Slut med knibeøvelser: Flere offentlige toiletter på vej til trængende borgere
Tre toilet-scenarier er i spil. Nu skal byrådet tage stilling til, hvor mange penge der skal investeres i faciliteter.
Aarhus Kommune har rent ud sagt lidt en lortehistorik hvad angår offentlige toiletter.
Men nu er byrådspolitikerne klar til at knibe ballerne sammen og sørge for, at aarhusianerne får nogle ordentlige steder at forrette deres nødtørft, når de er i det offentlige rum.
Først og fremmest er det blevet indskærpet overfor kommunens samarbejdspartner på området, at de eksisterende toiletter skal holdes rene og vedligeholdes. Men derudover har Teknik og Miljø - på foranledning af et forslag fra det tidligere byrådsparti Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse - udarbejdet en indstilling med tre scenarier for etablering af flere toiletter.
De tre scenarier varierer i pris. Det mest omfangsrige omfatter 18 toiletter, hvor de fleste skal nyetableres, mens nogle få skal renoveres og/eller driftes.. Omkostningerne for det scenarie vil være ca. 13 mio. kr. i etablering og 1 mio. kr. i årlig drift.
Det mest sparsomme scenarie koster 5,25 mio. kr. i etableringsomkostninger og en halv million i drift.
Uanset hvilket scenarie politikerne beslutter sig for, så vil der være nye steder borgerne at besørge i Riis Skov, i Mølleparken samt en række steder på Aarhus Ø. Desuden vil midtbyen få tre mobile enheder, der kan flyttes efter behov.
Indstillingen fra Teknik og Miljø blev onsdag behandlet i Aarhus Byråd, men sendt til yderligere granskning i Teknisk Udvalg, hvor man blandt andet vil kigge på, om der er behov yderligere steder i kommunen.
»Jeg kunne godt tænke mig en borgerinddragelse eller som minimum en høring blandt fællesrådene, og så har jeg fået henvendelser fra borgere, der gerne vil have et toilet ved Tangkrogen, der hvor man bader. Det eksisterende toilet ved ishuset er simpelthen for langt at gå for et barn. Det håber jeg, vi kan indarbejde,« lød det fra formanden for Teknisk Udvalg, Solveig Munk (EL), som fik opbakning fra rådmanden til inddragelsen.
»Det er oplagt med en borgerinddragelse ift. at finde ud af, hvor der er behov,« sagde Nicolaj Bang.
Der var i det hele taget bred enighed i byrådet om, at den offentlige toiletservice skal prioriteres.
»Vi skal kigge på serviceniveauet på det her område. Ikke mindst fordi vi vil være en outdoor-by, hvor folk opfordres til at komme meget mere ud. Nu kommer så den svære øvelse med finansiering og drift,« forudsagde socialdemokrat Steffen Wich.