Under pres: På aarhusiansk plejehjem siger hver tiende op

Plejehjemmet Skelager har på få måneder sagt farvel til 11 medarbejdere. Stedet mangler aktuelt at besætte otte stillinger. Situationen er ikke unormal, lyder det fra plejehjemschef.

Artiklens øverste billede
Plejehjemmet Skelager har pt. en konstitueret forstander, da den tidligere leder fratrådte i februar. Foto: Anders Michaelsen

For øjeblikket er otte stillinger ubesatte på plejehjemmet Skelager. 

Siden november har i alt 11 medarbejdere forladt stedet. Det svarer til hver tiende ansatte. 

Tre medarbejdere er midlertidigt overflyttet fra andre plejehjem og til plejehjemmet på Skelagervej i det nordlige Aarhus for at klare mandskabstabet, ligesom der gøre brug af vikarbureau og faste vikarer fra kommunens såkaldte flyverkorps.

Derudover sagde lederen af plejehjemmet farvel til stedet pr. 28. februar. Aktuelt er der nu en konstitueret leder, som samtidig er forstander på plejehjemmet Lotus i det vestlige Aarhus.

Ifølge plejehjemschef i Aarhus Kommune Anker Thuesen er situationen ikke unormal. Han afviser at stille op til interview om sagen, men vil gerne svare på Din Avis Aarhus’ spørgsmål pr. mail.

Han skriver således:

»Aarhus Kommune har som andre kommuner mange udfordringer med rekruttering - særligt i forhold til sosu-assistenter og sygeplejersker. Vi arbejder generelt med at rekruttere medarbejdere, jf. kampagnen ’Tak for dig’ og rekruttering til uddannelserne. Derudover laver vi præsentationsfilm af de enkelte plejehjem og åbent hus-arrangementer.«

Kritik af medicinhåndtering

Plejehjemmet Skelager fik den 17. november et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der var på tilsynsbesøg 22. september. Tilsynet kritiserede blandt andet medicinhåndteringen og de sygeplejefaglige vurderinger:

»Det er styrelsens vurdering, at fejl og mangler i relation til medicinhåndtering og sygeplejefaglige vurderinger samlet set udgør større problemer af betydning for patientsikkerheden. Styrelsen har lagt vægt på, at manglerne vedrørende både medicinhåndtering og de sygeplejefaglige vurderinger var gennemgående og omfattende,« lød det i tilsynsrapporten fra 22. september, som resulterede i et påbud en måneds tid senere:

»Styrelsen anerkender, at behandlingsstedet har iværksat tiltag med henblik på at forbedre forholdene på behandlingsstedet. Det er dog styrelsens vurdering, at det ikke alene på baggrund af de fremsendte beskrivelser kan konkluderes, at tiltagene er tilstrækkeligt implementeret.« 

Baggrunden for tilsynet var, at styrelsen havde modtaget en bekymringshenvendelse vedrørende pleje og behandling af en patient på plejehjemmet. 

Senest har kommunens nye tilsynsmetode, det såkaldte ”interne læringsbesøg”, som supplerer det eksterne tilsyn, været udført på Skelager. Den efterfølgende offentliggjorte rapport rummer ikke en samlet konklusion, men i et afkrydsningsskema kan man se, at alle målepunkter vurderes til at være opfyldt.

Plejehjemschef Anker Thuesen sender følgende skriftlige svar angående læringsbesøget:

»Læringsbesøget viste, at der arbejdes fyldestgørende ved alle fokusområder, herunder inddragelse af beboere i forhold til hverdagsrytme, skabe gode relationer og forebyggelse af ensomhed m.m. En enkelt beboer oplevede skiftende personale, og den kritik tager vi naturligvis til os. Overordnet oplevede beboerne, at der bliver taget hensyn til individuelle behov og et fokus på deres helbredstilstand.«

Fokus på arbejdsgange

Har man været god nok til at reagere på forholdene på Skelager, når der allerede i oktober 2021 var et kommunalt tilsyn, som fandt ”Større forhold af betydning for besøgte borgere jf. lovgivning, serviceniveau og kvalitet” og hvor der skulle have været et opfølgende tilsyn i første halvdel af 2022?

»Det opfølgende kommunale tilsyn udføres i efteråret 2022. Aarhus Kommune overgik til ny intern tilsynsmodel i 2022, hvilket betød, at tilsynene faldt lidt forsinket, men tilsynene blev stadig afholdt jf. nationale retningslinjer og indenfor kalenderåret. Det er upåagtet, hvornår det opfølgende tilsyn har fundet sted, man har arbejdet løbende med opfølgning på det kommunale ældretilsyn i 2021 og frem, hvilket også fremgår af det kommunale tilsyn i 2022,« skriver Anker Thuesen i det skriftlige svar.

Hvad gør I konkret for at rette op på forholdene på Skelager?

»Der er sat fokus på arbejdsgange og kompetenceudvikling. Alle tiltag fordrer til enhver tid, at medarbejdergrundlaget rekrutteringsmæssigt kan tilvejebringes. Der er indtil nu gennemført kvalitetsforbedringer i form af systematiske journalgennemgange, systematiske medicinaudits og ændrede arbejdsgange. Der er igangsat initiativer til yderligere rekruttering af faguddannede medarbejdere,« lyder det i svaret.

Ifølge tilsynsrapporterne fra både Styrelsen for Patientsikkerhed og kommunens eksterne tilsynsfirma, Hjortshøj & Møller Care, er der 85 ansatte på Skelager Plejehjem. Spørger man kommunen er der 90-94 ansatte. Ifølge forvaltningen kan differencen skyldes, at nogle medarbejdere pt. er på orlov eller barselsorlov, samt at tilsynene regner med årsværk, mens kommunens tal er baseret på antal stillinger med forskellige timeantal.

Man forventer at ansætte ny forstander på Skelager Plejehjem pr. 1. maj.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.