Livsfarlige svampesporer hvirvles ind til intensivpatienter, når helikopteren kommer
AUH er nødt til at give syge intensivpatienter forebyggende svampemedicin for at sikre, at de ikke bliver mere syge, når lægehelikopteren ankommer og letter.
Jyllands-Posten kan mandag afsløre, at kritisk syge intensivpatienter på Aarhus Universitetshospital risikerer at blive endnu mere syge, når det befinder sig på hospitalets intensivafdeling.
Årsagen er, at afdelingen ligger nær helikopterplatformen, og når en lægehelikopter ankommer og letter er lufttrykket fra den med til at hvirvle skimmelsvampsporer op i luften, således at de kan trænge ind på stuerne og udsætte de sårbare og udsatte patienter for fare.
Problemet har stået på i fire år og er ifølge Jyllands-Posten en trussel for patientsikkerheden.
Avisen kan fortælle, at problemet har medvirket, at man har fundet det nødvendigt, at give hver sjette intensivpatient forebyggende medicinsk behandling mod svampeinfektioner. En behandling, der kan have voldsomme bivirkninger eller endda svække effekten af den medicin, patienten ellers får.
Det store og ret nye hospital har lavet en opgørelse, der viser, at 26 intensivpatienter siden 2019 har fået en svampeinfektion, mens de var indlagt, og at 21 af de 26 patienter døde.
Det kan dog ikke fastslåes, at det er svampeinfektionen, der er dødsårsagen.
For at sikre patienterne bedst muligt mod svampesporerne har hospitalet blandt andet plomberet vinduerne, etableret nye slusedøre og ventilationsgennemgange, og så foretager man jævnligt måling af svampesporekoncentrationerne.
»Man kan risikere at få en infektion, når man er på et hospital, men vi forsøger at gøre, hvad vi kan for at undgå det og giver forebyggende behandling,« siger hospitalsdirektør Poul Blaabjerg til Jyllands-Posten.
ddp