Model med tørklæde: »Jeg er et forbillede for mange piger«
Salma Badeh, som studerer til diplomingeniør i Aarhus, går model for nogle af landets største brands. Og som en af de eneste i Danmark, gør hun det med tørklæde.
Salma Badeh fra Rønde er personificeringen af modebranchens fokus på ’diversity’, altså den tendens, hvor modeller skal afspejle mangfoldigheden i samfundet. Hun er 21 år, 176 centimeter høj, og så går hun med tørklæde. Tidligere var det helt utænkeligt at se sådanne modeller på catwalken, men det er nye tider. Der er stadig kun ganske få tørklædemodeller i Danmark, og derfor er Salma Badeh en eftertragtet en af slagsen. For nylig gik hun seks shows for nogle af Danmarks største brands, blandt andre Stine Goya og Munthe, til modeugen i København, men de sidste to år har hun haft jobs over hele Europa.
Spottet på gaden
Da hun træder ind på Café Laurits i Rønde fornemmer man tydeligt, at hun er på hjemmebane. Hun smiler og vinker til to af de ansatte, som hun har gået på Rønde skole og spillet fodbold med i TRIF.
Salma Badeh bor i Rønde med sine forældre og fire mindre søskende. Hendes far er flygtning fra Irak, og da de kom til byen, var de nærmest de eneste udlændinge i byen. Hun har boet i Rønde hele sit liv og hun vil aldrig bo andre steder, fortæller hun.
»Jeg elsker Rønde. Det er verdens bedste by, og det er her, jeg hører hjemme.«
Hun læser til diplomingeniør på VIA i Aarhus, som hun lige er startet på efter to års sabbatår, hvor hun fordybede sig i arbejdet som model.
»Mine forældre har sagt, at jeg skal tage en uddannelse nu. De har en uddannelse fra deres hjemland, men den kan de ikke bruge her. Da de kom startede de et vinduespudserfirma, men jeg kan jo se på dem, at uddannelse er mit vigtigste værktøj, og derfor gør jeg det, men hvis det ikke havde konsekvenser for mig, så ville jeg bare arbejde som model fuld tid.«
Det lykkes hende dog at klemme nogle jobs ind, selv om studiet tager en del tid.
»Jeg gør alt det, man ikke skal, altså pjækker nogle gange, men jeg forsøger at prioritere begge ting. Det er selvfølgelig nu, at jeg får tilbudt mange jobs, og nogle må jeg sige nej til, men man ved aldrig, hvor lang tid, man bliver ved at være interessant for branchen. Forhåbentligt er jeg det stadig, når mit studie slutter om fire år.«
Første gang hun blev spottet på gaden, bar hun endnu ikke tørklæde. Hun gik på gaden med nogle veninder, og alle troede, at det var en af de andre, som modelspejderen ville have fingre i.
»Jeg var den eneste udlænding, og dengang var der jo nærmest ingen udlændinge, der var modeller, så jeg var sådan: Hvad? Jeg havde da aldrig troet, jeg kunne blive model, for jeg havde aldrig set en som mig i nogen af bladene.«
Hun besluttede sig dog for på netop det tidspunkt at begynde at bære tørklæde, så hun fortalte agenten, at hun kun ville gå med tørklæde.
»Det ville de ikke have, men så var det, at jeg igen blev spottet et par år efter, og da var branchen netop begyndt at have meget fokus på diversitet, altså have forskellige modeller for at nå ud til flere målgrupper.«
Kun et par uger efter, hun var blevet spottet anden gang, fik hun et job til Paris Fashion Week. Det var i april 2021.
»Jeg havde aldrig gået som model før, så jeg kunne ikke en skid. Jeg stod i høje hæle på hotellet aftenen før, og forsøgte at gå i dem, men det kunne jeg overhovedet ikke. Så jeg fik lov til at gå i flade sko til selve showet. Måske er det derfor, de ikke har booket mig siden,« siger hun med et grin.
Rollemodel
At hun blev spottet både med og uden tørklæde vidner om, at det ikke er tørklædet i sig selv, der har givet hende en modelkontrakt. »Bureauerne leder jo efter forskellige unikke træk, og mine er helt sikkert mine øjenbryn, de høje kindben og mine store øjne. Men man bliver lige så meget castet på sin personlighed. Om man er udadvendt.
Men det er skide sjovt. Jeg elsker de. Jeg er meget eventyrlysten og nysgerrig på andre mennesker, og her får jeg både rejst en masse og mødt virkelig mange forskellige mennesker. Det har lært mig, at man aldrig ved, hvad folk gemmer på af historier. Alle har noget med sig, så man skal ikke dømme nogen på forhånd.«
Desværre oplever Salma Badeh selv at blive dømt på både godt og ondt, når hun træder frem som tørklædemodel.
»Jeg møder masser af kritik fra danskere, der siger, at jeg ikke er dansk, og muslimer der siger, at jeg forbryder mig mod vores religion ved at være model. I mine øjne handler islam ikke om, om jeg går på en catwalk eller ej, det handler om at være et godt menneske og have et godt hjerte. Heldigvis møder jeg også meget respekt, for det jeg gør. Jeg repræsenterer en del af befolkningen, hvis historiser tit forbindes med noget negativt, racisme, integration og alt det der, og derfor skriver mange, at jeg er et forbillede for dem, for det betyder meget, at de ser en model i bladene, som de kan identificere sig med,« afslutter hun.