Testen foregår på en specialcykel, hvor belastningen kan øges gradvis, så der skal trædes mere flere og flere watt - når du er ved at kaste op af anstrengelse, stopper du.

Testen foregår på en specialcykel, hvor belastningen kan øges gradvis, så der skal trædes mere flere og flere watt - når du er ved at kaste op af anstrengelse, stopper du.

Test 1:

Et deprimerende resultat

Første test af min generelle fysiske tilstand er gennemført

Af
Claus Krogh

Først de dårlige nyheder: Mit blodtryk er for højt. Mit kolesteroltal er for højt. Min fedtprocent er for høj. Mit BMI er for højt. Mit kondital er middel. Og så den gode:
“Claus' sundhedstilstand er generel acceptabel. Han vejer 95 kg, hvilket i forhold til højden giver et BMI på 25,8. Det er lidt højere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger for normal vægt på mellem 18,5 og 24,9, hvilket giver ham en let øget helbredsrisiko. Hans fedtprocent ligger på 22,8 hvilket er lidt højere end Sundhedsstyrelsen anbefaler for mænd mellem 40 og 49 år,” forklarer Kristian Sletten fra StayActive.

Den rigtige træning

Min trænerduo Kristian Sletten og Thomas Bundgaard og jeg gennemførte i starten af december den første fysiske test i træningsforløbet. Jeg havde trænet i fire uger, og vi skulle have nogle konkrete tal, der viste min generelle helbredstilstand. Derudover skulle testen bidrage med konkrete data, så Kristian og Thomas kunne tilrette og skærpe træningsprogrammet yderligere.
“Formålet med testen er at få fakta, så vi kan optimere den videre træning. De tests og målinger, vi har lavet på Claus, giver os et indblik i hans fysiologiske tilstand. Med den viden kan vi planlægge træningszoner og dermed optimere træningsplanen og de enkelte træningspas. Vi er med den her test sikre på, at når Claus træner, så træner han det rigtige. Det er eksempelvis ikke på nuværende tidspunkt det bedste for Claus at træne så hårdt som muligt,” forklarer Kristian.
Testen foregik i StayActives lokaler i Aarhus. Først den mere medicinske del af testen hvor jeg fik målt kolesterol, fedtprocent og blodtryk. Dernæst konditionstesten som foregik på en specialcykel. Iført en iltmålermaske gik jeg i gang med at cykle, og hvert andet minut blev modstanden øget, så det gradvist blev hårdere og hårdere at træde rundt. Da jeg efter 14 minutter flåede masken af for ikke at dø af kvælning på grund af anstrengelsen, viste målingen, at jeg trådte med 240 watt. Ikke imponerende. Thomas havde, umiddelbart inden jeg gik i gang, taget samme test - og havde trådt 400 watt!

Ok fedtforbrænding

“Claus' iltoptagelsestest viser, at han har en relativ god fedtforbrænding langt hen i testen. Det vil vi gennem træning bibeholde og øge fremadrettet. Det er vigtigt, da målet jo er, at Claus skal gennemføre et langt MTB-løb på 100 km til april 2014. Her skal Claus helst have et højt energibidrag fra fedtforbrændingen. På den måde sparer han på de glycogene depoter og forhåbentligt undgår at gå, det man kalder sukkerkold,” forklarer Kristian, og fortsætter:
“Testen viste også, at hans kondital var på 42,2 hvilket i Claus' alder rammer det, man kalder normalt eller middel tæt på højt, hvilket som udgangspunkt er fint. Men bestemt også en faktor vi ønsker at øge gennem projektet. Vi håber at kunne ændre Claus' kondital markant fremadrettet både i takt med, at han kommer i bedre form, og ved at han får smidt de overflødige kilo.”
“Testens resultater betyder, at vi i praksis præcist kan fastlægge Claus' træningszoner ud fra hans energimetabolisme (energiomsætning) og anaerobe tærskel og dermed ændre de enkelte træningspas' fokus, mål og intensitet. Vi kan lægge mere arbejde i de område,r som Claus ikke er så god til. Han havde eksempelvis et fald i fedtforbrænding ved en puls omkring 145-155, og ved at vi fremadrettet kommer til at arbejde i det område, vil han naturligt blive bedre til fedtforbrændingen med den puls,” siger Kristian.

Ændret træning

På baggrund af testen er min træning blevet ændret. Formålet med den nye træning er at gå fra tilvænning/opstartsfasen til mere decideret styrketræningsfase. I første fase var fokus lagt på tilvænning af træningen, således mine led og sener også kunne følge med. Derfor var belastningen lav og antal gentagelser høj. Restitutionstiden for led og sener er meget længere end for musklerne, så en opstartsfase er altid forbundet med stor risiko for overbeslastning - derfor den rolige opstart.
“Efter fire-seks ugers træning er Claus klar til det næste spring. Led og sener er mere vant til belastningen, og musklerne mere end klar til at øge belastningen. Derfor sænker vi antallet af gentagelser og øger med et ekstra sæt fra to til tre. På molekyleplan sker der en større overrivning af muskelfibre, og ømheden vil i starten være stor. Det gør, at restitutionsperioden er rigtig vigtig, da kroppen her arbejder på højtryk for at genopbygge de ødelagte muskelfibre, som efterfølgende bliver større og stærkere,” forklarer Thomas og fortsætter:
“Den kommende fase vil gøre Claus stærk, så han kan presse et tungere gear i længere tid. Den næste fase vil gøre ham eksplosiv, så han har mere power på bakkerne.”

Hvordan går det?

Kort fortalt går det fremad. Jeg kan mærke både i styrketræningen og på cyklen, at jeg får flere kræfter og hele tiden har et lidt større overskud. Det er især på bakkerne i skoven, at forskellen er tydelig. Før jeg gik i gang med træningen, var bakkerne på mine træningsture ren tortur. Men nu kan jeg køre op ad alle bakkerne uden at være ved at dø. I sidste uge var jeg ude på en tur på tre timer - halv asfalt og halv skov 66 km i alt - og bevares, jeg var træt, da jeg kom hjem. Men ikke dybt udmattet og fuldstændig game over. Bare behagelig træt. Og heldigvis har jeg - 7-9-13 - ingen skavanker eller overdrevent ømme steder.
Styrketræningen, som foregår derhjemme, er blevet lidt af et familieforetagende. Mine fire børn og min hustru er begyndt at træne med - i forskelligt omfang. Men det er ret hyggeligt. Så ligger vi alle sammen og pruster og får trænet sammen. Det nye træningsprogram, jeg har fået, som Thomas har forklaret, består af lidt flere øvelser end det første - og derfor tager det også lidt længere tid. Jeg bruger cirka en time på træningen derhjemme to-tre gange om ugen og cykler to-tre gange om ugen. Det er, hvad der er tid til lige pt.

Hvad måler vi på?

Vægt: 95 kilo

BMI: 25,8

Fedt %: 22,8

Kolesterol: 6,49

Blodtryk: 164/92

Kondital: 42,2

Publiceret 01 January 2014 12:00