Per Fløng tog seerne med storm – efter 10 år som gymnasielærer gik han i sort

Per Fløng har prøvet lidt af hvert i sin karriere, inklusiv at smide håndklædet i ringen.

Artiklens øverste billede
Per Fløng er freelancefotograf, når han har tid til det ved siden af sit job som gymnasielærer. Billedet til højre er hans seneste selvportræt. Til venstre ses Per Fløng som meteorolog for TV2. Foto: Per Fløng

Det er ikke hårdt at være tv-vært, men det trækker tænder ud at være gymnasielærer. 

Det mener i hvert Per Fløng, der i de seneste 10 år har undervist i biologi på Marselisborg Gymnasium.

Den tidligere vejrvært ved TV2 tager hver aften en sovepille for at modvirke den søvnløshed, der ellers plager ham. Søvnløsheden er en «eftervirkning,« af det uvejr, han har været ude i. Landets gymnasier er også ude i modvind, siger han.

Det vender vi tilbage til.

Is i maven

Per Fløng var i en årrække et af de mest kendte ansigter i dansk tv. Som meteorolog på TV2 fortalte han i perioden 1999-2010 om vejret i 35.000 direkte udsendelser.

Den slags eksponering medfører en vis opmærksomhed, og han var engang skyld i, at en færge måtte sejle rundt om sig selv, fordi personalet ikke kunne komme til at billettere i Faaborg Havn. Det startede med, at nogle børn på færgen ville have en autograf og endte med lidt af et cirkus, da alle ombord pludselig ville have Per Fløngs signatur. Bagefter fik Per Fløng skældud af færgepersonalet.

Jeg tror, min krop stadig er i en form for alarmtilstand.

Per Fløng
En solbrun Per Fløng på arbejde for TV2 i midten af 00'erne. Foto: Privat

Mange vil nok få sitren i kroppen og uro i maven, hvis de skulle fortælle om vind og vejr foran en million tv-seere (flow-tv var endnu ikke passé, da Per Fløng flere gange om ugen dukkede op i danskernes stuer). Per Fløng tog det roligt.

»Jeg satte mig op til en udsendelse, men jeg får ikke en højere hvilepuls, når der bliver tændt et kamera,« siger han.

Per Fløng blev grebet af natur og biologi i en tidlig alder. Mens de andre børn i gården legede, kunne han sidde og studere flyvemyrer. Han regnede selv ud, at handuer i foråret hopper op på hunduer »for at lave børn.«

Det er, kan man sige, kun naturligt, at Per Fløng var tilrettelægger på det populære spørgeprogram ”En naturlig forklaring,” mens han læste biologi på Aarhus Universitet. Mange vil formentlig huske tv-programmets nu afdøde vært, Poul Thomsen, en institution i DR.

I vælten

Per Fløng endte som tv-vært ved et tilfælde. Han var årsvikar i biologi på Marselisborg Gymnasium, da han ved en fest opsnapper, at TV2 søger vejrværter. Han bliver, efter en casting, tilbudt et job. Der er 1500 ansøgere, tre bliver ansat. 

»Jeg tror, jeg bliver valgt, fordi jeg har lavet tv og har en naturvidenskabelig baggrund, og så passer jeg nok med den ønskede aldersprofil,« siger han. 

I 2008 kommer Per Fløng to gange i medievælten. Den ene gang skyldes, at han på en personlig blog på TV2 skriver, at Josef Fritzl, der i 24 år holdt sin datter indespærret i en lydtæt kælder, fortjener få dødsstraf (Per Fløng er ellers imod dødsstraf).

»Så fortæller en højt oppe i systemet mig, at de ikke er interesseret i, at jeg har den slags emner på bloggen. Jeg tænker, de helst vil have, jeg sender et billede af en solsikke og skriver, at det bliver en dejlig solsikke-dag,« siger Per Fløng.

Jeg oplever nærmest min egen ungdom igen gennem eleverne.

Per Fløng
Per Fløng har flere gange overvejet at kaste sig ud i livet som freelancefotograf. "Men jeg tænker, min indtægt ville lave et kæmpe dyk." Her fotograferet med mobiltelefon i Schweizerbageriet i januar i år. Foto: Sten Brøgger

Anden gang, han trækker overskrifter, skyldes et opslag på Facebook. Per Fløng, 47 år, skriver, han har fundet kærligheden i 20-årige Jesper. Det er nok til at komme i Billed-Bladet og på forsiden af Se og Hør. 

