Kendt Aarhus-kok og madpioner er død
Jonna Hald hentede Paris til Aarhus og drev byens første og førende gourmetrestaurant.
Kok, inspirator, pioner og underviser Jonna Hald er død. Hun var gift med Aarhus-kunstneren Ulrik Witt og sammen dannede de et par, som mange aarhusianere vil kende og genkende. De to var i 1977 med til at introducere ikke bare aarhusianerne, men danskerne til finere fransk gastronomi.
Det skete, da de sammen med Birthe og Arne Fusager åbnede restaurant ”De 4 Årstider” på Åboulevarden i et tidligere cafeteria. Her satte Jonna Hald og Fusager-parret den gastronomiske retning, mens den tjeneruddannede Ulrik Witt servicerede restaurantens tilrejsende gæster. Menukortene var naturligvis dekoreret med kunstnerens karakteristiske streg.
Stilen og niveauet på De 4 Årstider var - efter daværende danske standarder - så nyskabende og højt, at selv anmelderne fra hovedstadsaviserne drog til Aarhus for at skrive rosende anmeldelser. Der fandtes ikke noget lignende i byen på daværende tidspunkt.
»Altså, Jonna lavede jo også flot mad. Vi var fanme de bedste dengang, og så gad jeg ikke høre mere om det. Man kom aldrig forgæves efter østers eller hummer hos os, og så havde Jonna sin foie gras-terrine,« har Ulrik Witt tidligere erindret i Jyllands-Posten.
Jonna Hald, der var fra Hinnerup, blev udlært fra ”Den Røde Okse” hos Håndværkerforeningen i Klostergade, hvor siden Sams Bar og nu Guldhornene har til huse. Hun tog derefter til Paris for sammen med Søren Gericke at stå i Det Danske Hus’ køkken. I køkkenet hos De 4 Årstider lærte Hald sine kundskaber videre til bl.a. den senere kendte kok og kogebogsforfatter Kille Enna.
Godt selskab
Fra Åboulevarden rykkede Birthe og Arne Fusager til Gl. Åbyhøj og siden åbnede de kokkeskole i Sydfrankrig.
I dag er alle fysiske spor af De 4 Årstider forsvundet. Restauranten blev solgt i 1996, lokalet senere ryddet og der blev etableret en passage for busser og taxier mellem Åboulevarden og Busgaden. Men Jonna Hald fik sat urokkelige aftryk i dansk madkultur. Hun blev betragtet på lige fod med andre køkkenkoryfæer som Erwin Lauterbach (Restaurant Saison og Lumskebugten), Daniel Letz (Kong Hans Kælder) og Jean-Louis Lieffroy (Falsled Kro). Men størst var Jonna Hald i aarhusianernes bevidsthed, ikke mindst fordi hun i mange år var fast underviser på utallige aftenskolehold, lettere omskrevet kaldet ”madlavning for finere mænd”. Her fortsatte Jonna Hald med at dele ud af sin passion for god mad, og lukkede duer, vildænder, pighvar og muslinger ind i skolekøkkenerne.
Dåseåbner nej tak
Jonna Hald var en køkkenhåndværker, der kunne sine udbeningsteknikker, forsagede dåseåbneren, kendte forskel på at hakke og snitte, og vidste hvad smør og fløde kunne gøre for smagen.
I flere år arbejdede Jonna Hald hos Aarhus-kokken René Knudsen, fire somre stod hun for køkkenet på Skagen Fiskerestaurant, hun har været hos Mefisto og drevet Restaurant Terrassen i Friheden. Flere kogebøger blev det også til.
Privat blev Jonna Hald og Ulrik Witt boede på Åboulevarden, hvorfra Witt hver dag kunne spadsere til sit atelier og galleri i Volden. Her var dørene og vinflaskerne altid åbne for forbipasserende og kunder, der havde appetit på Witts malerier og tegninger eller nogle af de antikke møbler og den keramik, som han også solgte.
Liv og leben
De senere år trak sommerhuset på Samsø mere og mere i parret, men de åbne døres princip stod ved magt. Resultatet blev et rend af mennesker i huset i Hårmark. Det var turister, der første gang mødte parret i det åbne, gule hus, hvor »alt er til salg«, men ikke mindst også et stort antal kunder, venner og bekendte ”hjemme fra Aarhus”, der lige måtte forbi til et glas og en kæk bemærkning fra husets herre. I det lys var Jonna Hald mere afdæmpet i sin facon, men hendes betydning for dansk gastronomi og mange aarhusianeres evner i et køkken giver stadig ekko.
Jonna Hald blev 77 år gammel. Hun efterlader Ulrik Witt og sønnen Rasmus Hald.