Voldsomt skuffet havnemodstander: »Min tillid til det lokale demokrati er helt nedbrudt«

Formand for Beskyt Aarhusbugten, Svend Erik Kristensen, mener, at de aarhusianske politikere har blæst højt og flot på borgernes indvendinger.

Artiklens øverste billede
Formand for Foreningen Beskyt Aarhusbugten, Svend Erik Kristensen, har i over et år kæmpet mod havneudvidelsen. Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Jeg er voldsomt skuffet. Det må jeg bare sige.« 

En næsten undskyldende Svend Erik Kristensen indrømmer, at han er i følelsernes vold, da Din Avis Aarhus får kontakt til ham kort efter, at et flertal i byrådet har besluttet at Aarhus Havn må udvide dets areal med 43 hektar i en første etape. 

I over et år har formanden for foreningen Beskyt Aarhusbugten sammen med en række borgere kæmpet dag og nat mod havneudvidelsen i, hvad han betegner som en ulige kamp.

»Det kan måske lyde, som om man med denne beslutning har reduceret voldsomt i, hvad Aarhus Havn må, men sandheden er altså, at der nærmest ikke er flyttet et komma. Ja, molen er flyttet og gjort mindre, men det var beskrevet på side 106 i miljøvurderingen som en mulighed. Og Etape 1 er præcis lige så stor, som havnen ønskede. En Etape 2 overlader man så til senere byråd at bestemme, men der er intet, der betrygger mig i, at den ikke også bliver ligeså stor, som havnen ønsker. Intet binder et senere byråd til ikke at tillade det,« siger han.

Aftalen imellem forligspartierne indebærer, hvad de kalder en ”Marselisborg-Mols model”, der skal sikre sigtelinjer fra slottet til Mols, så den nye havn ikke kommer til at fylde alt, når man kigger ud over bugten. 

Men hvis politikerne faktisk mener, hvad de siger om den sag, så har Svend Erik Kristensen en klar opfordring til dem.

»Jeg tror ikke et ord fra en politiker, med mindre vi har noget håndfast. Byrådet har tilsidet forliget fra 1995 med en kongelinje. Så lad os få tinglyst i form af en servitut, at den sigtelinje aldrig kan overskrides. I så fald respekt for det. Ellers er det bare pæne ord på et stykke papir, men ikke værd det papir, som det er skrevet på. Vi troede jo også, at vi kunne stole på kongelinjen, men det kunne vi så ikke.«

Beskyt Aarhusbugten har været dybt involveret i borgerinddragelsesprocessen og var med til at kræve, at den blev omfattende og indeholdt undersøgelse af alternativer. Men der har været tale om en skueproces, hvis man spørger formanden. 

»1.600 høringssvar, borgermøder, et borgerpanel og meget mere. Det blæser de bare højt og flot på og overhører alle indvendinger. Der er blevet lagt enorme kræfter i det her, og borgerne har på eget initiativ anvist virkelig mange alternativer. Men man flytter ikke et komma. Selvfølgelig er jeg voldsomt skuffet over det,« gentager han og virker nærmest resignerende, når man spørger ham til, hvilken følelse han står tilbage med i forhold til tilliden til systemet og det politikerne. 

»Min tillid til det lokale demokrati er helt nedbrudt. Det hjalp lidt, når vi protesterede, og det har været konstruktivt med en dialog med Venstre om et alternativ. Men når man til syvende og sidst ser, at de smider alt på gulvet... Hvor er det bare uklogt. Jeg må bare konkludere, at borgmesteren sidder i en ufattelig magtfuld position i Aarhus. Det minder lidt om Peter Brixtofte i Farum. Ikke at han er alkoholiker og svindler med borgernes penge - slet ikke - men jeg kan ikke lade være med at lave den sammenligning, når betragter den egenrådighed og magtfuldkommenhed.«

»Jeg synes faktisk, at det var et balanceret og fornuftigt alternativ, der kom på bordet fra Venstre i fredags, så jeg er overrasket og forundret over, at borgmesteren bare har fået dem til at lægge sig ned i støvet og accepteret hvert et ord fra ham. De har intet opnået.«

Det, der har forarget foreningsformanden allermest i forløbet er dog snakken om klima. Forligspartierne og diverse rapporter påstår, at hele projektet med havneudvidelsen bliver CO2-neutralt, og man har besluttet, at der skal tages en række initiativer for at beskytte havmiljøet. 

Men Svend Erik Kristensen køber stadigvæk ikke påstanden om, at udvidelsen ikke får konsekvenser.

»Det skulle være så grønt, så grønt, men jeg er af den overbevisning, at der er tale om fugle på taget. Fiktive tal uden hold i virkeligheden. De siger, at hvis ikke vi udvider, så skal alle varer køres herop fra Hamborg med lastbiler. Hokus pokus, så sparer vi en masse CO2. Det er næsten det værste. Den uærlighed, de løgne. Tror de virkelig ikke, at vi kan gennemskue det? Jeg er voldsomt forarget.«

Selvom det kan lyde sådan, så har Beskyt Aarhusbugten dog ikke mistet modet og kampgejsten. For selvom et politisk flertal er blevet enig, så skal der stadig indhentes godkendelser fra Miljøstyrelsen og Trafikstyrelsen, før etableringen af yderhavnen kan begynde. 

Det kan blive et langstrakt forløb, og det kommer Beskyt Aarhusbugten til at bruge kræfter på.

»Vi kommer til at kæmpe til allersidste dråbe og vil udnytte alle de klagemuligheder, der er.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.