Denne maskine kan være livsvigtig for kræftsyge børn: Nu står den på AUH
Aarhus Universitetshospital har fået en ny maskine til såkaldt DNA-sekventering, hvilket især kan blive en stor hjælp for børn med sjældne kræftformer.
En helt ny maskine, som Aarhus Universitetshospital som det første hospital i Danmark netop har modtaget, kan vise sig at blive meget vigtig i behandlingen af børn med sjældne kræftformer.
Der er tale om en kraftig DNA-sekventeringsmaskine, som nu står hos molekylærmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der betjener alle hospitaler i Region Midtjylland med DNA-sekventering. Med maskinen kan afdelingen få leveret vigtig data dobbelt så hurtigt som tidligere, hvilket blandt andet er til gavn for kræftsyge børn, skriver AUH i en pressemeddelelse.
Det sker, at børn med kræft ikke har effekt af standardbehandlingen, eller at kræftsygdommen kommer igen, efter standardbehandling er afsluttet. I de tilfælde kan lægerne på børnekræftafdelingen bestille en DNA-sekventering af en vævsprøve fra kræftknuden.
Med DNA-undersøgelsen kan lægerne undersøge hvilke gener, der er årsagen til, at kræftsygdommen ikke forsvinder ved standardbehandling. Hos nogle patienter kan man derved tilbyde behandling med medicin, som retter sig præcist mod de kræftgener, som får kræftcellerne til at vokse.
»Hastighed er altid afgørende, når man taler om behandling af kræft. Når vi har et barn, hvor standardbehandlingen ikke har haft effekt på kræftsygdommen, er det helt afgørende, at vi hurtigst muligt finder en ny behandling, som virker effektivt og ikke medfører unødige bivirkninger,« siger Torben Stamm Mikkelsen, som er læge på AUH’s børne- og ungeafdeling.
Med den nye maskine har han et håb om, at flere kræftsyge børn bliver raske med de nye behandlingsmetoder.
»Hos cirka 20 procent af de børn, vi behandler for kræft, er der enten ikke nogen standardbehandling eller standardbehandlingen virker ikke effektivt nok. Det tal tror jeg på, vi kan nedbringe, fordi vi med de nye genetiske sekventeringsmetoder hele tiden bliver klogere på hvilke gener, der er forårsager kræft hos børnene,« siger han i pressemeddelelsen.
Den nye sekventeringsmetode kan desuden også give en mere grundig undersøgelse af, om barnet har arvelig kræft. Med den viden kan man holde øje med, om barnet gennem opvæksten udvikler andre former for kræft. Det kan også være relevant at undersøge barnets familiemedlemmer for, om de er bærere af samme fejl i kræftgenerne. Det er omkring 10 procent af alle børn med kræft, som har arvelig kræft på grund af fejl i en af cirka 150 kræftgener, fremgår det af pressemeddelelsen.
jwh