»Patienter på et hospital skal være i fred for sociale medier, hvis de ønsker det«
Vicedirektør forklarer, at der nedskrevet procedurer, hvor man altid indhenter en særlig samtykkeerklæring, inden der lægges billeder på sociale medier som Instagram.
Aarhus Universitetshospital - AUH - reagerer nu på Datatilsynets undersøgelse af hospitalet, hvor en patient har henvendt sig og gjort opmærksom på, at der er blevet lagt billeder af patienter på AUH’s Instagram-profil.
»Hvis der er sket en fejl, og vi ikke har et skriftligt samtykke, så vil jeg gerne komme med en stor beklagelse, fordi sådan bør det ikke være. Og så håber og tror jeg, at det i givet fald vil være en enkelt fejl,« siger Birgitte Thingholm.
Hun er vicedirektør i Region Midtjyllands koncernkommunikationsledelse.
Datatilsynet påpeger, at man er i en sårbar situation, når man bliver indlagt på et hospital, hvor det måske kan være svært at overskue konsekvenserne af, at der bliver delt billeder af en på sociale medier. Derfor har Datatilsynet nu spurgt regionen om hjemmelgrundlag, gennemsigtighed, risikovurdering og konsekvensanalyse.
»Vi deler Datatilsynets holdning om, at patienter på et hospital skal være i fred for sociale medier, hvis de ønsker det. Og optræder man på Instagram, skal man selvfølgelig være indforstået med det. Vi er kun interesserede i at overholde loven,« fastslår Birgitte Thingholm.
Vicedirektøren pointerer, at AUH har nedskrevet en procedure, hvor man altid indhenter en særlig samtykkeerklæring, som er udarbejdet sammen med jurister.
»Derudover har vi en politik og guide på området til dem, der arbejder med sociale medier om, hvordan det skal foregå. Her fremgår det meget tydeligt, at man altid skal indhente samtykke. Vi håndterer området med meget stor alvor og opmærksomhed og finjusterer løbende. hvis der er noget, der skal være tydeligere,« siger hun og gør opmærksom på, at det er Datatilsynet, som er i kontakt med den pågældende patient.