Sådan her skal de 241 millioner kroner findes
Lokalavisen Aarhus spørger i denne uge partierne fra den røde fløj, hvordan man har tænkt sig at finde pengene. I sidste uge talte vi med de blå partier
besparelser Aarhus Kommune skal spare 241 millioner kroner i år. Besparelsen skyldes primært, at man i budgettet for 2018 havde regnet med, at man ville få tilført 200 millioner kroner fra staten i den kommunale udligningsordning. Det ville betyde, at der ville blive delt penge ude fra staten til kommunerne i landet alt efter, hvor rig den pågældende kommune er. Det skete så bare ikke, da politikerne på Christiansborg ikke kunne blive enige om en ny udligningsform. Konsekvensen er derfor, at Aarhus Kommune nu skal spare 241 millioner kroner i budgettet for 2019.
S: Der vil komme serviceforringelser
Socialdemokratiets politiske ordfører, Anders Winnerskjold, vil ikke komme med nogle konkrete forslag til kommunens kommende spareplan.
"Jeg vil ikke gå ind i de konkrete spareforslag, fordi vi har denne her høringsproces, der er gået i gang og varer frem til den 12. september. Jeg mener faktisk, at når vi skal ud og spare mellem 241 og 273 millioner kroner, skylder vi at høre borgere, organisationer og medarbejdere. Derfor går det ikke, at vi allerede nu går ind og lægger en politisk retning. Vi har sådan set lyst og interesse i at høre, hvad folk siger. Så derfor kan vi ikke kommentere på de enkelte spareforslag, som direktør-gruppen er kommet med. Men jeg vil gerne kvittere for det arbejde, direktør-gruppen har lavet, fordi man i så høj grad som overhovedet muligt, forsøger at finde penge på andet end kernevelfærd. Og det bakker Socialdemokratiet op om. Vi kan naturligvis ikke, når det er et beløb af det omfang undgå, at det også kommer til at betyde serviceforringelser nogle steder, men så vidt muligt, vi kan undgå det, er det vores ambition. Så det er vores udgangspunkt ved de her forhandlinger. At mindske behovet for at skære i kerneyderlserne, selv om at det ikke helt kan undgås.
Ander Winnerskjold mener, at høringsfasen er vigtig, og at der bliver lyttet fra politikernes side.
"Vi vil kigge på alle høringssvar, der kommer ind. Høringsfasen batter, men demokrati betyder også, at man har retten til at blive hørt, men ikke nødvendigvis at få ret, fordi hvis alle skulle få ret, ville vi jo ikke kunne spare nogle penge. Og det skal vi. Jeg vil opfordre alle til at deltage aktivt i denne høringsfase, for det er meget svært at vide, hvad folk mener, hvis de ikke deltager. Jeg synes også, det kan være mere konstruktivt at deltage i møder og give høringssvar, end at det nødvendigvis altid skal gøres i avisspalterne.
Winnerskjold vil heller ikke komme med nogle bud på, hvor Socialdemokratiet under ingen omstændigheder vil spare.
"Det handler om at give plads til dem, der skal høres. Den diskussion om, hvorfor vi vælger som vi gør, og hvordan vi prioriterer, må vi tage, når vi kommer hen til selve budgetforliget. Det er klart, at folk er usikre, og det er i respekt for dem, vi ikke vil melde noget ud endnu."
EL: Vil hæve dækningsafgiften
Enhedslisten vil stille en række finansieringsforslag op, som skal være med til at finde pengene. Ét af dem er, at de vil hæve dækningsafgiften.
"Dækningsafgiften har været stationær i en årrække i Aarhus Kommune, og den foreslår vi, at man går ind og forhøjer til et maksimum," siger Keld Hvalsø, Enhedslisten.
Et andet punkt, som Enhedslisten vil gå ind og ændre på med henblik besparelser, er ved at hæve ejendomsskaten.
"Det er ikke noget, som vi på nuværende tidspunkt kan ændre, men det kan vi gøre fra 2021, og det samme kan vi gøre med indkomstskatterne. Dem kan vi også hæve fra 2021."
Hvor mener I, at der absolut ikke skal foretages besparelser?
