- Artiklen opdateres
I 11. time: Venstre kommer med nyt alternativ til havneudvidelse
Venstre vil reducere udvidelse til 60 hektar, anlægge en tørhavn i Framlev og finde alternativ til klapning ved Fløjstrup Strand.
De politiske forhandlinger er allerede i fuld gang bag kulissen, men blot fire dage før de officielle forhandlinger om udvidelse af Aarhus Havn går i gang 7. februar, har Venstre valgt at kaste en bombe.
Partiet har fredag i en pressemeddelelse offentliggjort sit ønske til en udvidelse af Aarhus Havn, og det er et markant alternativ til havnens eget udgangspunkt på 104 kvadratmeter. Venstre vil nemlig ned på maksimalt 60 hektar yderhavn og en tørhavn på 16 hektar i Framlev til containeropbevaring.
»I Venstre har vi en stor kærlighed til både det blå og det grønne Aarhus, der giver vores kommune det unikke særpræg, placeret mellem bugt og bakker. Derfor er det afgørende, at en kommende havneudvidelse sker med størst muligt hensyn til klima og natur,« udtaler politisk leder Christian Budde.
Samtidig kræver Venstre, at udvidelsen skal ske, uden at der skal klappes havbund ved Fløjstrup Strand.
»Vi anerkender havnens behov for en udvidelse, dog med et skarpt fokus på at det skal være en balanceret minimums-model i flere etaper. Aarhus skal have den havneudvidelse der er brug for, hverken mere eller mindre,« udtaler gruppeformand Gert Bjerregaard.
Venstre har fremsat tre krav til forhandlingerne. De lyder som følger:
Krav 1:
Den unikke udsigt udover bugten skal bevares i videst muligt omfang. Derfor har Venstre en fjernelse - eller som minimum en kraftig reducering - af ydermolen som forhandlingskrav. Vores udspil til de kommende havneforhandlinger er således en “Marselisborg-Mols model”, der vil give en sigtelinje fra Marselisborg slot til Mols og dermed bevare det unikke kig udover bugten i videst muligt omfang. Samtidig ønsker Venstre en friholdelse for bebyggelse på centrale havnearealer, sådan at det fremtidssikres at der ikke bebygges indenfor sigtelinjen.
Krav 2:
Den fysiske udvidelse af havnen skal reduceres til en minimums-model, der giver havnen mulighed for en mindre udvidelse i en 1. etape, svarende til de dokumenterede behov. Eventuel yderligere udvidelse skal ske i en 2. etape, hvor etableringen af en tørhavn også indtænkes. Venstres udspil er således en havneudvidelse på 30 hektar i 1. etape og en udvidelse på 30 hektar i en 2. etape. Dertil kommer 16 hektar tørhavn ved Framlev. Venstre ønsker at potentialet omkring en tørhavn afsøges hurtigst muligt. Altså en bevægelse fra de nuværende 104 hektars udvidelse til en udvidelse på 60 hektar, plus dry port på 16 hektar.
Krav 3:
Alternativer til klapning skal afsøges til bunds og klapningen skal holdes på et absolut minimum. Der skal iværksættes en række initiativer til at udbedre det nødlidende havmiljø i bugten. Ved at fjerne ydermolen reduceres klapningen markant, ligesom der vil blive markant mindre sugning af sand og reduceret CO2-udledning. Ud af de 130.000 tons CO2-udledning, der estimeres for den samlede havneudvidelse, udgør ydermolen knap halvdelen. Samtidig er det en forudsætning for Venstre at vi helt undgår klapning ved Fløjstrup. Alternative, nye teknologier og metoder for at undgå/minimere klapning skal afsøges.
Overfor Din Avis Aarhus understreger Gert Bjerregaard, at der ikke er tale om ultimative krav til forhandlingerne.
»Vi har ingen ultimative krav. Det vil være dumt at have. Vi skal i forening finde en bred, politisk løsning.«
Han pointerer, at det er Venstre udgangspunkt, at det nuværende byråd skal give lov til at anlægge de første 30 hektar havn og 16 hektar tørhavn ved Framlev nu, og så skal byrådet tilkendegive, at det er muligt med yderligere udvidelse på 30 hektar senere, såfremt behovet er der.
Det vil dog være et andet byråd, der til den tid skal tage den beslutning.
Er det ikke at lægge ansvaret fra jer, at I vil lade den beslutning være op til et senere byråd?
»Det kan jo være, at nogle af de samme mennesker sidder i byrådet til den tid. Det er et spørgsmål om, at vi ikke skal have en udvidelse, hvis der ikke er behov for det. Med dette greb tager vi en vigtig beslutning om, at havnen kan udvikle sig. Viser der sig at være behov for mere, så skal vi se på det, og det vil vi også være positiv overfor, men det bliver et fremtidig byråd, der skal træffe den afgørelse. Det vil simpelthen være dumt at bygge alt for meget fra start, hvis det viser sig, at der ikke er et behov.«
Med det siger du vel også, at I ikke er sikre på, at behovet er så stort, som Aarhus Havn og diverse rapporter har påstået?
»Ja, det sætter vi spørgsmålstegn ved. Det er derfor, det er så vigtigt at opdele det her i faser. Nu kan man starte med 30 hektar og 16 i Framlev samt en effektivisering af det nuværende areal. Rækker det ikke, skal vi være klar til yderligere. Vi har lyttet til de mange bekymringer og høringssvar, der har været, og med det her forslag imødekommer vi det.«