Undersøgelse afslører krænkende adfærd på AU: »Jeg har aldrig oplevet så stort et omfang«

Tillidsrepræsentant kræver handling, efter APV har afdækket betændt arbejdsmiljø i afdeling på Aarhus Universitet. Chef er fortrøstningsfuld omkring den videre proces.

Artiklens øverste billede
En stor del af Aarhus Universitets fakultetet Arts hører til i Nobelparken mellem Randersvej og Nordre Ringgade på Christiansbjerg. Arkivfoto: Søren Kjeldgaard

Knap hver femte af de omkring 200 ansatte på administrationscenteret under fakultetet Arts på Aarhus Universitet har oplevet krænkende adfærd i perioden fra 2021 til 2022.

Det fremgår af den seneste arbejdspladsvurdering, APV, som ved at stille de ansatte en række spørgsmål har afdækket det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Den blev foretaget i første halvdel af det forgangne år, og de alarmerende tal fik administrationscenterets chef, Ole Jensen, til at bestille en ekstern undersøgelse, som blev gennemført i efteråret. Den blev foretaget af konsulentvirksomheden Human House, som gennem gruppeinterviews viser, at de medarbejdere, som føler sig udsat for krænkende adfærd, blandt andet har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed, en aggressiv tone og overvågning.

»Det er alvorligt og ærgerligt at få sådanne informationer, og det skal bringes til ophør nu,« lyder det kontant fra Ole Jensen, da Din Avis Aarhus beder administrationschefen forholde sig til de alarmerende resultater.

Arts-fakultetet på Aarhus Universitet har uddannelser, som dækker alt fra sprog og kultur over IT og kommunikation til religions- og uddannelsesvidenskab. I administrationscentret sidder medarbejdere, som understøtter fakultetets forskning og uddannelse med administrativ support til fakultetets institutter og centre inden for HR, bygningsservice, økonomi, IT, kommunikation, ph.d.- og studieadministration.

Mobning og krænkende adfærd

Den eksterne undersøgelse har desuden afdækket, at det i størstedelen af administrationscentrets afdelinger opleves, at den krænkende adfærd udøves af dele af ledelsen. Det overrasker Ole Jensen, som overfor Din Avis Aarhus flere gange slår fast, at han på ingen måde kan genkende, at arbejdsmiljøet er, som det fremgår af undersøgelsen.

Men jeg må konstatere, at det ikke har haft den fornødne effekt på lige præcis krænkende adfærd

Ole Jensen, administrationschef på Arts, Aarhus Universitet

»Det kan jeg ikke,« fortæller Ole Jensen og forklarer, at der igennem årene er gennemført en lang række arrangementer, kurser og andet, som skulle løfte trivsel og psykisk tryghed i organisationen. 

»Men jeg må konstatere, at det ikke har haft den fornødne effekt på lige præcis krænkende adfærd,« fortsætter han og oplyser, at der har været et par konkrete sager omkring samarbejdsproblemer, mobning og krænkende adfærd.

Ole Jensen ønsker dog ikke at give yderligere oplysninger om sagerne.

Hvem har ansvaret for, at der ikke er et arbejdsmiljø med krænkende adfærd?

»Som overordnet leder har jeg ansvaret, og jeg har derfor handlet på de høje tal for krænkende adfærd i den seneste arbejdspladsvurdering og fået gennemført en undersøgelse af et eksternt konsulentfirma for at få viden om, hvad tallene dækker over,« svarer Ole Jensen.

»Kæmpe problem«

Anders Kragh Moestrup, fælles tillidsrepræsentant for Aarhus Universitets administrative akademikere, kalder den situation, som administrationscenteret står i, for helt uhørt, da Din Avis Aarhus beder ham kommentere det bekymrende arbejdsmiljø:

»Det er et kæmpe problem. Jeg har aldrig oplevet så stort et omfang af krænkende adfærd. Omkring 20 procent angiver, at de har oplevet krænkende adfærd - det er voldsomt,« fortæller tillidsrepræsentanten.

Han har også læst resultater fra undersøgelsen, som den eksterne konsulentvirksomhed Human House foretog i efteråret, og noterer sig især, at medarbejderne angiver, at størstedelen af den krænkende adfærd i centeret udøves af ledelsen.

»Når så mange oplever krænkende adfærd, så er der ledelsesmæssige problemer i afdelingen, og det skal tages dybt alvorligt. Det er så tydeligt, at det kræver handling,« fortsætter Anders Kragh Moestrup.

Er i gang

Ifølge Ole Jensen, som er chef for administrationscenteret på Arts, er den handling, som Anders Kragh Moestrup efterlyser, allerede i fuld gang. Det blev den med Human Houses undersøgelse, og arbejdet med at få styr på tingene pågår stadigvæk.

»Samarbejdsudvalget og arbejdsmiljøudvalget har truffet en beslutning om, hvordan vi organiserer hele opfølgningsprojektet fremadrettet. Der bliver etableret en projektgruppe med repræsentanter fra begge udvalg, og vi har fået nogle anbefalinger fra Human House, som vi nu går i gang med at prioritere og realisere. For der er mange ting, der kan tages fat i, og vi kan i sagens natur ikke løse det hele på en gang,« fortæller Ole Jensen, som tror på, at de igangsatte initiativer vil stoppe den krænkende adfærd.

»Jeg er fortrøstningsfuld. Alt er ikke løst i morgen, men vi går i gang,« tilføjer han.

Kræver åbenhed

De initiativer følger den fælles tillidsrepræsentant Anders Kragh Moestrup tæt. Han oplyser, at han løbende sparrer med en af de lokale tillidsrepræsentanter, som er tilknyttet administrationscenteret. Hans håb er, at ledelsen i denne proces spiller med åbne kort, når så mange medarbejdere i samme afdeling udtrykker, at de oplever krænkende adfærd.

»Det påvirker hele arbejdspladsen. Det er ikke bare en enkelt eller to medarbejdere, det drejer sig om. Så sagen skal tages alvorligt, og der skal være god åbenhed omkring processen, så vi ved, hvad der sker nu,« fortæller Anders Kragh Moestrup.

Forventer du, at det her får konsekvenser for personer i ledelsen?

»Jeg kan se, at der er et kæmpe problem i forhold til ledelsen, men vi kan ikke se, om det er den ene eller den anden leder, eller om det er systemet, som det er galt med. Men der skal i hvert fald ske et eller andet med måden, der bliver talt på, med strukturen og i ledelsen,« svarer den fælles tillidsrepræsentant for universitetets administrative akademikere.

Administrationschef Ole Jensen, som er den overordnet leder for de omkring 200 medarbejdere i administrationscentret på Arts, ønsker ikke at fortælle særlig meget om, hvorvidt den bekymrende APV får personalemæssige konsekvenser:

»Det kigges der på, men det kan jeg ikke uddybe yderligere,« siger han.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.