Skal kommunekassen betale grønt aflad for Aarhus Havns udvidelse: Måske, siger SF

Socialdemokratiet og Venstre har det udgangspunkt, at havneudvidelsen ikke skal koste skatteborgerne penge.

Artiklens øverste billede
Næstforperson i Teknisk Udvalg, Liv Gro Jensen (SF), afviser ikke, at kommunen skal være med til at betale for klimakonsekvenserne af en havneudvidelse. Foto: Joachim Ladefoged

Skal Aarhus Kommune gribe i kommunekassen for kompensere de konsekvenser, der vil være ved at give Aarhus Havn grønt lys til at udvide? 

Det kunne godt lyde sådan, da SFs Liv Gro Jensen forleden udtalte sig til Århus Stiftstidende. SF ser indtil videre ud til at være klar på at indgå en aftale med S, V og K om en havneudvidelse, men partiet har betinget sig, at projektet skal være klimaneutralt, og at biodiversiteten i bugten bliver bedre end nu. 

Det kan blandt andet ske ved etableringen af et stort solcelleanlæg. 

Til Stiftens spørgsmål om, hvem der skal betale for det, lød svaret fra Liv Gro Jensen, at »det kan være forskellige alt afhængig af løsningen. Det kan være i partnerskaber med andre og kommunen kan også deltage i en eller anden grad..«

Det efterlader spørgsmålet, om aarhusianerne ikke blot har udsigt til at skulle acceptere en omfattende havneudvidelse, men også at deres skattekroner skal bruges til at klimakompensere det enorme projekt. 

Din Avis Aarhus har bedt Liv Gro Jensen uddybe, og i et skriftligt svar lader hun forstå, at det i SFs optik godt kan komme på tale, at kommunen, der netop har gennemført en omfattende spareplan, må ende med at lægge penge i projektet. 

»Havnen skal selvfølgelig selv betale for en udvidelse, såfremt den bliver vedtaget. Ingen tvivl om det. I forhold til de ekstraordinære initiativer, der skal til for at sikre, en afbetaling på den CO2- og naturgæld, der risikerer at blive stiftet ved en udvidelse, vil det kræve et samarbejde mellem havnen, Aarhus Kommune og andre parter i øvrigt,« skriver Liv Gro Jensen og fortsætter:

»I forhold til vedvarende energi vil det f.eks. kræve, at kommunen står for noget planlægnings- og myndighedsarbejde, og i forhold til løft af bugten, så den kommer op i god økologisk tilstand, så vil det kræve stor økonomi at lykkes med. I løftet af bugten kan Aarhus Kommune spille en rolle – også økonomisk – ligesom vi gør i forvejen. Nu skal ambitionerne hæves,« slutter hun. 

Socialdemokratiet og Venstre er grundlæggende enig med SF om, at der skal sikres klimaneutralitet og en bedre biodiversitet, men det ser dog ikke ud til, at det har gang på jord, at kommunen skal betale for det. 

»Jeg går ind til de kommende forhandlinger med en forventning om, at Aarhus Havn må afholde de udgifter, som Aarhus Byråd finder nødvendige for at sikre den rigtige løsning vedr. en udvidelse af Aarhus Havn,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en skriftlig kommentar til Din Avis Aarhus. 

Det samme er udgangspunktet hos Venstre, der netop har fremlagt et alternativt forslag til havneudvidelsen, som indebærer, at der skal iværksættes en række initiativer til at udbedre det nødlidende havmiljø i bugten. 

»Sådan noget skal dækkes ind af havnen. Det er helt naturligt, at regningen lander hos dem, der ansøger om et projekt,« siger Venstres Gert Bjerregaard og henviser til, at man også laver udbygningsaftaler ved byggerier, hvor bygherre pålægges at betale for eks. ny offentlig infrastruktur, legepladser eller lignende. 

»Når man laver så vidtgående en udvidelse, så har det miljø- og klimamæssige konsekvenser, der skal afbødes. Det har vi en forventning om, at man fra havnens side leverer på.«

Så I kommer ikke til at lægge stemmer til, hvis det skal koste kommunen penge?

»Vi har fire mandater. Det vil være dumt at opstille ultimative krav. Men vi vil gå langt ift. at den, der bestiller musikken også betaler for den.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.