Plejehjem meldte medicintyveri til politiet - men må selv finde tyven

Lederen på et plejehjem i Åbyhøj føler, at politiet kunne gøre mere for at efterforske sag om medicintyveri.

Artiklens øverste billede
Forstander på Thorsgården i Åbyhøj føler sig en smule ladt i stikken af politiet i en sag om tyveri af medicin på plejehjemmet. Foto: TV2 Østjylland

Hvis der bliver stjålet farlig medicin på plejehjemmene, er det langt fra sikkert, politiet går ind i sagen. Og det enkelte plejehjem risikerer endda selv at skulle efterforske sig frem til tyven.

Det viser et eksempel fra plejehjemmet Thorsgården i Åbyhøj, hvor der har været svind af stærk medicin gennem flere måneder

Men midt i al virakken er forstanderen på plejehjemmet ked af at stå med det, der, ifølge hende, burde være en politiopgave. Nemlig at finde den skyldige.

»De (politiet red.) vil gerne samarbejde, men det er ikke sådan, at vi får den store hjælp. Vi får nogle råd og noget vejledning. Og de vil gerne komme ud, når vi har en mistænkt. Jeg synes, det er svært at stå i. Og jeg synes, det er svært at skulle kontrollere i det omfang,« siger forstander Nana Bach til TV2 Østjylland.

Siden december

På Thorsgården har medicinsvindet, som plejehjemsledelsen formoder er tyveri, stået på siden december. Der er blandt andet forsvundet morfin. Og sagen er ikke opklaret endnu.

Og noget tyder på, politiet rundt omkring i landet i flere tilfælde har været tilbageholdende med at starte en efterforskning, når der bliver anmeldt medicinsvind fra et plejehjem.

Forstander på Thorsgården i Åbyhøj føler sig en smule ladt i stikken af politiet i en sag om tyveri af medicin på plejehjemmet. Foto: TV2 Østjylland

Mandag kom det frem, hvordan der i løbet af 2022 er forsvundet medicin fra plejehjem i mindst 38 kommuner. I de fleste tilfælde var der tale om stærk medicin som for eksempel morfin.

Ud af 23 kommuner, som som derudover har oplyst til TV2 Østjylland, at de har politianmeldt medicinsvind i 2022, har fem, vel at mærke uden at blive spurgt, angivet, at politiet efterfølgende ikke tog sagen op.

Støtter plejehjemschef

I Aarhus Kommune, som har det overordnede ansvar for Thorsgården i Åbyhøj, bakker plejehjemschefen op om forstanderen på plejehjemmet og hendes kritik af politiet.

»Det korte svar er, at det er envejskommunikation, når vi anmelder medicinsvind til politiet. Så lægger det videre arbejde hos os, indtil vi – måske – får indsnævret gruppen af mistænkte,« siger plejehjemschef i Aarhus Kommune, Jonna Madsen, til TV2 Østjylland.

Hun mener ikke, det kan være rigtigt, hvis plejehjemmet skal finde en mistænkt, før politiet vil handle.

»Det er problematikken, for vi er dygtige til det sundhedsfaglige – vi hverken kan eller vil investigere,« fortsætter Jonna Madsen.

Politiet har brug for mere

Det er Østjyllands Politi, som medicintyveriet på Thorsgården i Åbyhøj er anmeldt til.

Her forklarer politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen, at politiet har brug for noget mere konkret end en anmeldelse for at kunne tage sagerne op.

»Det vil altid være en konkret vurdering fra sag til sag, hvordan vi griber det an. Hvis anmelderen i den her type sager har noget konkret, vi kan gå videre med, for eksempel videooptagelser, vidner eller en mistænkt, så har vi noget, vi kan arbejde videre med. Har vi ikke noget konkret, så er det sværere for os at starte en efterforskning op,« siger han til TV2 Østjylland.

Flere sager

Der er ellers flere eksempler på, at plejehjem finder frem til, at årsagen til medicinsvind er tyveri, og at pleje - eller sundhedspersonale med hjælp fra politiet efterfølgende bliver dømt for at have stjålet.

Det mest kendte eksempel er SOSU-hjælperen Susanne Hein Kristensen, som tidligere i år blev dømt for fire drabsforsøg begået mod ældre på Plejecenter Tirsdalen i Randers.

Hun blev også dømt for at stjæle medicin fra sin arbejdsplads.

TV2 Østjylland er også i besiddelse af en udskrift af en dom mod en sygeplejerske på et plejehjem i Aarhus. Hun blev i 2021, ifølge dommen, blandt andet kendt skyldig i tyveri af flere kasser med stærk medicin.

Sygeplejersken, der er i 30’erne, blev idømt 30 dages betinget fængsel.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.