Enhedslisten er ikke interesseret i at man går ind og rører ved kernevelfærden.
"Handicap- og psykiatriområdet har været udsat for besparelser i de seneste år, og der mener vi i højere grad, at der grund til at investere på nogene måder. På sigt betyder det, at vi kommer til at tjene pengene ind igen."
"Vi tror på, at en en tidlig og påkrævet indsats er langt bedre end ikke at gøre noget, og vi mener derfor ikke, at handicap- og psykiatriområdet bør udsættes for besparelser."
Keld Hvalsø slår desuden fast, at Aarhus Kommune står med en række udfordringer med børn, unge og de ældre, og at der derfor heller bør spares på netop dette område, fortæller han.
R: Brugerbetaling skal sættes lidt op
Hos Radikale Venstre er der fokus på at hente penge i administrationen og ledelsen blandt andet ved at lægge administrationen og ledelsen sammen på nogle af skolerne, som det også fremgår af sparekataloget. Men for at finde de 241 millioner kroner foreslår Radikale Venstre også at hente penge ved at hæve brugerbetalingen en smule på nogle områder.
"Det kan for eksempel være til deltidspladser i institutioner for at skabe mere balance i prisen mellem deltid og fuldtid. For os er det vigtigt, at vi sparer på området, der er længst væk fra børnene," siger politisk ordfører Eva Borchorst Mejnertz.
Radikale vil se på, om der er indtægter at hente ved at sælge nogle af kommunens ejendomme eller ved simpelthen at lade være med at bruge penge på noget, der ikke er nødvendigt.
"Det kan for eksempel være at drikke vandhanevand i stedet for at bruge penge på at købe vand på flasker. Det er ovre i den tankegang," siger hun.
Hvor Radikale Venstre til gengæld ikke vil spare er på børn, unge, socialt udsatte, uddannelse og vores fælles fremtid - som for eksempel den grønne dagsorden.
"Vi vil ikke spare penge på de borgernære områder, det er meget helligt for os," siger hun.
SF: Vi vil hæve skatten
"Vores udgangspunkt er, at vi vil hæve skatten en lille bitte smule. Når vi ser alle spareforslag igennem fra direktør-gruppen, så er der selvfølgelig en del, der handler om effektiviseringer. Men når vi skal finde 241 millioner kroner, så kan vi ikke gøre det uden at ramme kerne-velfærden. Så for ikke at ramme de ældre, de udsatte og børnene, som det kommer til at ske, hvis vi kun skal spare, så vil vi hæve skatten med 0,2 procent, grundskylden med 0,2 procent og dækningsafgiften med 0,2 procent. Og det er vores udgangspunkt for forhandlingerne," siger SF's politiske ordfører i byrådet, Mette Bjerre.
"Vi kæmper for at friholde den borgernære service og velfærd for besparelser. Der er spareforslag, som direkte sænker velfærdsniveauet. Der er konkrete nedskæringer på voksenhandicap-området, daginstitutionsområdet med færre pædagoger, der er nedlæggelse af sundhedsfaglig indsats for udsatte ældre, og dem vil vi kæmpe imod," fastslår Mette Bjerre.
ALT: Klimaet er et 'no go'
Alternativet vil hellere spare på administration end noget, der har med mennesker at gøre. Derudover er partiet ikke helt afvisende over for at sætte skatten op, selvom det normalt ikke er Alternativets politik.
"Men vi vil hellere sætte skatten op end at skære på velfærd. Nu venter vi dog lige og ser, hvad der kommer ud af høringsfasen, før vi lægger os fast. Generelt ser vi gerne, at borgerne kommer mere med i budgetprocessen, for der kommer mange nuancer frem, som vi gerne vil lytte til," siger Liv Gro Jensen, der er eneste repræsentant for Alternativet i byrådet.
Partiet vil under ingen omstændigheder spare på klimaet.
"Det er i spil at spare på klimasekretariatet, og det er vi meget bekymrede for. Det er et helt klart 'no go' for os," siger Liv Gro Jensen.
Partiet vil desuden kæmpe for bedre normeringer i daginstitutioner i stedet for forringelser og i forhold til handicapområdet og psykiatrien vil Alternativet også nødigt spare.