Luftfartsekspert om Aarhus Airports mål: Hvorfor skulle man kunne gøre på fem år, hvad der tog Billund 20 år?

Ekspert forudser, at ejerkommunerne skal poste flere penge i Aarhus Airport. For lufthavnens strategiske mål er urealistisk, lyder vurderingen.

Artiklens øverste billede
Aarhus Airport forventer at tredoble passagertallet fra 2019 til 1,5 mio. passagerer i 2029. Det mål finder lufthavnsekspert højest urealistisk. Foto: Danni Paulsen

Er det realistisk, at Aarhus Airport forventer økonomisk balance allerede i 2025 og 1,5 millioner passagerer i 2029? 

Ikke hvis man spørger luftfartsekspert Ole Kirchert Christensen. Han har været i den danske rejse- og luftfartsbranche siden 1981 og er chefredaktør på luftfartsmedierne Check-in.dk og Standby.dk, som han også har stiftet. 

Din Avis Aarhus har bedt ham give sit syn på Aarhus Airport og dens fremtid, og det er ikke nær så rosenrødt som lufthavnens. 

Men før vi kommer til fremtidsudsigterne, skal vi lige dvæle ved den del af interviewet, der ikke kommer med i denne artikel. For to dage efter interviewet kunne hans eget medie afsløre, at hollandske KLM trækker sig fra den østjyske lufthavn. 

Det skete efter blot 142 dage med en middagsrute til og fra Amsterdam. En erhvervsvenlig rute, der i gennemsnit kun har haft 39 passagerer per afgang i et fly med plads til 132. 

Netop derfor, og fordi Ole Kirchert Christensen var bekendt med kommende kapacitetsudfordringer i Amsterdam, følte han sig i interviewet overbevist om, at ruten ville lukke, selvom lufthavnen har påstået det modsatte. Han endte som bekendt med at få ret.

Købmand eller supermarked?

»Historien har desværre vist, at der har været mange ruter, man ikke har ramt plet med af den ene eller anden årsag,« siger han og peger på eftertragtede ruter til München og Manchester, som tidligere har måttet lukke igen på grund af svigtende passagertal. 

»En ting er at få trafikken til lufthavnen. Noget andet er at få flyene fyldt. Det er Aarhus Airports helt store udfordring. Det handler om at have de rette varer på hylderne. Kunderne vil ind i et rejsesupermarked. Fra Billund Lufthavn kan man flyve til ca. 130 destinationer. Der går du ind i et supermarked, hvor der er masser at vælge mellem, modsat den lille købmand på hjørnet, der kun har få varer på hylderne. Så kan den købmand være nok så flot og have guldfacader og legeland, men det afgørende er at have ruterne, de rigtige selskaber, de rigtige tidspunkter og de rigtige priser,« slår Ole Kirchert Christensen fast og prikker til lufthavnens evige akilleshæl: Placeringen.

»I den henseende er det ofte mere attraktivt at tage til Billund frem for at køre ud på Djursland. Især hvis du bor i det sydlige Aarhus.«

Aarhus Airport er i gang med en massiv ombygning til 225 mio. kr., og den modernisering bliver ifølge lufthavnens egne ord en ’gamechanger’. Det er Ole Kirchert Christensen dog ikke så sikker på.

»Det er i hvert fald den historie, de gerne vil fortælle. Lufthavnen er imponerende flot, og man har skabt et godt fundament, men man mangler at bevise, at man er i stand til at tiltrække de rigtige afgange, fastholde dem og fylde flyene. Først den dag det sker, vil det vise sig, om den her lufthavn så er i stand til at kapre markedsandele på det jyske marked, hvor der er fine alternativer i Billund og Aalborg.«

Ole Kirchert Christensen har beskæftiget sig med luftfartsbranchen i over 30 år og ejer de to branchemedier Check-in.dk og Standby.dk Privatfoto

Alle til Aarhus - via Billund

Den nu tidligere direktør, Brian Worm, har i et interview med Din Avis Aarhus spået, at også den europæiske luftfartskonference Routes, der afholdes i Aarhus Airport i 2024, bliver en ’gamechanger’ ift. at tiltrække nye ruter. Også det stiller Ole Kirchert Christensen sig kritisk overfor. 

»Det har jeg bare svært ved at se. Flyselskaberne vil jo opdage, at lufthavnen ligger meget langt væk fra byen med en ikke optimal placering ift. markedet. Nogle af de selskaber, der måtte komme, må endda vælge at flyve ind via Billund, fordi de kan se, at det er der, de bedste forbindelser er. Og så får man jo highlightet, at der er andre muligheder i markedet, og at Aarhus kan betjenes af andre lufthavne,« siger chefredaktøren, som har undersøgt, hvordan det er gået andre lufthavne, der har haft Routes på besøg. 

