Vikærgården får kritik: Vil hellere tisse i sengen end kalde på nattevagt

Særligt plejen om natten får hårde ord med på vejen, men også mangelfuld journalføring bliver kritiseret på pleje- og sundhedscentret Vikærgården.

Artiklens øverste billede
Nattevagter og journalføring på Vikærgården får hård kritik i to tilsynsrapporter. Foto: Anders Michaelsen

Vikærgården i det nordlige Aarhus får skarp kritik i to uafhængige tilsynsrapporter og derudover et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Ifølge tilsynene er der på pleje- og sundhedscentret i Vejlby større problemer med selvbestemmelse, livskvalitet og journalføring. 

I en tilsynsrapport udført 23. november af Aarhus kommunes eksterne tilsynsfirma, lyder det blandt andet i et interview med en beboer på stedet, at han føler sig »uværdigt behandlet om natten«. Borgeren oplyser, ifølge tilsynsrapporten, at han hellere vil lade vandet i sengen end kalde på nattevagten.

En pårørende til en anden borger oplyser, at hun har kendskab til at hendes kære har fået en hårdhændet behandling af aftenvagten.

Det private tilsynsfirma konkluderer, at der er svære problemer i nattevagten i forhold til respekt for borgerens selvbestemmelsesret og varetagelse af borgerens basale behov på en værdig og respektfuld måde. Tilsynes finder dog også, at Vikærgården fremstod som en velorganiseret og velfungerende rehabiliterende enhed. Tilsynet oplevede en meget høj faglighed på stedet. 

»Hvis man ser bort fra problemer om natten, så udtrykker borgerne stor tilfredshed med den pleje og omsorg, de modtager,« lyder det i rapporten fra Hjortshøj & Møller Care.

Styrelsen for Patientsikkerhed fandt ved deres besøg på stedet den 21. november, at en manglende journalføring var til fare for beboerne:

»Det er styrelsens vurdering af de beskrevne grundlæggende og gennemgående mangler i form af ikke ajourført, fyldestgørende og systematisk journalføring rummer en betydelig fare for patientsikkerheden,« står der i rapporten.

20. januar gav Styrelsen for Patientsikkerhed påbud til Vikærgården om at sikre tilstrækkelig journalføring. Styrelsen anerkender, at der er iværksat tiltag med henblik på at rette op på dokumentationen, men mener ikke, at man er i mål endnu:

»Vi finder det dog ikke dokumenteret, at tiltagene på nuværende tidspunkt har haft den tilstrækkelige virkning i forhold til at rette op på patientsikkerheden på stedet,« lyder det fra styrelsen i forbindelse med udstedelse af påbuddet.

Vil rette op

Den kradse kritik af Vikærgården ærgrer udvalgsformand Anette Poulsen (S):

»Det er jeg enormt ked af at høre. Selvfølgelig skal borgerne behandles med respekt og værdighed. Det her kan vi ikke stå inde for, og det skal der rettes op på,« lyder det fra Anette Poulsen.

Hun blev på udvalgsmødet den 25. januar betrygget i, at forvaltningen er i gang med at forbedre forholdene angående dokumentation: 

»Jeg er blevet betrygget i, at der bliver fulgt på på journalføringen. Samtidig kigger vi også på, om noget af den omfattende dokumentation på området kan skæres fra. Men så længe reglerne er som de er, skal de selvfølgelig overholdes,« siger Anette Poulsen.

Vikærgården er et center med korttidspladser, og borgerne har ofte et komplekst sygdomsbillede med et nyligt funktionstab eller en generel svækkelse.

Sundhedschef i Aarhus Kommune Otto Ohrt understreger, at en hyppig udskiftning og kompleksitet i sygdomsforløb stiller større krav og tid til dokumentationen på Vikærgården:

»De her tilsynsrapporter går vi ind og arbejder med. Vi ser det som et læringstilsyn, som vi forsøger at drage læring af.«

Hvad mener du om den kritik, der kommer frem angående nattevagten?

»De observationer, som tilsynet har gjort og noteret sig, skal der selvfølgelig handles på. Det har de taget fat på på stedet, så det bliver der taget hånd om.«

Sundhedschefen mener, at borgerne kan være helt trygge ved at komme på Vikærgården.

»Tilsynet fandt også, at Vikærgården har en stærk faglighed og arbejder godt med dokumentationen. Så borgerne kan være trygge ved at komme der, og allerede inden styrelsen kom på besøg, var der sat sidemandsoplæring i gang, hvor de, der er gode til journalføring, oplærer deres kolleger,« understreger Otto Ohrt og tilføjer:

»De tiltag, der er sat i værk, viser allerede forbedringer. Så vi forventer, at der er styr på det, når styrelsen kommer på genbesøg.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.