Gitte Karlshøj:

Europas bedste kvindelige veteranudøver

Bindevævssygdom satte stopper for karriere som eliteidrætsudøver, men Gitte Karlshøj løber stadig

Af
Af Hanne Vammen

Da Gitte Karlshøj i januar i år stod på det olympiske stadion i Athen og af EVAA, European Veterans Athletic Association, blev hædret som Europas bedste kvindelige veteranudøver i 2009, var det en sejr.

En sejr, fordi hun i 2009 havde nået målet om at sætte verdensrekord på fire ud af fem distancer i aldersgruppen 50 til 55 år. Og en sejr, fordi hun for tre år siden fik konstateret bindevævssygdommen sarkoidose, der gjorde, at hun måtte stoppe som eliteidrætsudøver efter en fantastisk karriere.

Måtte melde sig ud af klub

Sygdomsforløbet begyndte med, at Gitte Karlshøjs akillessener hævede op uden årsag, og havde hun for meget om ørerne, blev hun træt.

Så hun gik til lægen, og efter længere tids undersøgelser blev det konstateret, at hun led af bindevævssygdommen.

Gitte Karlshøjs lymfekirtler i lungerne var som følge af sygdommen hævede, og hun måtte derfor holde op med at løbe.

"Jeg meldte mig ud af klubben, og i hele tre dage løb jeg ikke. Men så tænkte jeg, at det ikke skulle være det, der fik mig til at holde op, og jeg begyndte at løbe efter, hvad jeg følte, at min krop kunne holde til, beretter hun.

Gradvist kunne Gitte Karlshøj begynde at løbe længere, og mentalt betød træningen rigtig meget. Der var noget terapiagtigt og helende over de slag, som fodsålerne gav, når de ramte jorden.

Ikke længere i behandling

I dag er Gitte Karlshøj meldt færdigbehandlet af hospitalet.

"Jeg tror, at det er godt at træne moderat, hvis man er syg. Det taler man også om i forbindelse med kræftsygdomme. Der er nogle processer, der bliver sat i gang i kroppen, når du rører dig, som er gavlige for helingen. Men selvfølgelig skal træningen ikke stride mod det, man har fået at vide på hospitalet", siger hun.

Ville sætte rekord

Gitte Karlshøj fyldte i maj sidste år 50, og hun satte sig det mål at sætte verdensrekord på 1500, 3000, 5000 og 10.000 meter samt i maraton i aldersgruppen 50 til 55 år.

Det lykkedes på alle distancer undtagen i maraton. Hun løb 1500 meter på 4,40 minutter, 3000 meter på 9,47, mens 5000 meter blev tilbagelagt i tiden 16,51 og de 10.000 meter på 35,41 minutter.

For 3000 og 5000 meter gjaldt det, at ingen kvinde på 50 år tidligere havde tilbagelagt de to distancer på under henholdsvis 10 og 17 minutter.

Gitte Karlshøj vandt også EM for veteraner, der blev holdt i Århus, på distancen 10 kilometer landevej, og hun blev verdensmester på 5000 meter i Finland.

Resultater, der førte til, at hun i januar modtog prisen som Europas bedste kvindelige veteranudøver.

Som nyt mål har hun sat sig at deltage i flere motionsløb.

"Jeg vil gerne ud og møde de glade løbere, som er ude for at holde sig i form eller få energi til hverdagen. Det væsentlige for mig har altid været nydelsen ved at løbe, det at kunne bevæge mig frit og være ét med naturen. Derfor ville jeg godt kunne acceptere, hvis jeg ikke kunne konkurrere mere", siger hun.

Gitte Karlshøj

Eliteløber siden 1985 med over 15 starter ved EM, VM og OL på distancer fra 3000 meter til maraton. Flere danske rekorder og en verdensrekord. Personlig rekord på maraton (2.31.31), da hun i 1997 blev nummer to i Chicago Marathon. Vinder af Masters klassen to gange i Boston Marathon 2000 og 2001. Vinder af Hong Kong Marathon 2004. Vandt alle distancer fra 800 meter til maraton til Europamesterskaberne for Masters i 2004 inden for en uge. Har som den eneste i Danmark været dansk mester på alle distancer fra 800 meter til maraton inklusiv cross og landevejsløb, i alt 11 forskellige mesterskaber. Er uddannet fysioterapeut og har læst exercise science i USA. Har arbejdet på idrætsklinik i Århus i fem år og siden 2003 været ansat i Team Danmarks Idrætsklinik i Århus som daglig leder og fysioterapeut. Sideløbende med erhvervs- og løbekarrieren aktiv foredragsholder og underviser i foreninger, erhvervsklubber og inden for sundhedsvæsnet.

Publiceret 01 May 2010 07:00