»Vi kiggede på de sidste ti år og kunne se, at det var ikke sådan, at trafikken løftede sig. Tværtimod var der nogen, der gik tilbage, mens andre havde stilstand. Det var ikke ligefrem sådan, at det hele eksploderede.«

Urealistisk mål

Og så er vi tilbage til det med fremtidsudsigterne og lufthavnens ambitiøse mål, som de østjyske politikere lænede sig op ad, da de i 2022 sendte 200 mio. kr. til Tirstrup. 

Hverken ombygning eller den internationale konference får Ole Kirchert Christensen til at tro på, at lufthavnen, der i 2019 havde 500.000 passager, kan nå op på det erklærede mål om 1,5 millioner passagerer i 2029. 

»Jeg synes, at det virker urealistisk. Min baggrund for at sige det, er blandt andet at kigge på den vækst, Billund Lufthavn har præsteret. En lufthavn, som ifølge mange har ageret meget dygtigt. De havde 500.000 passagerer i starten af 70’erne, og først i 1995 kom de op på 1,5 mio. passagerer. Det tog dem altså mere end 20 år at nå så langt. Så hvorfor skulle man i Aarhus kunne gøre på fem år, hvad der tog Billund 20 år? Når Billund samtidig i dag er den største og mest toneangivende lufthavn i Vestdanmark. Det virker for mig ulogisk.« 

»Der er ingen lufthavne, der under normale omstændigheder - Routes eller ej - vokser så progressivt, som det mål, man har sat for Aarhus Airport. Der må man spørge: Hvad gør, at man tror, at man kan vokse så meget hurtigere i Aarhus, end man kan i mange andre lufthavne, hvor der også er dygtige folk, og hvor man også ved, hvordan man laver ruteudvikling?«

Man mener jo, at der er et kæmpe potentiale ift. passagergrundlaget og markedsmulighederne i Østjylland?

»Ja, men jeg kan ikke forestille mig, at markedet bliver så meget større. Så man skal hapse mange passagerer fra konkurrenterne, og det bliver virkelig ikke en nem opgave.«

Den negative udlægning af det, du siger, er, at så når de heller ikke deres mål om økonomisk balance i 2025. Så der skal flere kommunale kroner til?

»Det er bestemt ikke urealistisk. Det koster penge at tiltrække ruter med opstartsrabatter, måske gratis flyvning første år og så aftrapning over en periode. Det koster at investere i trafik, men man har ingen garanti for, at den bliver der. For passagererne skal være der, og Aarhus Lufthavn mangler stadig at bevise, at man kan starte noget økonomisk bæredygtigt. Den lakmusprøve kommer i de kommende år.«

»Vi arbejder ikke med synsninger«

Avisen har bedt Aarhus Airport forholde sig til indholdet i artiklen. 

Lufthavnen skriver følgende i et mailsvar: 

»Vi arbejder ikke med synsninger, men forholder os til reelle data, som vi bygger vores business case på. Flyselskaberne forholder sig til solide tal og data samt det faktum, at Aarhus-området er Danmarks næststørste økonomiske vækstcentrum, og at Aarhus Airport sidder på Jyllands største passagerpotentiale. Passagerer, som ikke bekymrer sig om, at lufthavnen ligger 35 minutters kørsel fra Aarhus. Statistikken viser, at hovedparten af den lækkende trafik, hvor kunderne vælger at flyve fra andre lufthavne end Aarhus, går til København og Hamborg. Det handler ikke nødvendigvis om at have mange ruter, men at have det udbud, der matcher gæsternes behov,« lyder det fra kommunikationschef Tina Baungaard-Jensen, som fortsætter: 

»KLM-ruten til Amsterdam var kun i salg som en vinterrute. Schiphol i Amsterdam døjer med store operationelle udfordringer i form af personalemangel og kapacitetsbegrænsninger. Derfor er flere af KLM’s vinterruter, herunder Aarhus-ruten, ikke blevet videreført i sommerprogrammet, hvor business-trafikken stilner af. Det har intet at gøre med passagertallene, selvom det kunne være nærliggende at tro. KLM er et af verdens mest velsmurte flyselskaber, som ikke investerer i et nyt marked uden en solid business case. Det ligger der i Aarhus, og vi håber, at KLM’s driftsmæssige udfordringer forbedres gradvist i løbet af året og i tide til, at AAR-AMS igen kan komme i drift i vinterprogrammet 2023.«

Rettelse/Fakta-tjek: Din Avis Aarhus er - beklageligvis først efter denne artikel blev bragt - blevet opmærksom på, at kommunikationschef Tina Baungaard-Jensens udtalelse om, at KLM-ruten kun har været en vinterrute, ikke er korrekt. I hvert fald ikke hvis Aarhus Airports egen pressemeddelelse fra den 21. december 2022 står til troende. Her skriver lufthavnen om »sprøde sommerdestinationer«, og at lufthavnen vil tilbyde »et hav af sommerdestinationer over hele verden, som KLM og SAS tilbyder via stop i Amsterdam og København«. Således var det - i hvert fald i december 2022 - også meningen, at KLM skulle flyve til og fra Amsterdam om sommeren.

Andre artikler i serien:

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.