Så er beslutningen taget: Så meget skal Aarhus Havn udvides

Aarhus Havn får lov til at udvide, men ikke så meget, som den havde ansøgt om.

Artiklens øverste billede
Foto: Casper Dalhoff

Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF er onsdag nået til politisk enighed om udvidelsen af Aarhus Havn. 

Partierne har efter to dages forhandlinger besluttet at give grønt lys til første etape på i alt 43 hektar. Yderligere udvidelse skal ske etapevis og ud fra en konkret vurdering af, om der er behov for det. Beslutninger om senere etaper vil et nyt byråd skulle tage. 

Forligspartierne er ydermere enige om, at reducere ydermolen med 314 meter i udstrækning og 100 meter i længden. Det betyder, at mængden af dynd fra bugtens bund, der skal klappes reduceres kraftigt fra 1,4 mio. m3 til 400.000 m3. Hvor det skal ende, er endnu uvist, men det står klart, at man med den løsning undgår klapning ved Fløjstrup Strand. 

»Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er lykkedes med få en aftale om en reduceret og klimaneutral udvidelse af Aarhus Havn. Det er en aftale, der betyder at havneudvidelsen bliver mindre end det, der først var ønsket af Aarhus Havn, men samtidig et projekt, der kan understøtte havnens udviklingsbehov. Dermed er det et godt bidrag til at understøtte aarhusianernes fremtidige velfærd via et stærkt og bæredygtigt erhvervsliv,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse og fortsætter: 

»Jeg vil gerne kvittere for det store engagement, som både borgere og politikere har lagt i arbejdet. Tak til partierne og alle jer, der har engageret jer i sagen. Det har ikke været nogen let opgave, men vi har fundet en løsning, som balancerer de mange hensyn, ønsker og krav og som er god for byen og for klimaet. Den omfattende borgerinddragelse, borgerpanel og de mange borgersvar har virkelig bidraget til at give et stærkere beslutningsgrundlag - det har flyttet noget.«

Kort før forhandlingerne, der startede tirsdag, fremlagde Venstre et helt nyt alternativ, hvor partiet bl.a. havde som krav, at udsigten ud over bugten skulle bevares i videst muligt omfang, og det bærer aftalen præg af. Således vil man efter udvidelsen fortsat kunne se Mols fra Marselisborg Slot, og det er vedtaget, at der ikke må bebygges inden for den sigtelinje. 

Partiet bragte også til bordet, at alternativet med en tørhavn i Framlev til containeropbevaring skal i spil, og det er forligspartierne også blevet enige om. 

“I Venstre er vi først og fremmest glade for at det lykkes at passe på den unikke udsigt udover bugten, som vi ved optager utrolig mange aarhusianere. Den visuelle oplevelse af kysten og Aarhus bugt har vi kæmpet indædt for at bevare i størst muligt omfang,« siger politisk leder, Christian Budde, i en pressemeddelelse, og kalder aftalen for grøn.

Det samme gør Det Konservative Folkeparti. 

»Vi kommer til at se en havn, der bliver en afgørende medspiller på den grønne omstilling. Landstrøm til containerskibe, flere solceller og på sigt en massiv grøn infrastruktur på havnen, er blot nogle af de ting vi ser særligt frem til at få arbejdet videre med. Vi er lykkedes med stort set at fjerne al klapning og enhver forestilling om at klappe ud for Fløjstrup er lagt i graven,« siger politisk ordfører Mette Skautrup og fortsætter: 

»Endeligt kommer vi nu til at give lige meget tilbage til naturen, som vi med projektet fjerner. Det gælder ikke blot på havet, hvor vi skal genoprette havbund, stenrev og havmiljøet omkring Mejl Flak, men også på land i form af skov, engsøer og anden natur på arealer, der i dag bidrager til udvaskning af næringsstoffer i vores havmiljø. Aftalen er dermed på mange måder blevet lige så stor en gevinst for naturen, som den bliver det for Aarhus, og vi ser frem til at følge denne nye grønne retning for havnen til dørs.«

SF gik til forhandlingerne med krav om, at havneudvidelsen ikke må »stifte klimagæld«, og det, mener partiet, er tilfældet med aftalen. 

»For os har det været vigtigt for første gang i byens historie at sikre, at et nyt stort anlægsprojekt ikke stifter klimagæld. Det kan danne skole for fremtiden, og det er et stort skridt i forhold til, at vi helt og fuldt tager ansvar for klimaudfordringerne,« siger ordfører Liv Gro jensen. 

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.