Begyndelser på Entré Scenen
Tre teatergrupper fra Århus' undergrund gav prøver på deres evner på Entré Scenen
Arrangement: Teater
Medvirkende: Amatørdramatikere og skuespillere fra Quonga
Tid og sted: Mandag 15. februar på Entré Scenen
Forud for mandagens "Big Bang" på Entré Scenen, havde teatret stillet lokaler og supervision til rådighed for amatørsammenslutningen Quonga. Resultatet var tre meget forskellige "novellevisninger."
Mandag den 15. februar kulminerede en uges hektisk arbejde for tre teatergrupper, da Entré Scenen slog dørene op for en udsolgt visning. De unge amatørdramatikere og skuespillere har mødt hinanden gennem Quonga – en gruppering i Århus teatermiljøs vækstlag. Det fremgik da også tydeligt, at flertallet af gæsterne kendte hinanden i forvejen, men til trods for indtrykket af lukket fest, var der masser at hente for de nysgerrige.
Første gruppe havde lavet to repliktunge sketches centreret omkring "tab." Én situation havde en fraværende afghanistan-soldat som hovedperson. Soldatens mor havde sat sønnens barndomsven og eks-kæreste stævne med et ikke helt klart formål, mens næste stykke handlede om en kvinde, der forlod sin mand efter have fulgt fjernsynets dækning af en jordskælvskatastrofe. Der blev trukket kraftigt på den japanske succesforfatter Haruki Murakamis novelle "Ufo i Kushiro", men en velfungerende, humoristisk dialog tilførte sketchen friskhed.
Ventesalen ved et billetsalg var ramme om næste gruppes firedobbelte gennemspilning af et møde mellem to personer. Situationerne havde vidt forskellige udgange og bød på godt skuespil, men mindre gode replikker og involverede sygdom, romance, lommetørklæder og ufrivillig vandladning. Der var en høj grad af nærvær i visningen, der ville have vundet ved lidt mere ro omkring hvert scenenskift.
Efter en kort pause bød tredje og sidste gruppe på ekspressivt teater uden egentlige replikker. Først konkurrerede to sangere om én lytters opmærksomhed. Den ene sang salmer og den anden vist et potpurri af kærligheds- og fædrelandsange med stadig stigende volumen for at overdøve modstanderen. Et stearinlys fungerede som on/off-knap i det ellers totale mørke.
Anden sketch legede ligeledes med lys og skygge. Den kvindelige hovedperson kravlede langsomt frem mod en gulvprojektør, men blev trukket tilbage i mørket og endte med en smuk skyggedans med front mod bagvæggen. Den spartanske scene blev udnyttet til fulde, og den grafiske koreografi tjente det symboltunge materiale godt og vækkede så forskellige associationer som nutidens nyhedsstrøm, Platons hulelignelse, ekstremisme, kærlighed og religiøse ritualer. I det hele taget et koncentreret og originalt udtryk.
Der forelå ikke noget detaljeret program, og grupperne fremstod derfor lidt anonymt for
udefrakommende. Aftenens forestilling efterlod dog ingen tvivl om, at teaterundergrunden i Århus rummer både talent og potentiale.
Vil man se mere til resultaterne af amatørenes anstrengelser, er der for tredje gang Quonga-fest fra torsdag d. 29. april til søndag d. 2. maj. Hold øje med
http://quonga-mail.blogspot.com/