Udviklingshæmmet 18-årig i praktik hos STARK

18-årige Christian, der er udviklingshæmmet, har været i praktik på STARKs lager i Århus N, hvor man er positiv overfor at ansætte ham med løntilskud

Artiklens øverste billede
Lagermedarbejder Jørn Schmidt har været Christians vejleder på STARK. Makkerskabet har ikke kun handlet om, hvordan man stabler spande. De to har også diskuteret sport – Christian ved alt om fodbold, og i Århus er Jørn Schmidt kendt fra håndboldbanerne.

Han plejer at have madpakke med hjemmefra, når han skal i skole. Så det havde 18-årige Christian Lindgaard Hansen selvfølgelig også, da han i begyndelsen af december stemplede ind som praktikant i STARKs trælasthandel på P.O. Pedersensvej i Århus N.
Christian fortrød dog de hjemmesmurte klemmer, da han i sin første frokostpause blev præsenteret for arbejdspladsens kantine. Netop den dag fik menuen tænderne til at løbe i vand.
"Det var svensk pølseret," husker Christian og retter på sin S-jakke, der signalerer, at han er firmaets mand.

Født med hjerneskade

Christian er født med en hjerneskade, men selv om han på mange måder klarer sig fremragende - hverken talesprog, skrive- og læseevner fejler noget - har han også brug for hjælp og trygge rammer.
Det to uger lange praktikophold på STARKs lager er en vigtig del af pakken i det forløb for unge med særlige behov, som Christian, der til daglig bor sammen med sine forældre og lillebror i Århus V, følger på Lyngåskolen, der er en specialskole under Århus Kommune for personer med psykiske og fysiske nedsat funktionsevne.
Her er han ligesom andre udviklingshæmmede i gang med en uddannelse, der er målrettet den enkeltes individuelle færdigheder. På længere sigt er det håbet, at Christian udskifter arbejdet i det beskyttede værksted med et 'rigtigt' job med løntilskud, hvor kommune og arbejdsgiver hver betaler en sjettedel af den overenskomstmæssige løn.

STARKs kantine, som Christian her angriber sammen med lagerforvalter Kim Taarnborg, serverer lokkemad for den unge, udviklingshæmmede praktikant. Hvis han har evnerne og lysten, vil virksomheden på et tidspunkt gerne ansætte ham i job med løntilskud.

Ikke så tosset endda

Hos STARK har hans nærmeste kollega været lagermedarbejder Jørn Schmidt. Han har gennem hele forløbet vejledt Christian, som både har fyldt pappresseren med tom emballage og kørt palleløfteren gennem butikken med varer, der skulle placeres på hylderne.
I pauserne har de to diskuteret fodbold og håndbold - og skelet til de gamle kalendere med knap så påklædte kvinder, der hænger på mange 'rigtige' arbejdspladser.
"Som vi jyder siger, så er det ikke så tosset endda," lyder Christians stilfærdige dom over STARK som arbejdsgiver - og han har da også svært ved at skjule sin egen stolthed, netop som han har stablet nogle plasticspande i butikken.
"Det klarede vi sgu godt, vi to," siger han til Jørn Schmidt.

Vores sociale ansvar

Jan Friis-Hundborg, driftschef hos STARK i Århus N, deler Christians begejstring.
"Vores sociale ansvar er den vigtigste årsag til, at vi engagerer os i at hjælpe en fyr som Christian. Som virksomhed skal vi ikke kun tænke på penge, men også være i stand til at kigge ud i verden og forbi fordomme. Hvis Christian viser, at han gerne vil være her, vil vi sikkert gerne ansætte ham. Jeg er ikke i tvivl om, at han vil blive en loyal medarbejder, og jeg kan kun opfordre andre virksomheder til også at åbne dørene," siger Jan Friis-Hundborg.
Samfundsøkonomisk vil det også være en fordel. En plads på et beskyttet værksted koster årligt kommunen 140.000 kr. og er langt dyrere end et job med løntilskud.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.