Opsigtsvækkende video: Så dødt er område ved Aarhus Havn 10 år efter klapning

Fiskerforbund har haft dykkere i vandet for at dokumentere konsekvenserne af klapning. Det er endnu uvist, hvor bundslam fra udvidelsen af Aarhus Havn skal ende.

Artiklens øverste billede
Sådan ser havbunden ud i området tæt på Marselisborg Lystbådehavn, hvor der blev foretaget klapning for 10 år siden. Foto: Danmarks Sportsfiskerforbund

Hvad skal der ske med de op mod 1,8 mio. m3 havbundsmateriale, der skal graves op i forbindelse med udvidelsen af Aarhus Havn? 

Det spørgsmål er der endnu ikke fundet et konkret svar på endnu, andet end at det er besluttet, at det ikke skal dumpes ved Fløjstrup Strand. 

Spørgsmålet er relevant, fordi dumpning af bundslam indeholdende forurenende næringsstoffer og miljøskadelige stoffer kan have alvorlige konsekvenser for havmiljøet i det område, hvor sedimentet dumpes. 

Det har Danmarks Sportsfiskerforbund nu også dokumenteret, efter at interesseorganisationen har taget initiativ til at sende dykkere i vandet ved Aarhus Havn for at lave videooptagelser. Dykkernes video viser forskellen på et område, hvor der blev foretaget klapning for 10 år siden, og et område fritaget for klapning. 

I klapområdet syd for Aarhus Havns østmole nær Marselisborg Lystbådehavn fandt man på 40 minutter blot én lille fisk, en konksnegl og to eremitkrebs. Modsat var biodiversiteten i et urørt område tæt på - ved spidsen af østmolen nær Molslinjen - sprudlende med liv. Her fandt man, fisk, fiskeæg, søstjerner, blåmuslinger, hummer og forskellige arter af tang, skriver Danmarks Sportsfiskerforbund i en pressemeddelelse. 

»Det er meget sandsynligt, at klapningen er årsag til det fattige liv på bunden i området tæt på Marselisborg Lystbådehavn. Der mangler stadig viden om de langvarige effekter af klapning, men eksemplet fra Aarhus Havn tyder på, at havmiljøet har svært ved at komme sig efter klapning,« siger Erik Haar Nielsen, havbiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Varmt politisk emne

Spørgsmålet om klapning har under debatten om havneudvidelsen været et varmt emne, og da et forlig blev forhandlet på plads i februar, besluttede politikerne at droppe idéen om klapning ved Fløjstrup Strand i det sydlige Aarhus. 

Det skete i øvrigt på trods af, at Miljøstyrelsen fire måneder forinden havde fortalt havnen, at den næppe ville få lov at klappe ved Fløjstrup Strand, som Din Avis Aarhus fornylig har afdækket. 

Nu er målet helt at undgå klapning, men det kan blive aktuelt at klappe op mod 400.000 m3 bundslam. Havnen har i den forbindelse luftet tanken om at klappe det inden for den kommende ydermole, men intet er endnu afgjort. 

»Selv 400.000 m3 klapmateriale kan ødelægge livet i havområdet, hvor der klappes. Vi vil derfor på det kraftigste opfordre til, at Aarhus Havn og Aarhus Kommune holder fast i ambitionen om helt at undgår det. I stedet bør man lede efter de bedste alternativer til klapning,« siger Erik Haar Nielsen. 

Han henviser - ligesom nogle byrådspolitikere også har - til projektet Kolding Marina City, hvor man tester teknikken ”vakuumdræning”, der skal omdanne blød havbund til et solidt byggegrundlag uden brug for klapning. 

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.