Tilfreds havnedirektør: »Vi er klar til at gå forrest«
Aarhus Havn havde håbet på en aftale tættere på havnens ansøgning, men er tilfreds.
Et flertal i Aarhus Byråd har onsdag aften indgået en politisk aftale om udvidelse af Aarhus Havn
I første omgang får havnen lov til at udvide sit areal med 43 hektar - med mulighed for senere udvidelsesetaper, såfremt der er et reelt behov, og med krav om en række grønne klimainitiativer.
Dermed er det største skridt til havneudvidelsen, siden Aarhus Havn for fem år siden ansøgte byrådet om at etablere en 104 hektar stor yderhavn, taget.
Havnedirektør Thomas Haber Borch er tilfreds med endelig at have en afklaring.
»Jeg er først og fremmest tilfreds med, at dansk erhvervsliv nu har vished om, at man fortsat kan blive og udvikle sig på og omkring havnen i Aarhus. For det betyder, at vi for alvor kan sætte turbo på den grønne omstilling, skabe flere arbejdspladser og udvikling til gavn for Aarhus, Østjylland og hele Danmark. Så tak til partierne bag aftalen for at tage ansvar,« siger han i en pressemeddelelse.
Han anerkender, at det har været en særdeles omstridt sag, som har delt vandene.
»Der er mange holdninger og følelser på spil i det her projekt. Jeg har dyb respekt for det store engagement, der har været igennem hele forløbet. Det gælder ikke mindst i den udvidede borgerinddragelsesproces, som, jeg mener, har været værdifuld og har bidraget til et stærkere projekt med flere nuancer.«
Det politiske flertal har foruden den mindre arealudvidelse også besluttet at ændre på molebygningen, ligesom der er indlagt begrænsninger for byggeriet på det kommende areal. Det kan man godt arbejde med, lyder det fra Thomas Haber Borch.
»Vi havde selvfølgelig håbet på, at resultatet i højere grad havde lignet vores ansøgning. Men jeg anerkender de mange hensyn, interesser og dilemmaer, der skulle vægtes. Nu går vi i gang med at justere og tilpasse projektet, der jo samlet set giver en mindre og anderledes indrettet havneudvidelse, end vi havde ansøgt om. Jeg mener dog stadig, at den kan imødekomme behovet for areal og kajnær havnekapacitet, og det er jeg tilfreds med.«
Den politiske aftale om en havneudvidelse indeholder en række grønne tiltag, som skal gøre anlæggelsen af havneudvidelsen CO2-neutral. Blandt andet tiltag som ny solcelleø, flere solceller på tagene, landstrøm til containerskibene og energisymbiose på havnen.
»Vi har arbejdet målrettet på at reducere CO2-udledningen ved projektet. Med den politiske aftale kan vi tage endnu flere skridt i den grønne retning, og samtidig kan vi bidrage til øget biodiversitet i Bugten med Blueline-projektet, der også er en del af aftalen. Det er ambitiøse tiltag, der formentlig ikke er set ved anlægsprojekter før. Men vi er klar til at gå forrest og indfri de store grønne ambitioner i aftalen,« slutter direktøren.
Selvom der fra politisk hold er givet grønt lys til en udvidelse i reduceret form, så er der lang vej endnu, før arbejdet kan begynde.
Først skal beslutningen hele vejen igennem byrådet, der kan ske at skulle laves yderligere undersøgelser, og beslutningen skal også igennem Trafikstyrelsen og Miljøstyrelsen.
Ydermolen forventes færdig i 2030, og de 43 hektars udvidelse af Aarhus Havn skal stå klar i 2039.
ddp