Thomas ordner krop og knold
Fysioterapeut Thomas Pape behandler stress og depression ud fra et fysiologisk synspunkt
Der er intet hokus pokus omkring fysioterapeut, Thomas Papes arbejde. Han arbejder ud fra videnskaben, men han har en anden tilgang til folk end mange andre fysioterapeuter.
"Så vidt jeg ved, er jeg den eneste i hele Aarhus, der har speciale i stress og depressioner," siger 36-årige Thomas Pape, der til dagligt bor i Mårslet og er indehaver af firmaet Spine i Højbjerg.
Når han har folk i behandling, hjælper han dem med at skrue på nogle knapper, så de kan komme væk fra depression- og stress-spøgelset.
"Hvis vi er belastet psykisk, så forplanter det sig i kroppen. Det kan for eksempel give lændesmerter og ondt i knæet. Det er ikke bare en forkølelse, der går væk, men noget man skal tage sindssygt alvorligt. Jeg bruger for eksempel træningsdagbøger og gør folk til deres egen træner eller coach, så de ved, hvilke redskaber de skal bruge i hvilke situationer. Jeg arbejder udfra, at kroppen og psyken hænger sammen," forklarer Thomas Pape.
Kald mig ikke stresscoach
Når han har stress- og depressionsramte i behandling, tager han udgangspunkt i det fysiologiske.
"Jeg sætter sundhed i system, så det har en effekt for den stress- og depressionsramte. Det er vigtigt at pointere, at jeg ikke er stresscoach. Jeg er sundhedsfaglig behandler, og jeg kombinerer både træning og samtaler."
Studerende er en niche
Pape tager sig også af studerende, inden de skal sidde ved det berømte grønne bord om sommeren. Gennem øvelser og gode råd hjælper han dem til at klare eksamensræset. Og for ham er de studerende blevet en niche.
"For alle mennesker, ikke kun de studerende, er det vigtigt, at man husker at restituere og tage nogle pauser. Man skal se det som en værdi på højde med, at man børster tænder," siger Thomas.
Udover studerende har han især fokus på sygedagpengemodtagere, så han kan hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet.
Stress-symptomer:
Hjertebanken
tankemylder
spændingshovedpine
præstationsangst
vejrtrækningsproblemer
søvnmangel
aggressivitet
Ikke alle folk reagerer ens, så man skal lære at spotte, hvilke signaler ens krop sender
"Når summen af belastning (egne krav, syn på livet, arbejde, handlinger og så videre) ikke står mål med de ressourcer vi har, så mærker man det som stress," siger Thomas Pape
Se hjemmesiden: www.spine.dk