Her ses Daniel Gadegaard Andersen i en U19-kamp mod OB, hvor han holdt buret rent. Foto: Foto Trine, vildmedfoto.dk

Her ses Daniel Gadegaard Andersen i en U19-kamp mod OB, hvor han holdt buret rent. Foto: Foto Trine, vildmedfoto.dk

16-årige Daniel træner med Superligaen

Meget er sket for Daniel Gadegaard Andersen, siden han som 13-årig skiftede Stavtrup IF ud med AGF

Af
Af Martin Jørgensen

På en frysende kold februarmorgen kaster den 194 centimer høje målmand, Daniel Gadegaard Andersen, sig rundt på kunstgræsbanerne på Fredensvang i forsøget på at redde skuddene i det hæsblæsende intervalspil til dagens U19-træning.

Her til morgen er det medspillerne på U19-holdet, der forsøger at sparke læderet forbi målmanden med den kæmpe rækkevidde, men ofte er det Kasper Junker, Martin Spelmann og Tobias Sana, der står over for målmanden.

LÆS OGSÅ: Jesper Hausner lever af at være holdleder

I en alder af bare 16 år er Daniel Gadegaard Andersen nemlig af og til med, når førsteholdet træner. Noget, der gør talentet stolt.

“Jeg har altid holdt med AGF. Det har altid været min klub, og derfor er det selvfølgelig også en drengedrøm, der går i opfyldelse, når jeg får mulighed for at træne med dem,” siger Daniel Gadegaard Andersen, der kom til klubben som U13-spiller og forinden da kun havde stået på mål i en måned i samarbejdsklubben Stavtrup IF. Skiftet var også stort for det unge talent.

“Jeg var rigtig nervøs, da jeg først kom til klubben. Opvarmningen, hvor vi skulle løbe rundt om banen, troede jeg var et kapløb, så jeg løb bare 20 meter foran alle de andre. Jeg vidste overhovedet ikke, hvordan det hele foregik. Jeg sejlede lidt rundt i starten, men noget må jeg have gjort rigtigt,” siger målmandstalentet og bryder ud i grin.

Landshold og superliga

Nu er det efterhånden et par år siden, at det hed U13-fodbold for Daniel Gadegaard Andersen. Den fysisk stærke keeper har været i en rivende udvikling siden da, hvilket er blevet belønnet med, at han har fået lov til at træne med førsteholdstruppen.

“Det er virkelig fedt. Det er noget helt andet, og der er kæmpe forskel på ungdom- og seniorfodbold. Alle fejl bliver straffet, og hvis jeg står og blunder, er jeg bare ikke med næste gang. Men selvom det er hårdt, så er det samtidig også rigtig fedt, og jeg lærer meget af det,” fortæller Daniel Gadegaard Andersen, der nævner Steffen Rasmussen som én af de spillere, han altid har set op til.

“Da jeg var seks år og tog på stadion med min far for at se AGF spille, tænkte jeg, at jeg gerne ville være ligesom ham (red. Steffen Rasmussen). Og nu træner jeg med ham - det er meget sjovt.”

Lige nu er der et år tilbage af den unge målmands kontrakt, men han håber på at kunne få den forlænget, så han kan fortsætte sin udvikling.

LÆS OGSÅ: Trænerkometen Fatah Abdirahman

Det ultimative mål er at spille for FC Barcelona, men på den korte bane er det at være en fast del af superligaholdet. Noget, der er realistisk, hvis han fortsætter med at udvikle sig, fortæller han selv.

Rød-hvide oplevelser

Otte kampe i den rød-hvide trøje er det også blevet til. Fire for U16-landsholdet og fire for U17-landsholdet. Én af kampene, nemlig en træningskamp mod Marokko, der blev spillet i en lille fransk kystby foran 5000 tilskuere skiller sig dog ud.

“Jeg kan tydeligt huske det, for det var min første kamp, og oplevelsen var helt exceptionelt. Normalt kommer der et par hundrede mennesker, men fordi vi spillede i en lille landsby, kom der 5000 tilskuere,” siger Daniel Gadegaard Andersen og uddyber:

“Bare det at varme op, være en del af holdet og synge nationalmelodien var surrealistisk. Specielt når man tænker på, hvor man kommer fra.”

Mike Tullberg om Daniel Gadegaard Andersen

Mike Tullberg, cheftræner for U19-holdet i AGF, fortæller, at Daniel Gadegaard er en meget fokuseret, ung fodboldspiller med en stor lyst til at forbedre sig. Derudover nævner han den store konkurrence i AGF som noget sundt i forhold til, at den unge målmand fra Stavtrup skal fortsætte sin udvikling.

“Vi har mange keepere på højt niveau. Flere er inde omkring landsholdet, så det er godt for ham, at konkurrencesituation er, som den er. Han er ikke foræret nogen plads, uanset om det hedder U19 eller Superliga.”

Ifølge cheftræneren for U19 har Daniel Gadegaard Andersen tacklet det store spring fint. Egentlig skulle han kunne spille U17, men han er blevet rykket fast op i U19.

“Han er godt på vej, men der er mange bjerge, der skal bestiges, før det bliver rigtig sjovt,” siger den tidligere AGF-angriber om målmandstalentet og tilføjer om hans styrker:

“Han har en ekstrem størrelse i en tidlig alder, og det gør, at han har en vanvittig rækkevidde og kan diske op med nogle redninger, der ikke er til at forstå. Trods han størrelse er han også meget hurtig,” siger Mike Tullberg og fortsætter:

“Selvom Daniel har et stort potentiale, så kræver det hårdt arbejde. Potentiale betyder ikke, at man når hele vejen. Vilje slår 99 procent af tiden talent, så han kommer ikke sovende til noget. Men selvfølgelig er Daniel en, som vi tror på, fordi han har gjort sig fortjent til det.”

Publiceret 13 February 2018 21:00