Nabo-kritik af Åbyhøj Idrætscenter: Frygter trafik-kaos på ensrettet skolevej

Bekymrede naboer til et kommende idrætscenter i Åbyhøj kæmper for at få gentænkt millionprojekt med plads til flere parkeringspladser. De undrer sig over, at der bygges uden at en etablering af parkeringspladser er tænkt ind.

Artiklens øverste billede
Morten Rasmussen (t.v.) har boet på Carit Etlars Vej i 11 år, mens Anders Tjørnelund har boet på vejen i et år. Foto: Kim Skovrup Andersen

Anders Tjørnelund og Morten Rasmussen bor på Carit Etlars Vej i Åbyhøj med deres familier.

Der er tale om en ensrettet skolevej, hvor Gammelgaardsskolen også ligger.

I øjeblikket er en projektgruppe ved at komme i mål med at få indsamlet penge til et stort idrætscenter til 38,5 millioner kroner i forlængelse af skolen, og det kan stå færdigt i 2024.

Men ifølge de to naboer er infrastrukturen ikke gennemtænkt, og det vækker undren og bekymring på hele vejen. De undrer sig over, at der skal bygges uden, at en etablering af parkeringspladser er indtænkt. Det fortæller Anders Tjørnelund og Morten Rasmussen til Din Avis Aarhus.

»De fleste anerkender og kan se, at vi allerede nu har et trafikalt problem her på Carit Etlars Vej, så hvordan kommer det så ikke til at se ud, når der skal være mange brugere i timen i et nyt idrætscenter? Så er jeg sikker på, at der bliver parkeret på begge sider af vejen, hvor der også vil komme mere trafik. Sikkerheden bekymrer mig sindssygt meget, og jeg synes simpelthen, at det bliver for farligt og uforsvarligt,« siger Anders Tjørnelund, der har boet på vejen i godt et år.

Morten Rasmussen har boet på vejen i 11 år i et hus, hans familie har haft i 50 år. 

»Jeg er med på, at vi bor på en skolevej, og her er leben. Det er positivt. Men i al den tid jeg har boet her, har der altid hersket et trafikalt kaos om morgenen. Vi flyttede ind, lidt før vejen blev ensrettet, og det har hjulpet, men med et idrætscenter frygter vi, at der ikke kun vil være udfordringer om morgenen,« siger Morten Rasmussen og fortsætter:

»Det er simpelthen naivt at tro, at man ikke tilfører trafik ved at bygge sådan et center, der er et stort og spændende projekt. Selvfølgelig vil det give mere trafik. Vi er bekymrede for, at vi som naboer bliver taget som gidsler i denne her situation, når noget så banalt som infrastruktur og parkering bliver bagatelliseret. Det synes jeg ikke kan være rigtigt,« siger Morten Rasmussen.

Vi er bekymrede for, at vi som naboer bliver taget som gidsler i denne her situation, når noget så banalt som infrastruktur og parkering bliver bagatelliseret.

Morten Rasmussen, bekymret beboer på Carit Etlars Vej

De har gennem hele forløbet søgt en konstruktiv dialog med projektgruppen for Åbyhøj Idrætscenter omkring byggeri og særligt infrastrukturen. 

»Det er desværre aldrig lykkes os at opnå en dialog, hvor initiativgruppen har taget hensyn til de åbenlyse udfordringer, som følger projektet. Vores største undren er, at man kan bygge et stort idrætscenter uden nok p-pladser. Hvis det var en dagligvarebutik eller et boligprojekt, ville det automatisk udløse flere p-pladser,« siger Anders Tjørnelund og understreger, at han synes, styregruppen har gjort et kæmpe stykke arbejde, som han tager hatten af for. 

»Vi er jo slet ikke modstandere af en hal. Vi er modstandere af, at placeringen vil kunne skabe infrastrukturelle problemer,« fastslår han. 

»Der er fra projektgruppens side blevet lyttet til, hvad vi har sagt, og vi har fået lov at fremlægge nogle ting, men så er der ikke sket mere, og vi har ikke fået svar på, hvad man gør med manglende parkeringspladser,« siger Morten Rasmussen. 

Dobbeltudnyttelse

I projektets forhåndsvurdering er der fra kommunal side lagt op til, at der skal være en dobbeltudnyttelse af lærernes parkeringspladser på Gammelgaardsskolen og parkeringspladser ved omkringliggende institutioner. Det vil sige, at brugere af det kommende idrætscenter vil kunne holde der udenfor skolens og institutionernes åbningstid. Det vil give godt og vel 50 parkeringspladser, men det er langt fra nok og slet ikke, når de ikke ligger i umiddelbar nærhed af selve idrætscentret, mener Anders Tjørnelund og Morten Rasmussen.

Vi er jo slet ikke modstandere af en hal. Vi er modstandere af, at placeringen vil kunne skabe infrastrukturelle problemer

Anders Tjørnelund, bekymret beboer på Carit Etlars Vej

»Jeg er overbevist om, at det vil resultere i hensynsløs parkering i et meget tætbebygget beboerområde som vores, for folk gider ikke gå det stykke, tror jeg. Man vil så tæt på hovedindgangen som muligt,« siger Anders Tjørnelund. 

De tror heller ikke, at cykler bliver det foretrukne transportmiddel til idrætscentret. 

»Jeg tror langt fra, at alle brugerne vil cykle hertil. Der bliver som udgangspunkt tre foreninger fra et større område tilknyttet idrætscenteret, og jeg ville ikke selv cykle en længere tur hertil. Og jeg ville bestemt ikke bede min børn om det, hvis jeg ikke selv boede her,« siger Morten Rasmussen. 

Ønsker omplacering

Naboerne allierede sig i sin tid med en arkitekt på vejen. Sammen udarbejdede de et forlag til en omplacering af idrætscenteret, som ville give 80 flere parkeringspladser og en bedre infrastruktur ifølge dem. Forslaget blev dog fravalgt af projektgruppen.

»Det ville nok i udgangspunktet blive dyrere, men i vores optik ville det løse de trafikale udfordringer,« siger Morten Rasmussen og nævner, at Hasle Skole med hal og svømmehal har 80 parkeringspladser tilknyttet, mens Åby Hallen har 100 parkeringspladser. 

Morten Rasmussen (t.v.) og Anders Tjørnelund på den ensrettede skolevej i Åbyhøj, hvor de begge bor. Foto: Kim Skovrup Andersen

»Vores håb er stadig, at man vil revurdere, hvilken infrastruktur der skal til, når man bygger så stort et idrætscenter i et villakvarter som det her. Vi ønsker en konstruktiv kritisk dialog som udgangspunkt og deltager stadig gerne i flere møder,« siger Anders Tjørnelund.

»Vi vil bare hade at se, at der bliver bygget en spændende ting med en positiv udvikling for vores område, men som kommer til at ødelægge den lokale vej, hvor vi forhåbentlig skal bo i mange år. Og jeg ville da blive ked af, hvis skolevejen skulle blive endnu mere usikker - også uden for skoletiden,« fastslår Morten Rasmussen. 

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.