8.938 kvote 2-ansøgninger til VIAs uddannelser

VIA kan i år notere en fremgang i den samlede søgning til sine uddannelser. Flere af de store velfærdsuddannelser har imidlertid igen i år fald i søgningen.

Artiklens øverste billede
Der er flere, der har sygeplejerskeuddannelsen som førsteprioritet, men samlet set har uddannelsen modtaget 6,7 procent færre kvote 2-ansøgninger end sidste år. Pressefoto.

15. marts var der ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 2. 

VIA University College har i år modtaget i alt 8.938 kvote 2-ansøgninger til sine 42 forskellige uddannelser i Region Midtjylland. Det er en fremgang på 2,8 procent i forhold til i fjor – svarende til 240 flere ansøgninger. Det skriver VIA i en pressemeddelelse.

4.964 af de indkomne ansøgninger er førsteprioritetsansøgninger til en foretrukken uddannelse hos VIA. Der er dermed landet 10,1 procent flere førsteprioritetsansøgninger hos VIA i år end i fjor. Førsteprioritetsansøgninger er til de uddannelser, ansøgerne har allerøverst på ønskelisten. 

Tendensen i kvote 2-søgningen er, at der er kommet flest ansøgninger til VIAs uddannelser i den østlige del af Region Midtjylland, og det er helt som forventet. Opgørelser viser nemlig, at 30 procent af de ansøgere, der før studiestart boede i Vestjylland, søger en uddannelse i Østjylland som første prioritet – selv om de kunne tage samme uddannelse til for eksempel lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver i deres lokalområde. 

Fremgang for ingeniører

Det er særligt VIAs palet af ingeniøruddannelser i Horsens, Aarhus og Viborg, der er årsagen til fremgangen i antallet af kvote 2-ansøgninger. 

Konkret er der en samlet stigning på 37,3 procent i søgningen til VIAs ingeniøruddannelser – og en fremgang på 27,6 procent målt på førsteprioritetsansøgninger. Primært VIAs uddannelser til eksportingeniør, til Diplomingeniør i softwareteknologi samt til den engelsksprogede ingeniøruddannelse Software Technology Engineering oplever øget kvote 2-søgning. 

Ligeledes er der kommet en del flere ansøgninger til VIAs kreative uddannelser inden for design og animation i henholdsvis Herning og Viborg sammenlignet med 2022. 

På de store velfærdsuddannelser til sygeplejerske og lærer er der kommet flere førsteprioritetsansøgninger.

Konkret har sygeplejerskeuddannelsen hos VIA modtaget 11,7 procent flere førsteprioritetsansøgninger end i fjor – dog samlet set 6,7 procent færre kvote 2-ansøgninger. Læreruddannelsen har fået 2,8 procent flere førsteprioritetsansøgninger, men 5,1 procent færre ansøgninger i alt. 

Hos pædagoguddannelsen hos VIA er nedgangen i kvote 2-søgningen i år samlet på 7,5 procent og et fald på 0,7 procent målt på førsteprioritetsansøgninger. Størst nedgang er der i søgningen til socialrådgiveruddannelsen i VIA, der samlet set har modtaget 20,7 procent færre kvote 2-ansøgninger og 15,1 procent færre førsteprioritetsansøgninger. 

I en ny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut svarer unge, der har overvejet at søge ind på en af de fire store velfærdsuddannelser, men ikke har gjort det, at det primært er løn- og arbejdsvilkårene inden for fagene, der holder dem tilbage. 

Behov for flere

»Uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver har i flere år været på top-10 over landets mest søgte videregående uddannelser, og vi kan glæde os over, at de stadig er blandt de mest søgte. Når det er sagt, så er det klart, at vi havde håbet på langt flere ansøgninger til velfærds-uddannelserne efter bundrekorden i fjor. Sygeplejersker, pædagoger, lærere og socialrådgivere er jo et uundværligt fundament under velfærdssamfundet, og der er mangel på faggrupperne,« siger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser. 

VIA håber på langt flere ansøgninger gennem kvote 1 i juli, så flest muligt af studiepladserne bliver fyldt op. 

I dag er det samlet set tæt på hver fjerde opslåede stilling til sygeplejerske, pædagog og lærer, der ikke bliver besat, fordi der mangler uddannet arbejdskraft. Og rekrutteringsudfordringerne fortsætter. 

Ifølge Damvad Analytics vil der i 2030 alene i Region Midtjylland mangle 4.100 pædagoger, 2.200 sygeplejersker, 1.400 lærere og 400 socialrådgivere – primært på grund af den demografiske udvikling med markant flere småbørn og ældre. På landsplan forudsiger Damvad Analytics, at der i 2030 vil mangle 35.600 ansatte med en af de fire store velfærdsuddannelser. 

VIA har sammen med landets øvrige professionshøjskoler fremlagt 18 forslag, de anbefaler politikerne at realisere for at få flere til at søge ind på uddannelser til velfærdsfagene, der mangler arbejdskraft.

I de kommende dage bliver de indkomne kvote 2-ansøgninger behandlet i VIAs optagelsescenter. Der er ansøgningsfrist for kvote 1-ansøgninger den 5. juli. Alle ansøgere får besked den 28. juli, om de er optaget på en søgt videregående uddannelse eller ej.

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.