Udviklingshæmmet 18-årig i praktik hos STARK
18-årige Christian, der er udviklingshæmmet, har været i praktik på STARKs lager i Århus N, hvor man er positiv overfor at ansætte ham med løntilskud
Han plejer at have madpakke med hjemmefra, når han skal i skole. Så det havde 18-årige Christian Lindgaard Hansen selvfølgelig også, da han i begyndelsen af december stemplede ind som praktikant i STARKs trælasthandel på P.O. Pedersensvej i Århus N.
Christian fortrød dog de hjemmesmurte klemmer, da han i sin første frokostpause blev præsenteret for arbejdspladsens kantine. Netop den dag fik menuen tænderne til at løbe i vand.
"Det var svensk pølseret," husker Christian og retter på sin S-jakke, der signalerer, at han er firmaets mand.
Født med hjerneskade
Christian er født med en hjerneskade, men selv om han på mange måder klarer sig fremragende - hverken talesprog, skrive- og læseevner fejler noget - har han også brug for hjælp og trygge rammer.
Det to uger lange praktikophold på STARKs lager er en vigtig del af pakken i det forløb for unge med særlige behov, som Christian, der til daglig bor sammen med sine forældre og lillebror i Århus V, følger på Lyngåskolen, der er en specialskole under Århus Kommune for personer med psykiske og fysiske nedsat funktionsevne.
Her er han ligesom andre udviklingshæmmede i gang med en uddannelse, der er målrettet den enkeltes individuelle færdigheder. På længere sigt er det håbet, at Christian udskifter arbejdet i det beskyttede værksted med et 'rigtigt' job med løntilskud, hvor kommune og arbejdsgiver hver betaler en sjettedel af den overenskomstmæssige løn.
Ikke så tosset endda
Hos STARK har hans nærmeste kollega været lagermedarbejder Jørn Schmidt. Han har gennem hele forløbet vejledt Christian, som både har fyldt pappresseren med tom emballage og kørt palleløfteren gennem butikken med varer, der skulle placeres på hylderne.
I pauserne har de to diskuteret fodbold og håndbold - og skelet til de gamle kalendere med knap så påklædte kvinder, der hænger på mange 'rigtige' arbejdspladser.
"Som vi jyder siger, så er det ikke så tosset endda," lyder Christians stilfærdige dom over STARK som arbejdsgiver - og han har da også svært ved at skjule sin egen stolthed, netop som han har stablet nogle plasticspande i butikken.
"Det klarede vi sgu godt, vi to," siger han til Jørn Schmidt.
Vores sociale ansvar
Jan Friis-Hundborg, driftschef hos STARK i Århus N, deler Christians begejstring.
"Vores sociale ansvar er den vigtigste årsag til, at vi engagerer os i at hjælpe en fyr som Christian. Som virksomhed skal vi ikke kun tænke på penge, men også være i stand til at kigge ud i verden og forbi fordomme. Hvis Christian viser, at han gerne vil være her, vil vi sikkert gerne ansætte ham. Jeg er ikke i tvivl om, at han vil blive en loyal medarbejder, og jeg kan kun opfordre andre virksomheder til også at åbne dørene," siger Jan Friis-Hundborg.
Samfundsøkonomisk vil det også være en fordel. En plads på et beskyttet værksted koster årligt kommunen 140.000 kr. og er langt dyrere end et job med løntilskud.