Million-besparelser bliver til fyringer
Sidste år meldte Aarhus Universitet et underskud på 300 millioner kroner, nu står de enkelte afdelinger med nogle svære valg.
Man kan ikke sætte en pris på viden.
Alligevel er det vigtigt, at universiteterne holder en sund økonomi. Det har Aarhus Universitet ikke formået over det sidste år. Det kan mediet Omnibus fortælle.
I 2022 melder universitetet om et forventet underskud på over 300 millioner kroner. Nu begynder spareplanerne for alvor at træde i kraft.
Det naturvidenskabelige fakultet melder, at de skal spare 37 millioner kroner. Beløbet er så højt, at man ikke kommer udenom de værste konsekvenser.
»I og med at det er en størrelsesorden på 37 millioner kroner om året, som vi skal finde, er det ikke noget, man bare lige gør. Derfor tror jeg ikke, vi kommer udenom, at vi bliver nødt til at sige farvel til nogle af vores gode medarbejdere,« siger dekan for Natural Sciences Kristian Pedersen til Omnibus.
Besparelserne kommer til at træde delvist i kraft over de næste to år. Afdelingen er allerede begyndt at se på de forskellige tiltag, som skal til.
Muligheder
En runde af frivillige fratrædelser er netop afsluttet, men det er stadig for tidligt i processen at sige præcist, hvor mange, der forlader afdelingen med en frivillig aftale. Dekanen håber på, at en betydelig del af besparelserne kan findes med den frivillige ordning.
Alligevel inddrager fakultetet allerede Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i fyringsprocessen. Rådet skal ved lov inddrages, når der er tale om fyringer af flere end 30 personer i en organisation med flere end 300 medarbejdere.
»Jeg ved ikke, om vi kommer over eller under det tal. Når vi har taget det med i processen, er det, fordi det ville være skidt at gå i gang og så finde ud af, at det er over 30, og at vi så skal have rådet med. Derfor er det med fra starten. Vi er inde i det formelle scenarie, hvor det er masseafskedigelser,« Kristian Pedersen.
Tillidsrepræsentanterne fortæller, at stemningen på fakultetet er nedtrykt, og flere medarbejdere er rystede.
Fakultetet er ikke det eneste, som ser frem til nogle år med heftige besparelser. Hos kunst afdelingen er der meldt lønreduktioner for 48 millioner kroner.
nln