- Opdateret 23/03/2023 kl. 09:00
Epoke er slut: Forældre raser og børn græder – rådmand beder dem klappe hesten
Store følelser og stærke holdninger. Det går ikke stille for sig, at pædagogisk ledet legeplads med dyr skal være ubemandet.
»Jeg har været med i 10 år, og jeg har lagt min sjæl i det. Når jeg smutter, står de med skægget i postkassen og et ansvar, der kommer til at overraske dem.«
Pædagog Allan Struck arbejder til daglig med børn og dyr på Legepladsen Skolemarken på Frederiksbjerg i det centrale Aarhus Der er aktuelt omkring 25 kaniner, to geder og en voliere med undulater på legepladsen, der hænger sammen med Frederiksbjerg Skole.
Snart er det slut med at møde Allan Struck på Skolemarken. Legepladsen skal være ubemandet i stedet for en pædagogisk ledet legeplads. Det har rådmand for Børn og Unge i Aarhus, Thomas Medom (SF), besluttet i forbindelse med en sparerunde.
Det er uvist, hvor spareøvelsen efterlader de dyr, der gennem årtier har været en integreret del af Skolemarken.
Forældre og pædagoger i området er slet ikke tilfredse med udviklingen. Det gav de blandt andet udtryk for ved en demonstration onsdag 22. marts. Her var budskabet: »Kæmp for dyrene og for Skolemarken som et pædagogisk ledet tilbud.« De fremmødte gik fra Skolemarken til Aarhus Rådhus, hvor der onsdag var byrådsmøde.
Skolemarken er til glæde for så mange, og det handler om meget mere end de børn, der passer kaniner og geder.
»En rød tråd«
Legepladsen Skolemarken, der har været på Frederiksbjerg i omkring 45 år, er lidt af en lokal institution og et trækplaster for børn i alle aldre. Gennem årene har mange børnehave- og indskolingsbørn glædet sig til, at de blev store nok til at passe en kanin på stedet.
Ifølge pædagog i Børnehaven Guldbryllupsasylet Kirstine Kirk er Skolemarken et kærkomment udflugtsmål, hvor de helt små børn kan hilse på fugle og geder »og lugte til høet.«
»Skolemarken er en rød tråd gennem hele Frederiksbjergs DNA. For mine børn er det et trygt sted, de kender, og det er der, de lærer at behandle dyr med respekt. Der er så få muligheder for at opleve levende dyr i midtbyen, og hvis de fjerner dem, har vuggestuebørnene intet at gøre på legepladsen,« siger hun til Din Avis Aarhus og fortsætter:
»Når vores egen kommune skræller vores område for udflugtsmuligheder med børnene, bliver det et mere fattigt børneliv. Vi er tre voksne på stuen fra 9 til 11.30, og hvis vi skal i Botanisk Have eller i skoven, skal vi med bus, og vi når ikke frem og tilbage på to en halv time. Det er vores virkelighed.«
Rådmand: Rolig nu
Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF) beder de voksne om at, ja, klappe hesten.
»Skolemarken skal ikke lukke. Frederiksbjergklubben kommer til at drive den og have ansvaret for den, men vi inviterer forældrene til at engagere sig yderligere. Byrådet forventer, at børn og forældre i højere grad skal til at udfylde rammen, og jeg vil anbefale brugerne at samarbejde med klubben om, hvordan de kan organisere sig,« siger han til Din Avis Aarhus og fortsætter:
»Jeg kan godt forsvare at bruge mange flere penge på børn med handicap, og at vi bruger lidt færre penge til at holde dyr i midtbyen, og jeg tror, der er rigelig med ressourcer på Frederiksbjerg til, at man kan få det til at lykkes.«
Beslutningen om, at Legepladsen Skolemarken skal være ubemandet, bliver ikke lavet om, lyder det fra rådmanden.
Tovholder
At lade klubmedarbejdere og forældre tage ansvaret for de dyr, der er tilknyttet Skolemarken, er dog »helt sort«, mener pædagog Kirstine Kirk.
»Det er bisset og typisk politikerstil. Får klubben så tilføjet midler? Nej, selvfølgelig ikke. Det er levende dyr, det handler om, og derfor er der brug for en tovholder, også af pædagogiske årsager,« siger hun.
Ifølge medinitiativer til onsdagens demonstration og forælder til et barn på Frederiksbjerg Skole, Dorte Godtfredsen, er pasning af dyr på Skolemarken i forvejen dækket af forældre samtlige weekender, søndage og helligdage.
»Det vil vi meget gerne fortsætte med, men det er vigtigt for os, at der er en tovholder, og det kan ikke være en forælder,« siger hun til Din Avis Aarhus.
Praktik/pædagogik
Allan Struck har både praktiske og pædagogiske opgaver, oplyser han. De praktiske består blandt andet i fodre og tilse dyr, vedligeholde Skolemarken, muge ud, bestille hø og halm, rengøre indeområde, klippe dyrenegle, organisere weekendhold og vikarer.
Det pædagogiske arbejde handler blandt andet om at snakke med børnene om dyreetik, omsorg, samarbejde og livet og døden.
»Det handler også om, at sårbare børn, der mistrives i klubben, kan finde tryghed i at have en kanin. Dyr er givtige i forhold til, at et barn, der måske har en diagnose, kan finde ro. Forældrene siger, det gør en forskel,« siger Allan Struck.
Han håber, klub og forældre finder en god løsning, der går mindst ud over børnene, når han er væk. Det kan han være inden sommerferien i år.
»Den anden dag lavede nogle piger et skilt med ordlyden ”Red Skolemarken, red dyrene og red Allan.” Jeg er stolt af, at jeg har været noget i nogle børns liv,« siger han.
Klubchef: Alt er oppe i luften
Frederiksbjergklubben hører organisatorisk ind under Frederiksbjerg-Læssøesgade Fritidscenter. Her skal leder Frank Daugaard Krogsdal nu finde ud af, hvordan han kan løse den opgave, han er blevet pålagt af rådmand Thomas Medom.
»Vi skal se på, om det er realistisk at fortsætte med at have dyr. Det kan være, der skal være lige så mange dyr, det kan være, der skal være nogle dyr, og det kan være, der ikke skal være nogle dyr, men det er ikke besluttet endnu,« siger han til Din Avis Aarhus og fortsætter:
»Vi skal i gang med en proces, hvor vi vil inddrage klubmedarbejderne, forældre og måske også nogle børn, og det er en proces, vi først tager hul på nu her. Dyrene betyder rigtig meget for børnene. Der er mange følelser i spil, men jeg er ansat til at være professionel og kigge på, om vi kan løse opgaven med de ressourcer, vi har.
I alt fem pædagogisk ledede legepladser i Aarhus Kommune skal som følge af spareplanen fremadrettet være ubemandede. Ifølge byrådsmedlem i Aarhus Kommune Jakob Søgaard Clausen (DD) er det skrevet ind i det relevante sparekatalog, at man så vidt muligt skal beholde de dyr, der måtte være tilknyttet en legeplads.
»Dyrene skal blive der, hvis man kan indgå et samarbejde med civilsamfundet. Det forventer jeg også, at rådmanden lever op til,« siger han til Din Avis Aarhus.