og andre ting. Lukaskirken er nok den mest åbne kirke i Aarhus og berømt for sine forskellige arrangementer som for eksempel forfatter- og jazzgudstjenester," fortæller sognepræst Henrik Em. Hansen.

AGF håber, at tusindvis af fans vil deltage i Aarhus Walk på Stadion Allé fra Sankt Lukas Kirke til Ceres Park.

AGF håber, at tusindvis af fans vil deltage i Aarhus Walk på Stadion Allé fra Sankt Lukas Kirke til Ceres Park. Foto: Jeppe Rafn

Sankt Lukas Kirke ligger i den modsatte ende af Stadion Allé i forhold til Ceres Park, og når andagten og de andre festligheder ved kirken slutter, går fansene i fælles flok ad den berømte akse fra kirken til stadion.

"Kirken ligger nøjagtig én kilometer fra stadion via Danmarks smukkeste stadionallé, så det giver sig selv, at de to ting kan forbindes," siger sognepræst Henrik Em. Hansen.

Vorherre trækker på smilebåndet

Henrik Em. Hansen forudser, at nogle vil være kritiske overfor, at en folkekirke holder en særlig andagt for en fodboldklub og dens fans.

"Selvfølgelig vil nogle sige, det er pjat, men vi må ikke blive for selvhøjtidelige. Jeg tror, Vorherre vil trække på smilebåndet, så længe det foregår professionelt og ordentligt og ikke er noget pjat," siger sognepræsten og understreger, at andagten kommer til at foregå ordentligt og professionelt - og at hans prædiken er alvor.

"Så fred være med det, hvis nogen kommer med kritik. Vi gør ikke noget ulovligt."

Religion og sport

AGF melder også hus forbi på spørgsmålet, om man med AGF-andagten ikke blander religion og sport sammen:

"Der er ikke noget religiøst/kristent i det, og alle uanset trosretning er velkommen til at kigge ind," siger klubbens kommunikationschef Søren Højlund Carlsen og tilføjer:

"Der er nogen, der vil sige, at fodbold er en religion."

Følger andre klubber trop?

Der er plads til 500 mennesker i Sankt Lukas Kirke, som ifølge sognepræst Henrik Em. Hansen er Danmarks mest stilrene kirke og den næststørste i Aarhus.

"Nu får vi se, hvor mange der kommer, og det bliver spændende, om andre danske klubber følger trop og laver noget lignende," siger den lokale præst, som selv holder med De Hvide.

"Jeg er ikke på stadion til alle kampe, men som aarhusianer er man nødt til at holde med byens hold. AGF er en del af Aarhus, man skal støtte op om," siger Henrik Em. Hansen og fortæller, at han drøfter AGF med brudepar og andre, han møder i sit arbejde, hvis de interesserer sig for fodbold.

Publiceret 06 July 2018 11:53