Er Aarhus Airports mål urealistiske? To politikere ryster ikke på hånden – en ryster på hovedet

Hverken V eller K er nervøse for, om Aarhus Airport kan nå målet om 1,5 mio. passagerer i 2029. RV kalder vækstmål for »vanvittigt«.

Artiklens øverste billede
Aarhus Airport har som mål at tredoble passagertallet til 1,5 mio. i 2029. Det er ikke alle, der tror på det. Foto: Danni Paulsen

I sidste uge kunne Din Avis Aarhus bringe en artikel med luftfartssekspert Ole Kirchert Christensen, ejer af branchemedierne Standby.dk og Checkin.dk. 

Han anførte, at Aarhus Airports mål om at have balance i regnskabet i 2025 og nå 1,5 mio. passagerer i 2029, forekommer meget urealistiske. Ole Kirchert Christensen stillede sig særligt kritisk overfor, at lufthavnen tror, at den kan forvandle 500.000 passagerer før corona i 2019 til det tredobbelte allerede i 2029, for det var en øvelse, der tog vestdanmarks største lufthavn i Billund 20 år. 

»Der er ingen lufthavne, der under normale omstændigheder vokser så progressivt,« lød det fra eksperten om de prognoser, som lufthavnen i Tirstrup lagde frem for Aarhus og de djurslandske kommuner, før de i 2022 valgte at sende 200 mio. støttekroner afsted. 

Din Avis Aarhus har bedt en række lokalpolitikere forholde sig til Ole Kirchert Christensens udsagn. Det er desværre ikke lykkedes at få en kommentar fra Socialdemokratiet, der sammen med Venstre og de konservative besluttede, at Aarhus skulle bidrage med 180 mio. kr.. Hos V og K tror man dog fortsat på, at Aarhus Airport kan nå sine mål. 

»Vi tror på den businesscase, der blev fremlagt for os, ellers havde vi ikke sagt ja. Det, vi fik præsenteret, var noget, som vi turde gå ind i. Der vil altid komme bump på vejen, men nu er det deres opgave at bevise, at de har lagt en rigtig plan frem for os. Vi ryster ikke på hånden, fordi det ikke går godt fra starten,« siger Mette Skautrup (C). 

Ikke nemt

Vidste I godt, da I sagde ja til at sende penge, at lufthavnen vil gøre noget på få år, som det tog Billund 20 år at opnå?

»Nej, det vidste jeg ikke. Men man sammenligner jo også Billunds udvikling fra 70’erne til 90’erne. Rejsemønstret har jo ændret sig. Jeg ved ikke, hvad det betyder, men vi tror på, at lufthavnens genrejsning kommer an på, at vi får de rigtige ruter trukket til.«

Ville du gerne have vidst det?

»Nej, jeg vil gerne kigge fremad. Jeg ved ikke, om det havde gjort en forskel, hvis jeg havde vidst det. Jeg har jo ikke en stor viden om lufthavne, så vi er nødt til at stole på det, der bliver lagt frem,« lyder det fra de konservative. 

Hos Venstre tror man også fortsat på succes ude i Tirstrup. Gruppeformand og ordfører Gert Bjerregaard hænger sin hat på den flotte, moderniserede lufthavn og det store befolkningsgrundlag - og dermed kundepotentiale - der er i Østjylland. 

»Jeg tror på det, for i den henseende har vi den måske bedste placering af alle jyske lufthavne. Det er ikke en nem opgave, og de mål, man har sat sig, er ambitiøse, men det er mål, vi har lagt os fast på. Det er vedholdende, stærk markedsføring og tiltrækning af ruter, der skal bringe os i mål.«

Var du klar over, at det tog Billund 20 år at nå 1,5 mio. passagerer?

»Jeg vidste godt, at det var en meget ambitiøs plan. Det er det, vi har kigget ind i fra starten af.«

Urealistisk og uhørt

Mens man ikke ryster på hånden hos de pengebevilgende partier, så forholder det sig anderledes hos byrådets andre partier. Radikales Metin Aydin ryster nærmere på hovedet, når han læser artiklen med Ole Kirchert Christensen. 

»Pilen er bare gået nedad for lufthavnen igennem de sidste mange år. Der har kun været blodrøde tal, så det forekommer mig hovedløst og ubegribeligt, at man har kunnet forestille sig, at det kunne blive anderledes,« lyder det fra det radikale medlem af Økonomiudvalget og Teknisk Udvalg. 

Han tror, at lufthavnen vil tabe i konkurrencen med Aalborg og Billund lufthavne, der har mange passagerer fra Østjylland. 

