Festugen er også for peruvianske gadebørn
To unge aarhusianere bruger Aarhus Festuge til at oplyse om deres humanitære arbejde i Peru
Et lille stykke Peru er rykket ind i FO-Aarhus' idébutik i Frederiksgade. Det sydamerikanske land har i den grad slået en humanitær klo i Anders Pedersen og Henrik Dyreborg Nielsen, der bruger hver dag i festugen på at fortælle om deres nystartede projekt, 'Tres Mundos', der hjælper gadebørn i Peru.
Lysten til at hjælpe de fattige børn, de hver især har mødt på rejser til landet, har bragt dem sammen og i samarbejde med en tredje dansker, Morten Bruun Jensen, har de siden 2007 arbejdet på frivillig basis for at forbedre vilkårene for de allermest fattige børn i Peru. Sidste år dannede de foreningen 'Tres Mundos'. Lønnen består udelukkende af den taknemlighed, de møder.
"Alene det knus, du får af et lille barn - nok så beskidt og fattigt - det gør en kæmpe forskel. Og pludselig er du uovervindelig og tænker: 'Jeg kan klare alt'," fortæller 26-årige Anders Pedersen, der til daglig er serviceguide hos Jysk Rejsebureau.
Lovprist af taxachauffør
Også 25-årige Henrik Dyreborg Nielsen har oplevet, at deres indsats for børnene gør en forskel og bliver bemærket:
"Jeg blev lovprist af en peruviansk taxachauffør, fordi han kendte til vores arbejde for børnene. Den slags oplevelser betyder meget," siger Henrik Dyreborg, der lige nu arbejder som mødebooker, men har planer om at tage sin kandidatgrad i Mexico til næste år og på den måde dygtiggøre sig i det spanske sprog.
Målet er at eje
Den tredje del af organisationen, Morten Bruun Jensen, bor til daglig i Peru - em times flyvetur fra Cusco, hvor projektet donerer penge til et værested for børnene. Planen er i løbet af et halvt år at samle en halv million kroner ind til at kunne overtage stedet og gå i gang med renovering.
"Det er nogle mudderkage-huse dernede, og køkkenet er for eksempel kun et ildsted på 1x1 meter, så det er nødvendigt med en restaurering. Men inden da er det vigtigt, at vi ejer stedet, så vi ikke kan blive tvunget ud, og så vi har fuld kontrol med processen," siger Anders Pedersen.
Ikke kun de rige fra vesten
For det sydamerikanske hjælpeprojekt er ikke kun en flygtig, fiks ide. Ønsket om at hjælpe børnene i Peru til en bedre fremtid stikker dybt, og hver uge bruger de to unge aarhusianere omkring tyve timer på arbejdet med organisationen, og de tager selv turen til Peru en to-tre gange om året.
Næste tur bliver til november, hvor de for femte år i træk hjælper gadebørnene til at få en lidt sjovere jul. Ellers arbejder de gennem deres ven og betroede kontaktperson, Erick Farfan, der har eget rejsebureau og et indgående kendskab til lokalbefolkningen.
"Vi vil ikke være de der rige folk fra vesten, der kommer med en masse penge og dikterer, hvordan tingene skal være, derfor arbejder vi meget igennem vores lokale kontakt Erick," siger Anders Pedersen og Henrik Dyreborg Nielsen supplerer:
"Vi viser også via vores navn Tres Mundos, at vi kender deres kulturelle arv, og at vi respekterer dem. Det er vigtigt for os, at projekterne er udviklet i samarbejde med de lokale, og når vi f.eks. hjælper dem med undertøj, så er det noget, de kan bruge inde under deres traditionelle klædningsdragt."
Hjælp til selvhjælp
På sigt er det meningen, at børnene selv kommer til at blogge om deres dagligdag på foreningens hjemmeside. På den måde kan folk, der støtter projektet, meget konkret følge med i, hvordan børnene får glæde af pengene i hverdagen.
"Vi kan ikke redde hele verden eller alle gadebørnene i Cusco. Det er heller ikke vores mål. Men vi kan bringe nogle børn mere glæde og omsorg i hverdagen og give dem hjælp til selvhjælp," siger Anders Pedersen og Henrik Dyreborg Nielsen samstemmende.