Da TV2 i 2011 flytter fra Odense til København, flytter Per Fløng ikke med. I stedet skifter han til DR. Det bliver et ganske kort og ganske utilfredsstillende ophold, der efter tre måneder ender med en fyring. Nysgerrige kan google ”Per Fløng DR fyret”.

40 % flere elever

I år kan Per Fløng fejre 10-års jubilæum som underviser på Marselisborg Gymnasium, og modsat jobbet som tv-vært kan han nu se reaktionen hos dem, han formidler til. Det er givende, og han synes, det er »virkelig spændende» at følge elevernes udvikling.

»Den alder er virkelig forrygende. Man får dem ind i 1.G, meget infantile, og så er det helt voksne, selvstændige mennesker, der kan finde ud af alverdens ting, der forlader skolen,« siger han. 

Det er dog ikke sikkert, at han underviser på gymnasiet om et år. Per Fløng vurderer, at han i dag har 30-40 procent flere elever, end han havde for nogle år siden. Han skal på et år lære flere end 200 elevers navne at kende.

»Det er ingen hemmelighed, at de 2-procent-besparelser, der har været i mange år, gør det svært at være gymnasielærer. Man har virkelig travlt. Danmark går helt i spidsen med politisk bevidst at gøre uddannelser ringere,« siger han og fortsætter:

»Sandheden er, at vores studenter kan mindre end de kunne for nogle år siden. Man kan ikke helt se det på elevernes karakterer, men det er fordi, niveauet generelt er faldet, og vi sænker barrieren hele tiden.»

Per Fløng på Antarktis som meteorolog for TV. Foto: Privat

Nedtur, ny virkelighed

Som underviser på Marselisborg Gymnasium arbejdede Per Fløng i mange år over 50 timer om ugen. 

»Min nærmeste leder sagde altid: ”Du arbejder simpelthen for meget,” men det var jo fordi, jeg havde så mange opgaver, og jeg ville blive ved med at gøre det lige så godt.«

Da han i 2022 får fire ekstra klasser, 112 ekstra elever, begynder han at få svært ved at sove. Han glemmer elevernes navne. 

Han opdager, den er gal i forbindelse med en indkøbstur i Føtex. Da han kommer ud, er hans cykel stjålet, hvilket han er træt af, og derhjemme finder han ud af, at han har købt varer, han også har købt dagen før. 

»Lige der tænker jeg: ”Cyklede jeg egentlig?”, og så gik jeg ned i cykelkælderen, og der stod min cykel. Jeg kunne simpelthen ikke huske, om jeg havde cyklet eller ej.«

Et besøg ved lægen viser, at den normalt lave puls er høj. Hans blodtryk er forhøjet. 

»Der må jeg kaste håndklædet i ringen. Jeg tror, jeg har samtlige tegn på stress. Lægen ville fuldtidssygemelde mig minimum et halvt år,« siger Per Fløng. 

Det ender med en deltidssygemelding fra marts og til efter sommerferien. 

62-årige Per Fløng har selv taget det billede, der pryder vinduet i Schweizerbageriet. Som fotograf er han stor fan af Politikens Jens Dresling. Foto: Sten Brøgger

I dag arbejder han atter fuldtid. Han har indrettet sig på en ny virkelighed, lyder det.

»Jeg forbereder mig, og så bruger jeg ikke mere tid på det. Jeg vil gerne lave nogle sjove ting med eleverne, men når virkeligheden er ved at indhente mig, må jeg overleve fra dag til dag. Mine elever fik en bedre undervisning for nogle år siden,« siger han.

Er det sådan, at du ikke gider mere?

»Det er lidt oppe at vende aktuelt. Jeg er lidt i et dilemma. Hvis der er noget spændende, kunne det godt være, jeg søger det.«

Per Fløng er født i december 1960. Han er enebarn og voksede op i en toværelseslejlighed på 55 kvadratmeter i Langenæs i det sydvestlige Aarhus. 

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.