»Man kommer til at kannibalisere hinandens kundegrundlag, men hvorfor skulle man vælge Aalborg og Billund fra, når de har bedre udbud, og det kun tager en time at nå dem? Det er noget, vi magter, når vi skal rejse. Så jeg køber ikke den med befolkningsgrundlaget. Vi kommer jo ikke til at producere flere rejsende, og dem, vi har, flyver allerede i dag - i stor stil fra Billund og Aalborg. Det er i min optik et fatamorgana.«

Billund Lufthavn har for nylig meldt ud i forbindelse med en milliardinvestering, at den vil fordoble antallet af passagerer til 7 mio. frem mod 2040. 

»Så Aarhus Airports vækstprognoser er fuldstændig vanvittige, når man ser, hvor lange perspektiver de øvrige lufthavne arbejder med. Det er urealistisk og uhørt,« siger Metin Aydin. 

Metin Aydin (RV) tror ikke, at Aarhus Airport finder en privat investor. Han forudser, at lufthavnen allerede i 2024 skal have yderligere kommunal støtte. Foto: Liv Møller Kastrup

Mørklagte tal

Din Avis Aarhus har ihærdigt forsøgt at få lov til at se de værdiansættelser, prognoser og undersøgelser, der blev præsenteret for byrådet, før man tog beslutningen om at sende penge. Al den slags er dog » af konkurrencehensyn« streget ud i de aktindsigter, avisen har modtaget fra kommunen. 

Ifølge Metin Aydin var beslutningsgrundlaget ikke særligt overbevisende. 

»Jeg forestillede mig dengang, at vi i Økonomiudvalget skulle debattere forretningsplaner og tunge tal, som vi kunne bygge noget på, men vi fik et besøg fra lufthavnsformanden, der gav en blød, ukonkret fremlæggelse med en masse tillægsord. Jeg mener grundlæggende, at det er det, byrådet har baseret sin beslutning på.«

»Ingen har troværdigt kunnet redegøre for behovet for en international lufthavn i Tirstrup, og ingen har sagt, at de synes, at det og det tal fra værdiansættelsen virker overbevisende. Det siger mig én ting: at man har fløjet ligeså let henover det, som man kunne, og ladet synsninger tale. Vi har i hvert fald ikke fået præsenteret det, som eksperten fortæller. En trykprøvning af en forretningsplan er altid en god idé, og var jeg investor, ville jeg da bede om et revisionspåtegnet prospekt, der under ansvar kunne sandsynliggøre, at mit afkast står mål med min investering. Det har der ikke været skyggen af,« anfører den radikale politiker, som mener, at der er tale om et stort forfængelighedsprojekt for politikere, der drømmer om en international storby. 

»Men jeg tror bare ikke på, at det er en drøm, der deles af borgerne.«

Flere kommunekroner til Tirstrup?

Da kommunerne besluttede at sende penge, var det med krav om, at lufthavnen finder en privat investor, der kan lægge mindst 100 mio. kr.. Den jagt er i fuld gang, men Metin Aydin mener, at det er usandsynligt. 

»Vi har jo ikke en endnu. Ville du turde sætte din formue på noget med så høj risiko, der har produceret underskud ti år i træk - endda accelererende? Den seneste investor (Staus A/S, red.) puttede 30 mio. kr. i lufthavnen, og de aktier er reduceret til tæt på 0 kroner på tre år. Der er ikke nogen professionelle investorer, der tænker så hovedløst, som vi som kommune har gjort ved at sende så mange penge derud.«

Han forudser, at der allerede i 2024 skal findes et to- eller trecifret millionbeløb i kommunekassen til at redde lufthavnen. Noget, som heller ikke Ole Kirchert Christensen anser for at være urealistisk. 

Så er spørgsmålet bare, om byrådets tre store partier igen er klar til at gribe dybt i lommerne. Det er de ikke meget for at svare konkret på. 

»Lige nu har de fået de penge, de har, og vi har ingen indikationer af, at de har brug for mere. Det kommer dæleme an på, hvorfor forretningsplanen i så fald ikke er lykkedes. De havde eksempelvis ingen skyld i corona, og der kan jo ske ting, som man ikke kan gøre noget ved. Det må være op til en konkret vurdering, hvis den situation opstår,« siger Mette Skautrup (C). 

»Jeg synes, at vi skal snakke ud fra fakta, ikke formodninger. Hvis den dag kommer, at de har brug for mere kapital, så må vi se på det, men jeg vil ikke forholde mig til et hypotetisk scenarie. Jeg tror på den businesscase, vi har nu,« slår Gert Bjerregaard fast. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.