Politikere raser over rapporter om havneudvidelse: »Ikke mere værd end papiret, den er skrevet på«

Politisk sammenslutning retter skarp kritik mod to havneudvidelses-rapporter, byrådet er blevet præsenteret for. Nu opfordres borgmesteren til at udskyde beslutningen.

Artiklens øverste billede
Foto: Stine Schjøtler

»Det er en tilsnigelse at kalde det en rapport.«

Der bliver ikke lagt fingre i mellem i kritikken, der torsdag aften blev udsendt i en samlet erklæring fra Radikale Venstre, Enhedslisten, Nye Borgerlige og løsgænger Jakob Søgaard Clausen. 

Partierne og politikerne er mildest talt uimponerede over de rapporter, som byrådet har fået i hænderne fra hhv. HBS Economics og COWI, der har kigget på alternativer til udvidelsen af Aarhus Havn og konsekvenserne. 

Særligt rapporten fra HBS Economics, der har undersøgt fire alternativer til udvidelsen (bedre udnyttelse af eksisterende arealer, tørhavn ved Framlev, samarbejde med Grenaa Havn og udvidelse mod nord) har fået sindende i kog hos politikerne, som har erklæret sig modstandere af det enorme udvidelsesprojekt. En rapport, som de selv har stillet krav om. 

Den er ganske enkelt utilstrækkelig, udtaler parterne i fællesskab. 

»Byrådet blev ikke præsenteret for nogen former for data eller dokumentation, men udelukkende overskrifter og løse vurderinger baseret på usikre data. HBS Economics, som står bag analysen, forklarede, at de havde svært ved at få fat i de relevante data. Containertårne som alternativ blev nævnt, men er ikke undersøgt ordentligt. Vi mener, at rapporten ikke er mere værd end det papir, den er skrevet på. Den understøtter ikke et fyldestgørende beslutningsgrundlag for en havneudvidelse,« skriver de. 

Byrådet fik også præsenteret en ny undersøgelse fra COWI, der har kigget på, hvilke konsekvenser udvidelsen kan have for klimaet. 

Heller ikke den imponerer alliancen. 

»COWI gentog mange af de samme overskrifter som byrådet har hørt mange gange før og uden afgørende nyt. Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at en havneudvidelse er løsningen på hele verdens klimaproblemer. COWI hævder, at en havneudvidelse med flere skibe vil give CO2-besparelser både under anlæg og drift, men det er ikke sandt. Hvis Aarhus udvider havnen, vil der udledes mere CO2, når flere skibe sejler,« påstår politikerne. 

De opfordrer nu borgmesteren til at udskyde beslutningen om havneudvidelsen. 

»Vi mener, at der fortsat er mange forhold, som ikke er tilstrækkeligt undersøgt, og vi finder det stærkt problematisk, at byrådet skal tage stilling til en så vigtig og stor sag på et så dårligt belyst grundlag. Vores klare anbefaling til borgmesteren er derfor at udskyde beslutningen om en havneudvidelse, indtil alle fakta er ordentligt belyst.«

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.